Μέσα σε 40 μέρες, τα τρία κόμματα καλούνται μέσω και των Συνεδρίων τους να αναζητήσουν ένα στιβαρό σχέδιο για την επόμενη μέρα και τη χώρα, να το περιγράψουν με ενάργεια στους πολίτες που βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας και να δεσμευτούν επί της ουσίας στους ψηφοφόρους τους για τα βήματα που προτείνουν και θα ακολουθήσουν τουλάχιστον μέχρι τις εθνικές κάλπες. Το ίδιο διάστημα, ο Μακρόν καλείται να αποδείξει ότι διαθέτει ανοιχτές κεραίες και πολιτικό αφήγημα που θα πείσει το μεγαλύτερο μέρος της γαλλικής κοινωνίας, αναχαιτίζοντας τους κινδύνους από μια χαμένη μάχη με την ακροδεξιά και τον λαϊκισμό- και η Ευρώπη να προετοιμάσει και να παρουσιάσει γενναίες αποφάσεις για την στήριξη των πολιτών της απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο δεν είναι προφανώς εύκολες οι λύσεις, ούτε οι προβλέψεις για τις εξελίξεις και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Τα προγραμματισμένα Συνέδρια των κομμάτων είναι ωστόσο μια ευκαιρία και «αφορμή» όχι για αχρείαστους βερμπαλιστικούς λόγους ή φιέστες αλλά για ειλικρινή αυτοκριτική και επανεκκίνηση με το βλέμμα στα προβλήματα των πολιτών.

Η Νέα Δημοκρατία έχει προγραμματίσει το 14ο Τακτικό Συνέδριό της για τις 6-8 Μάη. Θα είναι αναμφίβολα ένα ακόμη «βήμα» για το κυβερνητικό κόμμα από το οποίο ηγεσία και στελέχη θα έχουν την δυνατότητα να περιγράψουν την διαδρομή τους μέχρι τις εθνικές εκλογές και κυρίως την αντίδρασή τους μπροστά σε κρίσιμα ερωτήματα για την διακυβέρνηση της χώρας. Μέχρι τότε -και σύμφωνα πάντα με τις εξαγγελίες- η κυβέρνηση θα έχει ανακοινώσει την αύξηση του κατώτατου μισθού και θα έχει αρχίσει να ξεδιπλώνει τον σχεδιασμό της για τα ευάλωτα και τα μεσαία νοικοκυριά- εν’ αναμονή και των αποφάσεων της Ευρώπης στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής προς το τέλος του Μάη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας προχθές στο Προσυνέδριο της ΝΔ στο Χαλάνδρι υποστήριξε ότι στο «γαλάζιο» Συνέδριο «θα πιστοποιηθεί κάτι το οποίο η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών το γνωρίζει, έστω και αν μπορεί να μη μας ψηφίζουν όλοι: ότι σήμερα η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα και την πρόοδο της χώρας, την προσαρμογή στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, είναι η μεγάλη μας παράταξη, είναι η Νέα Δημοκρατία». Έχει την ίδια εικόνα η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, την στιγμή που στα γκάλοπ καταγράφεται μια κινούμενη άμμος, σημαντική κυβερνητική φθορά και η διάχυτη αγωνία των πολιτών για την επόμενη μέρα;

Το σίγουρο είναι ότι απόλυτες προσεγγίσεις και βεβαιότητες δεν μπορεί να υπάρχουν για τις εξελίξεις στην χώρα – ειδικά όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι απαιτείται μεν ευρωπαϊκή λύση αλλά ότι αν δεν υπάρξει θα δοθεί λύση για την ακρίβεια με εθνικούς πόρους (πάντα σε συνεννόηση με την Ευρώπη). Στο Συνέδριο θα έχει πάντως τη δυνατότητα σε όλα τα ερωτήματα που τίθενται να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις απευθυνόμενος σε όλους τους πολίτες για το πως θα επιδιώξει την υπέρβαση της νέας κρίσης. Θα έχει επίσης τη δυνατότητα να «συνεχίσει» την συζήτηση που ο ίδιος άνοιξε και αφορά στις κυβερνητικές συνεργασίες, καθώς ο εκλογικός νόμος που κατέθεσε και ψηφίστηκε στην αρχή της θητείας του, κινείται βάσει της αυτοδύναμης πεποίθησης που επίσης «αμφισβητείται» πλέον στα γκάλοπ.

