Στόχος είναι το 2021 η χώρα να επανέλθει στο δρόμο της ανάπτυξης και για αυτό το λόγο η κυβέρνηση προτείνει πλέγμα δράσεων προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, να μην γίνουν απολύσεις και να μείνουν ανοικτές οι επιχειρήσεις.

Μπροστά σε αυτή τη νέα και αναπάντεχη κατάσταση υπάρχουν δύο τοποθετήσεις. Η πρώτη αφορά την κυβέρνηση, η οποία και έχει την ευθύνη της αντιμετώπισης του προβλήματος και από την άλλη, αυτή της αντιπολίτευσης ότι όλα είναι μαύρα και ότι δεν «πέφτουν» χρήματα στην ελληνική οικονομία.

Για το σκοπό αυτό θεώρησα απαραίτητο να παραθέσω τα χρηματοδοτικά εργαλεία που βρίσκονται στη διάθεση του επιχειρηματικού κόσμου ή που σύντομα θα βρεθούν, προκειμένου να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για την έκταση και το βάθος της παρέμβασης της κυβέρνησης. Αναλυτικότερα:

Βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής προκειμένου να διατεθούν 1,4 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι στην πρώτη φάση, που ήδη ολοκληρώθηκε, συμμετείχαν περίπου 52.500 επιχειρήσεις, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν με 602 εκατ. ευρώ.

Η Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει ήδη εγκρίνει και προωθήσει στις συνεργαζόμενες τράπεζες, 10.150 αιτήσεις, συνολικού ύψους 1,29 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Επίσης, το Ταμείο Εγγυοδοσίας παρέχει εγγύηση, μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, έως 80% σε κάθε δάνειο κεφαλαίου κίνησης, ενώ πρόκειται να στηρίξει και νέα δάνεια που θα φτάσουν συνολικά τα 7 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι το υψηλότερο ποσό μόχλευσης που έχει διοχετευθεί στην οικονομία από συστάσεως του ελληνικού κράτους!

Ήδη βρίσκεται στη Βουλή προς ψήφιση, το νομοσχέδιο για χορήγηση μικροπιστώσεων έως 25.000 ευρώ, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις. Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται βασικά σε πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Έχει επεκταθεί και για τον μήνα Ιούνιο η έκπτωση 25% για οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων που θα πληρωθούν εμπρόθεσμα, από επιχειρήσεις, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία.

Βρίσκεται σε ισχύ η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για τους μήνες που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού. Αναμένεται ρύθμιση σύμφωνα με την οποία η αποπληρωμή των οφειλών αυτών θα ξεκινήσει το 2021 και θα μπορεί να γίνεται είτε σε 12 άτοκες δόσεις, είτε σε 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο, γύρω στο 2,5%.

Υπάρχει η δυνατότητα επιδότησης του επιτοκίου όλων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων των επιχειρήσεων που ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους, ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί και η μείωση στην προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις.

Τέλος, θα ήθελα να θυμίσω ότι το κράτος, μέσω του προγράμματος “Συν-εργασία”, στηρίζει τις επιχειρήσεις που έχουν μειωμένη πελατεία και συνεπώς έσοδα. Το αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης είναι οι εργαζόμενοι να διατηρούν τις θέσεις εργασίας, με το κράτος να καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του μισθού και των εισφορών τους.

Όλα τα ανωτέρω δείχνουν τη μεγάλη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στο να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους στη δύσκολή περίοδο που διανύουμε. Προφανώς και υπάρχουν προβλήματα που θα δημιουργήσει η ύφεση. Η παρέμβαση όμως της κυβέρνησης είναι συνεχής και στοχευμένη και αυτό αποδεικνύεται με πράξεις. Η μηδενιστική και ισοπεδωτική λογική του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδεικνύεται και αυτό οι πολίτες το αναγνωρίζουν.