Ουδείς εχέφρων άνθρωπος, θα διαφωνούσε πως αυτά που εξήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας, δεν είναι το μεγάλο ζητούμενο σήμερα στην ελληνική κοινωνία.

 Ένα ζητούμενο, που εντάσσεται στη σφαίρα του αυτονόητου και προφανώς όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όλα τα υπόλοιπα κόμματα αν ήταν στο χέρι τους, θα πλειοδοτούσαν σε τέτοια μέτρα, προσφέροντας τα ελάχιστα σε μια κοινωνία που στην κυριολεξία πένεται και κομμάτι αυτής δεν διαθέτει πλέον τα στοιχειώδη για την επιβίωση.

Σαφώς κι είναι στίγμα  για την Ελληνική πολιτεία να έχει στους κόλπους της  ανθρώπους που δεν έχουν ένα πιάτο φαΐ και τέσσερις τοίχους με στέγη.

Το έργο αυτό  βέβαια, ως ένα βαθμό το κάνουν πράξη διάφοροι φορείς από την εκκλησία, τους Δήμους και τα φιλανθρωπικά σωματεία και δεν είναι δα κάποιο κόστος που να μην μπορεί να το αντέξει το κράτος, όσο φαλιρισμένο κι αν είναι.

Σαφώς και όλα τα άλλα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χάιδεψαν ευχάριστα τα αυτιά των χαροκαμένων Ελλήνων και θα ήταν ευχής έργο αν ο οιοσδήποτε πολιτικός όπως κι αν τον λένε, να μπορούσε να τα προσφέρει.
Αλλά, να μπορούσε να τα τάξει και να τα υλοποιήσει, με μια ρεαλιστική αναδιανομή των χρημάτων που έχει στη διάθεση του το  καταχρεωμένο ελληνικό κράτος και όχι με μπακαλίστικες αριθμητικές του στυλ  3 δισ. από τη φοροδιαφυγή, 3 δισ από το ΕΣΠΑ, 3 δισ. από το ΤΧΣ και 3 δισ  από    ένα πρόγραμμα ρυθμίσεων και άρσης της καταστολής στην πραγματική οικονομία.

Αν ήταν τόσο απλό, γιατί  να μην μαζέψουν  6 δισ από τη φοροδιαφυγή και 12 από το ΕΣΠΑ και το ΤΧΣ και να διπλασιάσουν τις παροχές  σε περισσότερους συμπολίτες μας;  Προφανώς κι όλα αυτά είναι αέρας κοπανιστός και αλίμονο σε όσους τα πιστεύουν. Ακόμα και για τους λάτρεις του Χάρρυ Πότερ αυτά είναι  μαγικά που δεν γίνονται. Κι αυτό γιατί:

– 30 και πλέον τώρα χρόνια, όλοι οι προϋπολογισμοί της χώρας, έκλειναν πάντα με ελλείμματα( τα οποία και πληρώνουμε σήμερα) γιατί τις όποιες δαπάνες και παροχές μοίραζαν αφειδώς, προϋπολόγιζαν να τις καλύψουν από την …πάταξη της φοροδιαφυγής! Ήταν όλοι ανίκανοι και άχρηστοι και ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε τα σαΐνια που θα τσακίσουν τους φοροφυγάδες;
-Τα προγράμματα του ΕΣΠΑ είναι  Ευρωπαϊκά κονδύλια που εγκρίνονται για συγκεκριμένους σκοπούς και κανείς δεν  θα δεχτεί να κατευθυνθούν στο κλείσιμο της τρύπας που θα αφήσει η …κατάργηση του ΕΝΦΙΑ! Θεωρούνται ότι είναι αναπτυξιακά προγράμματα και ουδείς Ευρωπαίος θα έβαζε την υπογραφή του για αλλαγή χρήσης πόσο μάλλον για μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που έχει να δώσει ακόμα πολλές εξετάσεις για να πείσει για τον φιλευρωπαϊκό προσανατολισμό του.
– Τα 10 περίπου δισ. που υπάρχουν σήμερα στο ταμείο του ΤΧΣ,  προορίζονται για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Τα επερχόμενα stress test θα αναδείξουν  αν και πόσα κεφάλαια  θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Από αυτά που θα περισσέψουν , αν περισσέψουν, η σημερινή κυβέρνηση ευελπιστεί να της επιτρέψουν να τα χρησιμοποιήσει για την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών της οικονομίας που ήδη τόσο η ΕΚΤ όσο και το ΔΝΤ θεωρούν δεδομένα. Όμως η επιθυμία τους είναι αυτά που θα περισσέψουν, να τα επιστρέψουμε και γι αυτό μας πιέζουν για ένα ακόμα δάνειο και φυσικά ένα ακόμα μνημόνιο(αλλά ποιος θα το τολμούσε).
-Όσο τα 3 δισ  από… ένα πρόγραμμα ρυθμίσεων της καταστολής στην πραγματική οικονομία, θα μου επιτρέψετε να μην το σχολιάσω ,καθώς  οι οικονομικές  μου γνώσεις(παρ’ ότι ασχολούμαι με το οικονομικό ρεπορτάζ περί τα  30 χρόνια) θα είναι  αρκετές για να το κατανοήσω.

Αλλά για να το λένε οι σοβαροί οικονομολόγοι καθηγητές του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς το φόβο να εκτεθούν, μάλλον έτσι θα είναι!

Αυτές λοιπόν είναι οι πηγές χρηματοδότησης των εξαγγελιών Τσίπρα και ευχόμαστε να κάνουμε λάθος  στις εκτιμήσεις μας και όταν  και εάν έρθει στην εξουσία, να ξεδιψάσουμε όλοι μαζί!