Το πρωινό της 24ης Φεβρουαρίου στα social media οι αναρτήσεις φίλων και «φίλων» στην Ελλάδα είχαν συνταγές για την Τσικνοπέμπτη. Κάποιες άλλες, όμως, «ευτυχώς», είχαν το πρώτο «πιάτο», τα «ορεκτικά» του Πούτιν, κατά την πρώτη φάση της εισβολής από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Όσο εδώ στην Ελλάδα κάποιοι μπερδεύονταν με την τσίκνα από κάποια φωτογενή σταβλίσια μπριζόλα -ενώ κάποιοι άλλοι υποστήριζαν ή, αντίστοιχα, σιχτίριζαν τον Πούτιν- το ίδιο πρωινό υπήρχαν άνθρωποι στην Ουκρανία οι οποίοι δεν κοιμήθηκαν το προηγούμενο βράδυ. Το πρωί της Τσικνοπέμπτης στην Ελλάδα η Ευρώπη ξημέρωσε με πόλεμο. Και όσο υπάρχουν παιδιά τα οποία -αντί να γελούν ανέμελα σε αυλές σχολείων- κρύβονται στα καταφύγια για να σωθούν, αν και εγγονός ιερέα, μπορεί να τα βάλεις και με τον Θεό. Να θυμηθείς αυτό που είχε πει ο Αμερικανός ακτιβιστής, ο Μαύρος Πάνθηρας Έλντριτζ Κλίβερ: «Όλοι οι θεοί είναι νεκροί, εκτός από τον θεό του πολέμου»…

«Όλοι οι πόλεμοι, οι καβγάδες, οι συγκρούσεις, έχουν την προέλευσή τους στο πρωτόγονο ένστικτο, να τις βγάλουμε έξω και να μετρήσουμε ποιος την έχει πιο μεγάλη», είχε γράψει ο συγγραφέας Μανώλης Δουκίδης και το θέμα είναι οι επιπτώσεις που έρχονται με τις ρωσικές σφαίρες, παγκοσμίως. Πόσοι θα είναι οι νεκροί Ουκρανοί και Ρώσοι, πώς θα επηρεαστεί η οικονομία στον πλανήτη, πώς θα επηρεάσουν οι μάχες τη δική μας χώρα; Προβλέψεις μπορούν να γίνουν πολλές, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως «ο πόλεμος αρχίζει όταν θέλεις, αλλά δεν τελειώνει όταν θέλεις», σύμφωνα με τον Ιταλό πολιτικό φιλόσοφο Νικολό Μακιαβέλι.

Κάπως έτσι, διαβάστε τι έχει γραφτεί και τι έχει ειπωθεί για τον πόλεμο. Σε κάποιες από τις παρακάτω ρήσεις μπορείτε να διαφωνήσετε όσο το επιτρέπει ο ουμανισμός σας, οι ΗΠΑ ή το αργοπορημένο συμβούλιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε κάποιες άλλες, μπορείτε να αναγνωρίσετε πρόσωπα και πρακτικές από το σήμερα οι οποίες είναι κοινές, αέναες, τόσο φαιδρά αναχρονιστικές και κλασικά θανάσιμες, πέρα και έξω από κάθε εποχή. Οι πρακτικές είναι ίδιες, τα πρόσωπα και οι εθνικότητες αλλάζουν…

«Ο πόλεμος είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την εμπιστευθούμε στους στρατιωτικούς» – Ζωρζ Κλεμανσώ, Γάλλος πρωθυπουργός

«Στον πόλεμο τίποτα δεν κατορθώνεται, παρά μόνο με υπολογισμό. Ό,τι δεν έχει μελετηθεί σε βάθος και με λεπτομέρεια, δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα. Στον πόλεμο χρειάζονται ιδέες απλές και συγκεκριμένες» – Ναπολέων Βοναπάρτης

«Όποιος έχει δει τα μάτια ενός στρατιώτη ετοιμοθάνατου στο πεδίο της μάχης, θα το καλοσκεφτεί πριν ξεκινήσει έναν πόλεμο» – Όττο Φον Μπίσμαρκ, Γερμανός καγκελάριος.

«Σε όλους τους πολέμους, από τον Τρωικό μέχρι σήμερα, το κυριότερο κίνητρο υπήρξε η κλοπή, η αρπαγή, η λεηλασία» – Σενέκας, Ρωμαίος φιλόσοφος

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ειρήνη, ακόμα κι αν χρειαστεί να κάνουμε πόλεμο» – Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, Αμερικανός στρατηγός και Πρόεδρος

«Εκείνοι που μπορούν να κερδίσουν έναν πόλεμο, σπάνια μπορούν να κάνουν καλή ειρήνη και εκείνοι που μπορούν να κάνουν καλή ειρήνη, δεν έχουν κερδίσει ποτέ έναν πόλεμο» – Ουίνστον Τσώρτσιλ

«Πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα» – Καρλ φον Κλαούζεβιτς, Πρώσος θεωρητικός του πολέμου

«Θα πειστεί κάποτε το χοντροκέφαλο ανθρώπινο γένος ότι μεγαλύτερη μωρία και συμφορά από τον πόλεμο δεν υπάρχει, και από τα παθήματά του θα διδαχθεί κάποτε ότι πρέπει να τον καταργήσει, σαν υπερβολικά οδυνηρό και ακριβό τρόπο για επίλυση διαφορών;» – Εμάνουελ Καντ, Γερμανός φιλόσοφος.

Είναι κάπως δύσκολο όλο αυτό, για το χοντροκέφαλο ανθρώπινο γένος, τη στιγμή που το Ξανθό Γένος -όπως γράφουν ήδη πολλοί- ήδη σκορπά τον θάνατο στην Ουκρανία, αλλά να μην ξεχνάμε ότι «οι λαοί δεν κάνουν πολέμους. Οι κυβερνήσεις τους κάνουν». Και είναι πικρό αστείο, από τη στιγμή που αυτό μάλλον φέρεται να το έχει εκστομίσει ο Ρόναλντ Ρίγκαν.

Το σοβαρό, είναι αυτό που είχε πει στα σίγουρα ο Αϊνστάιν – αν και με τον πόλεμο δεν μπορεί η ανθρωπότητα να νιώθει σιγουριά: «Αν διεξαχθεί Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Τέταρτος θα γίνει με ρόπαλα»…