Μπορεί ο συνδυασμός χαμηλής ανάπτυξης, πληθωρισμού και υψηλού χρέους να θολώσει τις οικονομικές προοπτικές του 2022;

Πριν από την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, για την οποία ακόμη οι επιστήμονες δεν έχουν σταθμίσει ακόμη τις επιπτώσεις, οι επενδυτικές τράπεζες εμφανίζονταν θετικές για τις προοπτικές του επόμενου χρόνου.

Τώρα τηρούν στάση αναμονής, παρακολουθώντας και το άλμα του πληθωρισμού (4,9% στην Ευρωζώνη και 4,3% στην Ελλάδα τον Νοέμβριο) για το οποίο – προς το παρόν τουλάχιστον – δεν δείχνουν να ανησυχούν επειδή οι κεντρικές τράπεζες και οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι παροδικές και η κατάσταση θα εξισορροπήσει κάπου προς τα μέσα του 2022.

Στο μεταξύ όμως οι τιμές σε καύσιμα, ενέργεια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και συνεχίζουν να τροφοδοτούν τις πληθωριστικές τάσεις και να υπονομεύουν την ανάπτυξη. Η πορεία των αγορών το 2022 θα κριθεί σε κρίσιμο βαθμό από τις αποφάσεις για τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και τα επιτόκια.

Ωστόσο, η άνοδος του πληθωρισμού γυρίζει σε θετικά τα επιτόκια. Οι αποδόσεις για καταθέσεις και ομόλογα βελτιώνονται. Αν στα ομόλογα οι αποδόσεις φτάσουν π.χ. το 3%, τότε σημαντικά κεφάλαια θα στραφούν προς τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος και το 2022 θα αποδειχθεί μια δύσκολη χρονιά για τις αγορές.

Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα αποδειχθεί ότι είναι μεν πιο μεταδοτική, αλλά δεν προκαλεί βαρύτερη νόσηση από τη Δέλτα και πως τα εμβόλια διατηρούν την αποτελεσματικότητά τους. Γιατί αν με την Όμικρον ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο σχετικά με την Covid, τότε η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη.

Ειδικά αν λάβουμε υπόψη πως το κόστος των κυβερνητικών παρεμβάσεων για την ανάσχεση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία στη χώρα μας θα υπερβεί ως το το 2022 τα 43,5 δισ.

Αν το συγκεκριμένο νούμερο χρειαστεί να αυξηθεί περαιτέρω, τότε δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε ούτε για οικονομία, ούτε για αγορές το 2022.