Την Τετάρτη, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι δεν θα πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί τη Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Σάββατο, την Κυριακή του Πάσχα και τη Δευτέρα του Πάσχα. Την ίδια στιγμή ξεκινούσε ένας νέος διχασμός στην ελληνική κοινωνία η οποία έβγαλε τα σωθικά της πάνω σε πληκτρολόγια, ποστάροντας σχετικές και άσχετες αποψάρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Από τη μία είναι εκείνοι οι οποίοι ισχυρίζονται πως δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια ημέρα από τους εμβολιασμούς. Από την άλλη, όλοι εκείνοι οι οποίοι σημειώνουν πως οι υγειονομικοί που εργάζονται στα εμβολιαστικά κέντρα πρέπει να ξεκουραστούν, αφού δίνουν μάχη επί 15 μήνες, χωρίς να παίρνουν όλα τα ρεπό τους.

Αλήθεια, τι συνέβη αντίστοιχα σε άλλες χώρες; Κατά τη διάρκεια του Πάσχα των Καθολικών, σε Γαλλία, Ισπανία και Μεγάλη Βρετανία συνέχισαν κανονικά τους εμβολιασμούς, ακόμα και την Κυριακή του Πάσχα. Κανείς δεν ξεχνά την ατάκα τού  Γάλλου προέδρου  Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος είχε δηλώσει «δεν θα έπρεπε να υπάρχουν Σαββατοκύριακα ή ρεπό κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού». Έτσι, το Σαββατοκύριακο του Πάσχα, το μεγαλύτερο στάδιο της Λυών λειτούργησε ως κέντρο μαζικών εμβολιασμών. «Ναι, αλλά το νοσηλευτικό προσωπικό εκεί είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με εκείνο της χώρας μας, ναι;», θα συμπληρώσει κάποιος στην Ελλάδα – και δεν θα έχει άδικο. Αντίστοιχα, στη Μεγάλη Βρετανία, 107.420 άνθρωποι εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση στις 2 Απριλίου -τη Μεγάλη Παρασκευή του καθολικού Πάσχα, δηλαδή- 107.886 το Μεγάλο Σάββατο, 48.055 την Κυριακή του Πάσχα και 40.744 τη Δευτέρα του Πάσχα.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία του υπ. Υγείας, ο μέσος όρος εμβολιασμών τις Παρασκευές του Απριλίου είναι -έως τώρα- 48.995, τα Σάββατα 53.212 και τις Δευτέρες 56.930. Έτσι, κατά μέσον όρο, τις τρεις αυτές ημέρες κάνουν εμβόλια περίπου 53.000 άνθρωποι ανά ημέρα, το οποίο σημαίνει πως με τη διακοπή του Πάσχα στην Ελλάδα ο εμβολιασμός περίπου 150.000 ατόμων θα πάει κάποιες ημέρες πίσω. Για να βγουν κάποιοι «ουρλιάζοντας» στα timeline μας και να λένε πως «δίνουμε μάχη με τον χρόνο, είναι ανεπίτρεπτο, πυροβολούμε τα πόδια μας», ενώ η «απέναντι πλευρά» υποστηρίζει πως «τα ραντεβού μετατίθενται, δεν χάνονται, τη στιγμή που πολλοί πολίτες σιγά μην πήγαιναν πασχαλιάτικα να κάνουν εμβόλιο».

Ως αντιστάθμισμα σε όλα αυτά, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να επεκτείνει το ωράριο εμβολιασμών. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι εμβολιασμοί θα διενεργούνται και σε ιδιωτικά κέντρα, θα γίνονται Σάββατα και Κυριακές, ενώ θα διευρυνθεί και το ωράριο, για να καλυφθούν οι χαμένες ημέρες. Μάλιστα, είπε πως «οι εμβολιασμοί θα συνεχίζονται μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες, αλλά και τα Σαββατοκύριακα». Αλλά και πάλι, μέσα στην άνεση του σαλονιού τους, κάποιοι συνεχίζουν να ποστάρουν στα προφίλ τους «δεν πρέπει να υπάρχουν αργίες στον πόλεμο για την καταστολή του κορωνοϊού». Οι οποίοι, εάν διαβάσεις σε αυτά που ανεβάζουν στα social media, θα δεις ότι πριν από τρεις εβδομάδες δεν ήταν σίγουροι για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ενώ λίγο παρακάτω υποστήριζαν πως πρέπει η κυβέρνηση να επιτρέψει το «Πάσχα στο χωριό, δεν μπορούν να μας κρατήσουν άλλο κλεισμένους».

Η επιχείρηση των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας ονομάζεται «Ελευθερία». Σε κάποιες περιπτώσεις, μετατρέπεται σε «ελευθερία ή θάνατος στη λογική». Ο Γερμανός φιλόσοφος Φρήντριχ Νίτσε είχε γράψει «ελευθερία είναι να μπορείς να έχεις μια κάποια απόσταση από τους άλλους». Εν προκειμένω, ας διατηρήσουμε -συνειδητά- απόσταση από την άσκοπη γκρίνια, τον παραλογισμό και την τσάμπα αντιπολίτευση. Άλλωστε, το πρόβλημα δεν κυοφορείται στις «χαμένες ημέρες των εμβολιασμών», θα καλυφθούν, αλλά στα μυαλά εκείνων οι οποίοι συνειδητά δεν θέλουν να μπει η σύριγγα στο μπράτσο τους, για να μην κουβαλάνε «το τσιπάκι του Μπιλ Γκέιτς». Όπου, τελικά, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι εμβολιασμοί στη χώρα μας θα σταματήσουν μόνο την μέρα του Πάσχα…