Βασίλης Στεφανακίδης

Η κατά Τσίπρα γλώσσα της αλήθειας

  • Βασίλης Στεφανακίδης


Να πω κατ' αρχήν, πως ανεξάρτητα πώς θα βαπτίσουν την ολική περιστροφή, μπορεί έντιμο συμβιβασμό ή και περήφανη νίκη, αυτό που θεωρώ θεμελιώδες είναι να μην πέσει η χώρα στα βράχια και να γλιτώσουμε τις μεγαλύτερες περιπέτειες.

Να πω κατ’ αρχήν, πως ανεξάρτητα πώς θα βαπτίσουν την ολική περιστροφή, μπορεί έντιμο συμβιβασμό ή και περήφανη νίκη, αυτό που θεωρώ θεμελιώδες είναι να μην πέσει η χώρα στα βράχια και να γλιτώσουμε τις μεγαλύτερες περιπέτειες.

Γιατί περιπέτειες κακά τα ψέμματα μας περιμένουν ακόμα πολλές.

Δεν μπορώ όμως να μη σημειώσω από την περίφημη συνέντευξη του πρωθυπουργού, την φυσικότητα με την οποία μας είπε πως όλα όσα είχε υποσχεθεί στο λαό και για τα οποία τον ψήφισε το 36% του εκλογικού σώματος, τώρα τα παίρνει πίσω ή τα αναβάλλει για ευθετότερο χρόνο.

Είναι αλήθεια πως ήταν αξιομνημόνευτη η παρρησία του ,σε μια λογική “ε, είπαμε και μια κουβέντα παραπάνω γιατί τότε ήμασταν στην αντιπολίτευση και δεν ξέραμε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας αλλά τώρα που βρήκαμε καμένη γη, πρέπει να προσαρμοσθούμε στη σκληρή πραγματικότητα!

Ή το άλλο, όποιος δεν δουλεύει, δεν κάνει λάθη. Άλλωστε δεν είχαμε την εμπειρία και γι’ αυτό μας ξεγέλασε ο Ντράγκι και ο Ντάισελμπλουμ και δεν μας έδωσαν τα λεφτά!” Χώρια που ο δόλιοι Σαμαράς -Βενιζέλος υπέγραψαν μόνο δίμηνη παράταση του μνημονίου, για να στριμώξουν χρονικά τον επελαύνοντα τότε ΣΥΡΙΖΑ. (Όσοι βέβαια δεν έχουν ενταχθεί στη συλλογική εθνική λήθη, θα θυμούνται τις απειλές Τσίπρα με ειδικά δικαστήρια ώστε να μην υπογράψει τίποτα η τότε κυβέρνηση που θα δέσμευε την επόμενη!)

Τώρα όμως που απέκτησαν εμπειρία και κατάλαβαν πώς γίνεται η δουλειά, ας δούμε τι δεν θα κάνουν από όλα αυτά που υπόσχονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

1.Δεν έσκισαν τα μνημόνια με ένα νόμο και ένα άρθρο
2.Συνεχίζουν και διαπραγματεύονται την 5η αξιολόγηση που πριν δεν αναγνώριζαν
3.Δεν ήθελαν τα 7 δισ. των υπολειπόμενων δόσεων αλλά τώρα εκλιπαρούν έστω και για μέρος αυτών
4. Kατήγγειλαν το email Xαρδούβελη και τώρα όλες οι συζητήσεις, αφορούν τις απαιτήσεις αυτού του email μια και η τρόικα που τώρα λέγεται θεσμοί, είναι τα ίδια πρόσωπα κι έχουν τις ίδιες απαιτήσεις
5.Υποσχέθηκαν άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ αλλά οι ενδιαφερόμενοι μάλλον θα περιμένουν πολύ ακόμα
6. Δεσμεύτηκαν για την άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ αλλά τώρα μεταθέτουν την κατάργηση για το 2016 και…βλέπουμε.
7.Υποσχέθηκαν αφορολόγητο 12.000 ευρώ για όλους αλλά κι αυτό το μέτρο αναβάλλεται για το μέλλον
8.Υποσχέθηκαν προστασία για τα κόκκινα δάνεια πρώτης κατοικίας αλλά κι αυτό το κατάπιαν επί του παρόντος
9.’Ήταν κάθετα αντίθετοι στις αποκρατικοποιήσεις αλλά τώρα το συζητούν
10.Υποσχέθηκαν να αποκαταστήσουν τις ζημιές των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο αλλά τώρα αυτό δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα τους.
11. Υποσχέθηκαν να αποζημιώσουν τους μικροομολογιούχους για τις απώλειες από το PSI αλλά έκτοτε δεν ξανακούσαμε κουβέντα
12. Άδειασαν τα αποθεματικά όλων των ασφαλιστικών ταμείων, οργανισμών και Δήμων
13.Νέκρωσαν την ήδη βαριά τραυματισμένη πραγματική οικονομία

Δεσμεύτηκαν ακόμα για την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και ανυποχώρητοι στην απαίτηση για ομαδικές απολύσεις. Ας κρατήσουμε όμως κάποιες επιφυλάξεις μεχρι να δούμε πρώτα την τελική συμφωνία με τους δανειστές.

Στον αντίποδα των μη πεπραγμένων να δούμε και τα έργα τις τρίμηνης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

-Νόμος για επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου και τους αιώνιους φοιτητές
-Νόμος για κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας και αποφυλάκιση Ξηρού
-Χαλάρωση των μέτρων φύλαξης των συνόρων για αποτροπή λαθρομεταναστών και προσφύγων, με τα γνωστά αποτελέσματα
-Νόμος για επαναπροσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων που είχαν μπει σε διαθεσιμότητα μετά από αξιολόγηση
-Νόμος για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ
-Ακυρώσεις διαφόρων επενδυτικών προγραμμάτων
– “Επένδυση” 500 εκατ. στο αξιόμαχο της πολεμικής αεροπορίας με 5 σάπια αεροπλάνα ηλικίας 50 ετών

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω πόσες “ελπίδες” ήρθαν με τη νέα κυβέρνηση και πόση “αξιοπρέπεια” επανακτήσαμε ως πολίτες; Προφανώς πολλές αν κρίνουμε από την… υψηλόταστη δημοφιλία που απολαμβάνει η κυβέρνηση για τους χειρισμούς της!