Με το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινά αύριο, ο Αλέξης Τσίπρας βάζει ένα μεγάλο στοίχημα, που άρχισε να περιγράφει μετά την μεγάλη ήττα το 2019 και αφορά στον μετασχηματισμό του κόμματος και την αντιστοίχιση του πολιτικού με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Από τότε μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να αξιοποιήσει προς όφελός του την κυβερνητική φθορά- ούτε να πείσει εάν και πως θα γίνει ένα νέο …ΠΑΣΟΚ, πλειοψηφικό και ελκυστικό στην κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κυβερνήσει (με τους ΑΝΕΛ), η ηγεσία του μέσω Συνεδρίου φιλοδοξεί να διατηρήσει ισχυρές προσβάσεις στον χώρο της κεντροαριστεράς και όλοι μαζί φαίνεται ότι θα επιχειρήσουν να βρουν ασφαλείς διαδρόμους για την αναχαίτιση της προοπτικής του ΚΙΝΑΛ. Η εκλογή του κ. Τσίπρα για πρώτη φορά από τη βάση στις 15 Μάη (αφού οι προτάσεις του γίνουν αποδεκτές από το σώμα των Συνέδρων το Σάββατο) θα είναι αναμφίβολα μια ευκαιρία συσπείρωσης για το κόμμα του αλλά και μια «αναμέτρηση» με την εικόνα του κόσμου που το ΚΙΝΑΛ κινητοποιεί σε αντίστοιχες και γνώριμες πλέον για την Χαριλάου Τρικούπη διαδικασίες.

Το μεγάλο στοίχημα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορά στη δυνατότητά του να περιγράψει ένα πειστικό αφήγημα για το πως θα εγγυηθεί την σταθερότητα της χώρας -όπως λέει- σχηματίζοντας μια προοδευτική κυβέρνηση. Πως και ιδίως με ποιους;

Το Κίνημα Αλλαγής από την άλλη πλευρά επιχειρεί να σερφάρει πάνω στην επιλογή της πολιτικής αυτονομίας, παρότι ο Νίκος Ανδρουλάκης υπόσχεται «διακυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό κορμό», χωρίς να εξηγεί βέβαια με ποιους και πως. Εντός και εκτός ΚΙΝΑΛ- που στις 8 Μάη όπως όλα δείχνουν θα αποκτήσει νέο όνομα με πρώτο στη μαρκίζα το ΠΑΣΟΚ- άπαντες πιστεύουν ότι η Χαριλάου Τρικούπη υπό τη νέα ηγεσία θα κληθεί αργά ή γρήγορα να ξεκαθαρίσει τις επιλογές της μπροστά στα διλήμματα των κυβερνητικών συνεργασιών. Η νέα δημοσκοπική εικόνα (μετά την εκλογή του κ. Ανδρουλάκη) διατηρεί τα φιλόδοξα σχέδιά του, όμως οι προβλέψεις για την εμφάνιση δυναμικής δεύτερου κόμματος στις προσεχείς εθνικές κάλπες ακούγονται επί τους παρόντος μόνο από στελέχη του κόμματος. Στο Συνέδριο του κόμματος στις 20-22, ο κ. Ανδρουλάκης θα έχει έτσι κι αλλιώς την ευκαιρία για τις δικές του πρόβες εκλογών, καταθέτοντας τις δικές του προτάσεις για τα μείζονα ζητήματα και ανοίγοντας τα χαρτιά του για τα «ναι» ή τα «όχι» που ετοιμάζεται να πει στα καθοριστικά για την πορεία του ΚΙΝΑΛ διλήμματα…