Κάποτε, όχι πολύ παλιά, ελέγετο πως ο Ανώτατος Άρχων της χώρας, ο Βασιλεύς, μπορούσε να διορίσει ως πρωθυπουργό, ακόμα και τον κηπουρό του! Και δυστυχώς η ιστορία έχει κάνει τις καταγραφές της κατάχρησης εξουσίας κόντρα στη βούληση του λαού.

Αυτά ευτυχώς ανήκουν στο παρελθόν και με την αλλαγή του πολιτεύματος σε Προεδρευομένη Δημοκρατία, ο κυρίαρχος λαός αναθέτει στον πρωθυπουργό σχεδόν όλες τις εξουσίες. Ακόμα και αυτή του διορισμού του κατ’ επίφασιν… Ανώτατου Άρχοντα.

Με περιορισμένες κατά πολύ αρμοδιότητες είναι αλήθεια ο θεσμός αυτός, χωρίς καν το δικαίωμα άρνησης υπογραφής οιουδήποτε διατάγματος και απόφασης της κυβέρνησης λειτουργεί για 40 χρόνια. Μάλιστα, για να μην περιπέσει σε πλήρη ανυποληψία ο θεσμός του Αρχηγού του κράτους, έχει “εφευρεθεί” από πολλών ετών η έννοια του συμβολισμού της ενότητας του έθνους στο πρόσωπο που υπηρετεί τη θέση.

Αν αναλογιστούμε με ψυχραιμία και χωρίς παρωπίδες τους 6 προέδρους που υπηρέτησαν το θεσμό από τη μεταπολίτευση και με εξαίρεση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, μιας ξεχωριστής προσωπικότητας που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στην πολιτική ιστορία του τόπου, οι υπόλοιποι πέντε πρόεδροι (Στασινόπουλος, Τσάτσος, Σαρτζετάκης, Στεφανόπουλος, Παπούλιας) ήταν επιλογές – τηρουμένων των αναλογιών – στη λογική των βασιλέων που προαναφέραμε. Επιλογές Προέδρων από πρωθυπουργούς, με βάση τακτικισμούς, πολιτικαντισμούς, πολιτικές συγκυρίες, καραμπόλες και κομματικές ιδιοτέλειες.

Σε κάποιες δε περιπτώσεις το ασφαλέστερο διαβατήριο για το Προεδρικό Μέγαρο, ήταν η απόρριψή τους από το εκλογικό σώμα σε εθνικές εκλογές.

Ο έβδομος Πρόεδρος που θα εκλεγεί σήμερα, θα είναι ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Η πολιτική του διαδρομή γνωστή και οι απόψεις του κόσμου ποικίλες, ενώ η επιλογή του από ένα πολιτικό του αντίπαλο, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τα προαναφερθέντα.

Φρονώ όμως ότι, ωρίμασαν οι συνθήκες, ώστε με την επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, να δοθεί ένα τέλος στην απαξίωση του θεσμού και να πάψει να είναι διακοσμητικός. Μέσω της άμεσης εκλογής από το λαό, ο κάθε πρόεδρος στο μέλλον μπορεί να περιβάλλεται από ένα υψηλό κύρος που θα πηγάζει απευθείας από τους πολίτες. Η δε εκλογή του να μην επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις, να είναι ένα ανεξάρτητο γεγονός και να μην πέφτουν κυβερνήσεις ή να διεξάγονται πρόωρες εθνικές εκλογές επειδή δεν συγκεντρώνονται οι ψήφοι των 3/5 στη Βουλή. Και το κυριότερο, να αφαιρεθεί από την εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία να επιλέγει βολικούς, άφωνους και απόλυτα συνεργαζόμενους.