Σα να μην πέρασε μια μέρα. Κι ας μεσολάβησαν 10 χρόνια από τότε που στην πλατεία των Αγανακτισμένων φώναζαν «φέρτε πίσω τα κλεμμένα». Σα να μην κέρδισαν τις εκλογές με τέτοια λαϊκίστικα συνθήματα που θα έσκιζαν τα μνημόνια, θα καταργούσαν τους φόρους και τα χρέη και θα χόρευαν τις αγορές καρσιλαμά κτυπώντας τα νταούλια και τα ντέφια από την πρώτη φορά Αριστερά!

Σα να μη μας φόρτωσαν ένα τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο αφού πρώτα μας οδήγησαν στο παρά ένα να μας πετάξουν από την Ευρώπη και τώρα επαίρονται γιατί μας έβγαλαν από το δικό τους μνημόνιο!

Χθες στη Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατά δήλωσή του πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές οψέποτε αυτές γίνουν, επανέφερε στον δημόσιο διάλογο το σύνθημα «φέρτε πίσω τα κλεμμένα». Μόνο «να καεί το μπουρδέλο η Βουλή» δεν μας είπε, όπως φώναζαν οι σύντροφοί του το 2012.

Όπως βέβαια διευκρίνισε τα κλεμμένα αυτή τη φορά αφορούν στις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που τώρα μέσα στην ενεργειακή κρίση σημειώνουν υπερκέρδη εις βάρος των καταναλωτών. Μάλιστα για να είναι πιο αληθοφανής, υπολόγισε με έναν δικό του μπακαλίστικο τρόπο αυτά τα υπερκέρδη, προσδιορίζοντας τα στο 1,4 δισ. ευρώ μέσα σε ένα οκτάμηνο. Υπολόγισε δηλαδή πόσο είχε η τιμή της Γιγαβατώρας τον περασμένο Ιούλιο, πόσο έχει σήμερα, αφαίρεσε της διαφορά, την πολλαπλασίασε με την κατανάλωση και ιδού το προϊόν του εγκλήματος της κλεψιάς.

Μα, θα πει κανείς, είναι ψέμα πως οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αυτή την περίοδο υπερκέρδη, εκμεταλλευόμενοι τις διεθνείς χρηματιστηριακές τιμές χονδρικής; Όχι δεν είναι ψέμα. Είναι σαφές πως αυτές οι πέντε εταιρείες έχουν μεγαλύτερα κέρδη αυτή την περίοδο. Το παραδέχθηκε μάλιστα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ο οποίος έδωσε εντολή στη ΡΑΕ να κάνει τους ελέγχους για τον προσδιορισμό αυτών των κερδών και στη συνέχεια δεσμεύτηκε πως αυτά υπερκέρδη θα τα φορολογήσει με 90%. Αλλωστε το θέμα αυτό σε ευρωπαϊκός επίπεδο συζητούν σήμερα οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής.

Άλλο αυτό όμως κι άλλο η μέθοδος του «τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι», του κ. Τσίπρα.

Ενα σοβαρό κράτος εξετάζει τις λογιστικές καταστάσεις, τα τιμολόγια αγοράς της πρώτης ύλης, τα έξοδα λειτουργίας και τις άλλες δαπάνες, τις συγκρίνει με απόλυτα μετρήσιμο τρόπο με την αντίστοιχη περίοδο προ ενεργειακής κρίσης, υπολογίζει τα ποσά που έδωσαν πίσω ως έκπτωση στους πελάτες τους αυτές οι εταιρείες και μετά βγάζει πόσα είναι τα πραγματικά υπερκέρδη. Η ΔΕΗ για παράδειγμα που είναι και ο βασικότερος παραγωγός ρεύματος έχει επιστρέψει μέσω της επιδότησης των πελατών της εκατοντάδες εκατομμύρια και τα οποία είναι απολύτως μετρήσιμα. Ενδεχομένως και κάποιοι από τους ιδιώτες παραγωγούς που επιδότησαν τους πελάτες τους μέσω των σταθερών συμβολαίων. Αλλά όλα αυτά, αρμόδια για να τα κρίνει και να μας δώσει το πόρισμά της είναι η ανεξάρτητη ΡΑΕ.

Το να πετάνε στη Βουλή στρακαστρούκες για φθηνό εντυπωσιασμό και δήθεν υπεύθυνη φιλολαϊκή πολιτική μόνο θυμηδία προκαλούν σ’ αυτούς που γνωρίζουν πώς λειτουργεί η αγορά και οι επιχειρήσεις.

Και το να μοιράζουν τα δισ. σα στραγάλια σα να μην υπάρχει αύριο κι όταν ουδείς γνωρίζει το βάθος και τη χρονική διάρκεια του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης, περισσότερο φόβο προκαλούν παρά ελπίδα πως κάποιος άλλος στη θέση του Μητσοτάκη, με τέτοιες θεωρίες θα τα κατάφερνε καλύτερα.