Το ημερολόγιο δείχνει, πια, τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου 2023 και τα καρέ στις οθόνες μας εξακολουθούν να περιγράφουν αυτό που αποτελεί, κάθε χρόνο, μια ζοφερή, μια δυσώδη «κανονικότητα»: καμένες εκτάσεις και αυτό το καλοκαίρι, έπειτα από «την άνιση μάχη με την πύρινη λαίλαπα», όπως περιγράφει το άσβεστο δημοσιογραφικό κλισέ. Κάθε χρονιά στο ίδιο έργο θεατές, με αθώους ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους, με ζώα να καίγονται, με τους πνεύμονες πρασίνου να πλήττονται θανάσιμα από τον καρκίνο της θράκας, με την κοινωνία να αγωνιά για το εάν η φάουσα φωτιά θα κάψει τις τελευταίες ελπίδες τους για αυτή τη χώρα.

Κάθε χρονιά, εξαιρώντας τις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι φωτιές ξεκίνησαν από μια δραματική συγκυρία – τυχαίο γεγονός, σκέφτομαι το ποιοι μπορεί να είναι αυτοί οι «άνθρωποι» που με όπλο έναν αναπτήρα, ένα σπίρτο, λαμπαδιάζουν ζωές. Προφανώς και σε αυτούς χρειάζονται τα εισαγωγικά αφού, βλέπετε, οι εγκληματίες και τα καθάρματα είναι, κατά τα λοιπά, «κανονικοί άνθρωποι». Πηγαίνουν στις δουλειές τους, παντρεύονται, κάνουν παιδιά, στη γειτονιά «φαίνονταν καλοί άνθρωποι» και δεν κατάλαβε κανείς τίποτα τόσα χρόνια, «αφού ήταν πάντα ευγενικός, με την οικογένειά του, τη δουλειά του, στην εκκλησία κάθε Κυριακή…». Είναι εκείνοι οι οποίοι, εκεί έχω καταλήξει, παίρνουν κουράγιο από το γεγονός πως, επί τόσα χρόνια, ελάχιστοι εμπρηστές πιάστηκαν, ακόμα πιο λίγοι από αυτούς τιμωρήθηκαν παραδειγματικά για το κακό που έκαναν στην κοινωνία, για τις καθαρές ανάσες που της έκοψαν.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, πριν από λίγες ημέρες σημείωσε πως η αμέλεια είναι -στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων- η αιτία πίσω από τις πυρκαγιές. Επίσης, πρόσθεσε -σκιαγραφώντας το προφίλ που έχουν οι εμπρηστές- ότι υπάρχουν και αυτοί που βάζουν φωτιές «για να σπάσουν πλάκα, θέλουν να βλέπουν τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα να ρίχνουν νερό. Οι τελευταίες περιπτώσεις που μας απασχόλησαν έχουν να κάνουν με ανθρώπους ψυχικά και ψυχολογικά ασταθείς. Έχουν τιμωρηθεί δύο συμπολίτες μας, ο ένας με δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή και εγκλεισμό σε ψυχιατρικό κατάστημα και ο άλλος στην Ηλεία σε ψυχιατρική παρακολούθηση και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα», όπως σημείωσε ο κ. Αρτοποιός. Να σημειωθεί πως, από τις αρχές του 2023, έχουν καταγραφεί πάνω από 118 συλλήψεις για εμπρησμό. Και με αυτούς, που διαγνωσμένα δεν έχουν κάποιο διαγνωσμένο ψυχολογικό πρόβλημα, τι γίνεται;

Εάν μιλήσετε με ανθρώπους γύρω σας, θα σας πουν πως δεν θυμούνται κανέναν εμπρηστή να έχει τιμωρηθεί -βάσει ποινικού δικαίου, παραδειγματικά- στη χώρα μας. Μάλιστα, εάν συζητήσεις λίγο παραπάνω μαζί τους, θα τονίσουν πως οι εμπρηστές όχι μόνο δεν καίγονται στην κόλαση για τις πράξεις τους, αλλά ούτε καν σαπίζουν σε κάποιο κελί φυλακής, όπως θα τους έπρεπε. Προσπερνώντας τη θεολογική προσέγγιση περί κολάσεως, στον παράδεισο επί Γης που λέγεται Ελλάδα, όλοι αναγνωρίζουμε ότι (και) στο εν λόγω θέμα κυριαρχεί η ατιμωρησία.

Με αυτές τις βεβαιότητες και αυτές τις παραδοχές ξημέρωσε η Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023 και μέσα στη μέρα δημιουργήθηκε μια σπίθα πως, επιτέλους, κάτι θα αλλάξει σε αυτόν τον τόπο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής Βασίλης Κικίλιας, κατά τη συνάντηση εργασίας που είχαν, αποφάσισαν πως θα οδηγούνται στη φυλακή ακόμη και όσοι διαπράττουν εμπρησμό εξ αμελείας, ενώ θα τους επιβάλλονται υψηλές χρηματικές ποινές και τσουχτερά διοικητικά πρόστιμα. Μάλιστα, όπως τόνισαν, εφεξής οι εμπρηστές θα εκτίουν τουλάχιστον ένα μέρος της επιβαλλόμενης ποινής τους. Όπως σημείωσε ο κ. Φλωρίδης, στο πλαίσιο της αναθεώρησης διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, «θα επιδιώξουμε να υποχωρήσει το αίσθημα ατιμωρησίας. Οι ποινές θα εκτίονται. Όποιος σκέφτεται μετά τις αλλαγές να παρανομήσει, θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά». Από την πλευρά του ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι «τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα είναι υπερπολλαπλάσια ανάλογα με αυτά που επιβάλλονται για την κακοποίηση των ζώων και μπορεί να φθάνουν μέχρι και τις 30.000 ευρώ».

Με τον πύρινο εφιάλτη να κοστίζει ζωές και να φτάνει μέχρι και στις αποθήκες πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας στη Νέα Αγχίαλο, η φράση «είμαστε σε πόλεμο» ίσως να μην είναι υπερβολική. Ναι, ο εχθρός είναι η κλιματική αλλαγή, η οποία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τις πυρκαγιές που κατακαίουν δασικές και κατοικημένες εκτάσεις στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει και το ανθρώπινο χέρι που διαπράττει έγκλημα. Και όσο η Δικαιοσύνη δεν το κόβει από τη ρίζα, τα μάτια μας θα συνεχίζουν, κάθε καλοκαίρι, να γεμίζουν από πίξελ που θα μας μεταφέρουν φλόγες, στάχτες, καπνούς και οιμωγές από ανθρώπους που έχουν χάσει τους δικούς τους, τα ζώα, τις περιουσίες και τις ανάσες μας. Και ελπίζουμε στη Δικαιοσύνη ως δημοκρατικοί πολίτες να εφαρμοστεί ο νόμος με την αναθεώρησή του, όσο κι αν κάποιοι ανάμεσά μας, το γράφω ξανά, θα ήθελαν να δουν αυτές τις μαύρες ψυχές να τσουρουφλίζονται στην κόλαση