Λίγο πολύ, λοιπόν, αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα με την έκρηξη των κρουσμάτων το βλέπουμε σταδιακά σε όλη την Ευρώπη, με εξαίρεση για την ώρα τη Γαλλία και την Ιταλία, όπου η πανδημία πάει καλύτερα για τον απλούστατο λόγο ότι ο αριθμός των εμβολιασμένων είναι αισθητά υψηλότερος από τον δικό μας.

Αντιθέτως, σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ολλανδία και αλλού, το πρόβλημα καθίσταται πλέον οριακό και είναι θέμα ημερών (στην Αυστρία έγινε ήδη), μήπως και ωρών, να πάνε σε lockdown μαζί με τους ανεμβολίαστους και οι εμβολιασμένοι. Βασικά οι ανεμβολίαστοι να «παρασύρουν» και τους εμβολιασμένους σε ένα γενικό lockdown, αφού οι ΜΕΘ και τα νοσοκομεία φρακάρουν από τους πρώτους και διάκριση στην τρομερή αυτή ασθένεια όσον αφορά την περίθαλψή της δεν μπορεί να γίνει.

Στην Ελλάδα το ζήτημα εξελίσσεται χειρότερα, όμως, γιατί η χώρα μετά από μια δεκαετία κρίσης, φτώχειας και μνημονίων δεν έχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας ούτε της Γερμανίας, ούτε της Αυστρίας, ούτε της Ολλανδίας. Επομένως, οι ΜΕΘ σύντομα θα «μπουκώσουν» ακόμα περισσότερο, ενώ τα νοσοκομεία της επαρχίας και πλημμελώς οργανωμένα είναι για να αντιμετωπίσουν τέτοιο κύμα ασθενών κορωνοϊού και οι γιατροί δεν φτάνουν ό,τι και να γίνει.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και μαγικές συνταγές αντιμετώπισης του συνδυασμού πολλοί ανεμβολίαστοι, ειδικά άνω των 60 ετών, μαζί με ανεπαρκείς δομές υγείας και νοσηλευτικού προσωπικού για τέτοια πρωτοφανή σε ένταση και διάρκεια υγειονομική κρίση δεν υπάρχουν. Ούτε και θα μπορούσαν να υπάρξουν, ακόμα κι αν η Ελλάδα και η κυβέρνηση είχαν χρόνια μπροστά τους να διορθώσουν τα τεράστια προβλήματα του ΕΣΥ. Τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης για λάθη και παραλείψεις μπορεί κανείς να τα «ακούσει» γιατί σίγουρα υπάρχουν και λογικό είναι σε τέτοια μεγάλη κρίση. Το «φύγετε να αναλάβουμε εμείς» θυμίζει το «ερχόμαστε να σκίσουμε το μνημόνιο» του 2015, αλλά, ΟΚ, στην αντιπολίτευση ειδικά, όταν έχει γίνει χαμός και απέχει 10 μονάδες από την κυβέρνηση στις δημοσκοπήσεις… λες ό,τι θες.

Ετσι, λοιπόν, μοιάζει πιθανό, παρά τις προθέσεις όλων περί του αντιθέτου, να καταλήξει η Ελλάδα υποχρεωτικά και μάλιστα μέσα σε λίγες ημέρες ακόμα και σε ένα κανονικό lockdown. Θεωρώ ότι ίσως μοναδική λύση θα ήταν -εδώ και τώρα- να προχωρήσει ένα κανονικό, καθολικό lockdown στους ανεμβολίαστους χωρίς αστερίσκους. Ολα τα άλλα είναι ημίμετρα.

Πρώτα απ’ όλα, στην εργασία το μέτρο με τα rapid tests είναι «χλωμό» και η καθημερινότητα και η οικειότητα των ανθρώπων δεν επιτρέπουν τον επί μακρόν συστηματικό έλεγχο. Ακόμα και στην πιο «σχολαστική επιχείρηση» της Ελλάδας να πας, αν υπάρχουν μερικές εκατοντάδες εργαζόμενοι που μπαινοβγαίνουν με τεστ όλο τον χειμώνα, κάποια ώρα τα μέτρα θα χαλαρώσουν και κάτι θα ξεφύγει.

Κατ’ επέκταση, αν δεν πηγαίνουν στις δουλειές τους οι ανεμβολίαστοι, πιθανότατα θα μειωθεί και ο κίνδυνος μόλυνσης στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ φυσικά πολλοί εξ αυτών θα ξανασκεφτούν για πόσο θα πληρώνονται χωρίς να πατάνε το πόδι τους αν δεν μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως.

Μέτρα μπορούν να ληφθούν, θεωρώ, ακόμα και στα σούπερ μάρκετ, ας επιλέξουν μία ημέρα την εβδομάδα -π.χ. κάθε Κυριακή- να επιτρέπεται στους ανεμβολίαστους να ψωνίζουν, ας τους υποχρεώσουν να πηγαίνουν με rapid test, ή ας βρουν κάποιους τρόπους, αφού είναι βέβαιο ότι τα σούπερ μάρκετ αποτελούν μία από τις μεγάλες εστίες μόλυνσης με τόσο κόσμο.

Με απλά λόγια και χωρίς περιστροφές, ή θα κλείσουν μέσα τους ανεμβολίαστους, ή οι ανεμβολίαστοι θα οδηγήσουν σε καθολικό lockdown όλη την κοινωνία. Και όποιος δεν το βλέπει να έρχεται, απλώς δεν καταλαβαίνει ή δεν θέλει να το καταλάβει. Και δυστυχώς, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, αν δεν πάμε σε ακόμη πιο δραστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, δύσκολο να κάνουμε Χριστούγεννα έξω.