Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν πάλι τα μαύρα σύννεφα πάνω από τη χώρα, καθώς οι σχέσεις με την τρόικα περνάνε εκ νέου κρίση και η συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο τέλος του μήνα δεν προοιωνίζεται ομαλή γιατί ξεκίνησαν πολύ στραβά στο Παρίσι.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση εσχάτως εμφανίζεται σαν ασυντόνιστη ορχήστρα, με υπουργούς και στελέχη να σολάρουν αδιαφορώντας για τους άλλους. Αποτέλεσμα αυτής της εικόνας είναι και τα απανωτά αυτογκόλ, με κορυφαίο τα κωμικοτραγικά φαινόμενα στο θέμα του ΕΝΦΙΑ.

Χωρίς να υπεισέλθω στο περιεχόμενο του φόρου, καθώς επανειλημμένα έχω διατυπώσει την αρνητική άποψή μου, θα παραθέσω μόνο γεγονότα που καταδεικνύουν την κυβερνητική Βαβέλ.
Με περιθώριο ενός έτους λόγω αναβολής ετοιμάστηκε ο περίφημος νόμος που θα αντικαθιστούσε το ΕΕΤΗΔΕ, το περίφημο χαράτσι μέσω της ΔΕΗ. Είχαν δηλαδή έναν ολόκληρο χρόνο για να τον μελετήσουν, να τον διπλοελέγξουν, να τον ξεψαχνίσουν έτσι ώστε όταν θα τον κατέθεταν στη Βουλή να μην είχε αυτά τα παιδαριώδη λάθη που διαπιστώθηκαν στη συνέχεια.

Το νομοσχέδιο αυτό, λοιπόν, αφού πέρασε από διάφορες επιτροπές, κατατέθηκε στη Βουλή και οι βουλευτές, αφού το «μελέτησαν» και διατύπωσαν τις παρατηρήσεις τους, το ψήφισαν και έγινε νόμος του κράτους. Και ψηφίστηκε απ’ όλους τους κυβερνητικούς βουλευτές, ακόμα και από αυτούς που την περασμένη εβδομάδα σήκωσαν τα λάβαρα της επανάστασης και αρνήθηκαν την ψήφο τους στη… διόρθωση των λαθών!

Στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός εξήγγειλε έκπτωση για τα ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, πλην όμως κανένας από τους συμβούλους, τους λογογράφους του, αλλά ούτε και από το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών φρόντισε από πριν να κοστολογήσει πόσους λιγότερους φόρους σημαίνει η έκπτωση του 20%, με αποτέλεσμα εκ των υστέρων να τρέχουν και να μη φτάνουν για να μην αναγκαστούν να τον εμφανίσουν ανακόλουθο.

Και ερχόμαστε τώρα στους βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση και αίφνης διαπίστωσαν ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι άδικος φόρος που δεν τον αντέχει ο κόσμος και καλούσαν την κυβέρνησή τους να τον πάρει πίσω!

Αλήθεια, αυτοί οι βουλευτές σε ποιον πλανήτη ζουν; Τόσος θόρυβος, τόσες διαμαρτυρίες από κάθε γωνιά της Ελλάδας επί μήνες, τόσες συζητήσεις για τη μνημονιακή υποχρέωση είσπραξης 2,65 δισ. από τα ακίνητα και δεν έριξαν καν μια ματιά τι στο καλό περιλαμβάνει αυτό το νομοσχέδιο που έπρεπε να ψηφίσουν; Ξύπνησαν και τους έπιασαν οι ευαισθησίες όταν τους ήρθε ο λογαριασμός όπως και στους ψηφοφόρους τους;

Αν θυμάμαι καλά, κάποιοι βουλευτές της Περιφέρειας είχαν ξεσηκώσει τον κόσμο -και σωστά- στην αρχική πρόβλεψη για φορολόγηση ακόμα και των κοτετσιών – και αυτό αποσύρθηκε.
Ε, δεν έκαναν τον κόπο να διαβάσουν -προτού το ψηφίσουν- στο τελικό κείμενο την παράγραφο που έλεγε ότι τα εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού ακίνητα θα υπολογίζονται με τις αντικειμενικές τιμές της εγγύτερης περιοχής όπου υπάρχει αντικειμενικό σύστημα, για να το διορθώσουν οι ίδιοι μέσα στη Βουλή και να μην αναγκαστούν να υποστούν όλη αυτή τη μετέπειτα γελοιοποίηση;

Θα μου πείτε, μήπως είναι η πρώτη φορά που οι εθνικοί μας αντιπρόσωποι αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων; Εδώ πρωτοκλασάτοι υπουργοί και ψήφισαν το μνημόνιο χωρίς να το διαβάσουν και ζητάμε ευθύνες από απλούς βουλευτές που δεν διαβάζουν τα νομοσχέδια!

Με τούτα και μ’ εκείνα, όμως, κατεβαίνουμε κάθε μέρα τα σκαλιά της υποτέλειας, της αναξιοπρέπειας, της ανυποληψίας και της εθνικής υποταγής. Με κουτοπονηριές και τζάμπα μαγκιές προσπαθούμε να απεκδυθούμε των ευθυνών και των υποχρεώσεών μας νομίζοντας ότι οι δανειστές είναι κουτόφραγκοι. Την ίδια στιγμή το κυβερνητικό σχήμα πουλάει για άλλη μια φορά το παραμύθι της εξόδου από την κρίση και της έναρξης της περιόδου των παροχών προς τους πολίτες, οι οποίοι από καιρό έχουν πάψει να τους πιστεύουν και τους έχουν γυρίσει την πλάτη. Κι αυτό γιατί ξέρουν καλύτερα από την κυβέρνηση πως ο φετινός χειμώνας θα είναι ο χειρότερος της εξαετούς κρίσης παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις.