Αν πιστέψουμε τις τελευταίες προβλέψεις του Μπιλ Γκέιτς σε σχέση με τον κορωνοϊό, προβλέψεις που έως τώρα αποδείχθηκαν ακριβείς και εύστοχες, θα ξεμπερδέψουμε προς τα τέλη του 2022.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο, έχουμε μπροστά μας σχεδόν έναν χρόνο όπου η οικονομία θα συνεχίσει να κινείται υπό το βάρος των ειδικών συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία.

Η ελληνική οικονομία, παρά τη δύσκολη συγκυρία, ανταποκρίνεται θετικά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις θερινές οικονομικές προβλέψεις της, κάνει λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης 4,3% το 2021 και 6% το 2022.

Η Κυβέρνηση προχωρεί σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι τράπεζες εξυγιαίνουν τα δανειακά χαρτοφυλάκια από τα κόκκινα δάνεια, ο τουρισμός από τον Ιούνιο ανεβάζει ταχύτητα, ενώ οι εξαγωγές στο πρώτο εξάμηνο σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το εμπορικό ισοζύγιο, παρουσίασαν εν μέσω πανδημίας αύξηση κατά 30%.

Ωστόσο, παρά τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας, η πανδημία έχει οδηγήσει σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και το χρέος -το οποίο υπολογίζεται στο 210% του ΑΕΠ- αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς.

Στο τέλος Ιουλίου το πρωτογενές έλλειμμα, δηλαδή οι δαπάνες μείον έσοδα χωρίς τους τόκους, ξεπέρασε τα 10 δισ. ευρώ.

Το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης για το επτάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, παρουσίασε έλλειμμα ύψους 13,07 δισ.

Φυσικά, συγκρίσεις με το πλεόνασμα του 2019 δεν μπορεί να γίνουν, επειδή τότε δεν είχαμε πανδημία.

Το υψηλό χρέος εξακολουθεί να είναι μακροπρόθεσμα ο βασικός κίνδυνος αποσταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.

Η χώρα σήμερα (ελέω ΕΚΤ) έχει άνετη και φθηνή πρόσβαση στις αγορές, ενώ διαθέτει και υψηλά αποθέματα ρευστότητας, μια ισορροπία που εύκολα όμως θα μεταβληθεί αν οι κεντρικές τράπεζες σαλπίσουν το τέλος των χαμηλών επιτοκίων ή αν αλλάξουν στη διεθνή οικονομία οι συνθήκες από απροσδόκητα σήμερα γεγονότα.

Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να προσπερνάμε αβασάνιστα ότι η οικονομία φέρει ακόμη όχι μόνον τις πληγές της 10ετούς κρίσης αλλά και τα εγγενή διαρθρωτικά προβλήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 30%, ταυτόχρονα καταγράφηκε και άνοδος των εισαγωγών κατά 24%, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί το εμπορικό ισοζύγιο, επειδή η αξία των εισαγωγών υπερτερεί των εξαγωγών.