Καταρχάς, αυτή η είδηση δεν εμπίπτει στα fake news. Είναι πέρα για πέρα αλήθεια και, μάλιστα, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε -για πρώτη φορά- την έγκρισή της για την κυκλοφορία στην αγορά ενός προϊόντος κρέατος πουλερικών. Αυτό, έχει αναπτυχθεί με εργαστηριακές μεθόδους και προορίζεται για κατανάλωση. Για την ακρίβεια, πρόκειται για κρέας κοτόπουλου που έχει καλλιεργηθεί εργαστηριακά, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη κύτταρα από ζωντανά πουλερικά.

Αν όλα αυτά που ήδη διαβάσατε είτε σας έχουν γυρίσει το στομάχι ανάποδα είτε σας έχουν εξάψει το ενδιαφέρον, το σίγουρο είναι πως αυτό το προϊόν παράγεται από την εταιρεία Upside Foods, η οποία χρησιμοποιεί τα ζωικά κύτταρα για να παράγει κρέας μέσα σε δεξαμενές βιοαντιδραστήρων από ανοξείδωτο χάλυβα. Εάν ακόμα όλα αυτά σας φαίνονται επιστημονική φαντασία και εκτός πραγματικότητας, η εταιρεία -ιδρύθηκε το 2015, με έδρα το Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια και έχει ήδη κάνει επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων- έδωσε τη διαβεβαίωση πως το προϊόν της είναι ασφαλές για τους ανθρώπους. Και, το βασικό, η FDA συναίνεσε. Βέβαια, προτού το εργαστηριακό κοτόπουλο βγει στην αγορά, πρέπει να δοθεί επίσης έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Κάτι σχετικό, πάντως, δεν το ακούμε για πρώτη φορά. Μάλιστα, κοτόπουλο -εργαστηριακής προέλευσης, της εταιρείας Good Meat, η οποία έχει επίσης έδρα στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο- σερβιρίστηκε στους συμμετέχοντες στη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο. Ενας δημοσιογράφος που το δοκίμασε, έγραψε ότι είχε τη γεύση κοτόπουλου, αλλά δεν ήταν τόσο νόστιμο, όσο το αληθινό.

Είναι γεγονός πως, παγκοσμίως, αυξάνεται η ζήτηση για εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με το κρέας της κτηνοτροφίας που έχει σημαντικές επιπτώσεις για την κλιματική αλλαγή, λόγω των πολλών εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου» που εκλύονται στην παραγωγική αλυσίδα. «Κρέας» από το εργαστήριο της Good Meat ήδη κυκλοφορεί στην αγορά της Σιγκαπούρης, η οποία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που το ενέκρινε για κατανάλωση. Σύμφωνα με το Bloomberg, σε ορισμένες περιοχές του κόσμου είναι ήδη εφικτό να αγοράσει κανείς «κρέας» που έχει καλλιεργηθεί σε εργαστήριο. Πριν από δύο χρόνια, η Σιγκαπούρη έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε την πώληση ενός προϊόντος συνθετικού κρέατος – των κοτομπουκιών που παράγει η εταιρεία Eat Just Inc. Επιστήμονες από όλον τον πλανήτη υποστηρίζουν πως το «κρέας» από τα εργαστήρια -ήδη έχει συμβεί με μπριζόλα… εκτυπωμένη σε 3D- θα αποτελέσουν το επόμενο next big thing στο κομμάτι της διατροφής, επειδή -λόγω και της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, πέραν των όποιων χορτοφαγικών τάσεων- θα πρέπει η ανθρωπότητα να ανακαλύψει νέους τρόπους για να γεμίζει το στομάχι της. Προσωπικά, προσπαθώ να αποφύγω στη διατροφή μου οτιδήποτε τροποποιημένο ή μεταλλαγμένο – εύχομαι να μπορώ να έχω την επιλογή και το μέλλον, προτιμώντας να τρώω πικροδάφνες, παρά κάτι ανάλογο.

Έτσι, το ερώτημα είναι ένα και ίσως χρειαστεί κάποτε να το απαντήσετε εσείς: θα τρώγατε, ως ιδέα, κοτόπουλο από εργαστήριο ή μπριζόλα – προϊόν τρισδιάστατης εκτύπωσης; Ίσως, βέβαια, να μη χρειαστεί να σκεφτείτε για το τι θα κάνατε, αφού η εξέλιξη της ζωής δίνει από μόνη της όλες τις σχετικές απαντήσεις.

Ο Γάλλος συγγραφέας Ουγκώ είχε γράψει πως «η ζωή είναι ένα φαγητό που μας αρέσει μόνο χάρη στα καρυκεύματά του». Και, προφανώς, ακόμα και για το κοτόπουλο εργαστηρίου, θα βγει κάποιο ανάλογο spice mix, μπας και γίνει πιο νόστιμο και πιο «αληθινό», μεσιέ Βίκτωρ…