Βασίλης Στεφανακίδης

Κι αν δεν μπλοφάρουν με το Grexit;

  • Βασίλης ΣτεφανακίδηςΑν η κυβέρνηση δεν κατανοήσει τάχιστα πως είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και δεν δει τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις πολιτικές της μπλόφας, τότε δυστυχώς θα επιβεβαιωθούν τα χειρότερα σενάρια των πιο ευφάνταστων «κινδυνολόγων»!

Αν η κυβέρνηση δεν κατανοήσει τάχιστα πως είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και δεν δει τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις πολιτικές της μπλόφας, τότε δυστυχώς θα επιβεβαιωθούν τα χειρότερα σενάρια των πιο ευφάνταστων «κινδυνολόγων»!

Στο πόκερ υπάρχει ένας βασικός κανόνας που λέει πως όταν ο αντίπαλος έχει εμφανώς καλύτερο φύλλο αλλά και πολλαπλάσια ρέστα από σένα, ποτέ μην μπλοφάρεις γιατί θα μείνεις ταπί.

Αυτό τον βασικό κανόνα, που γνωρίζουν ακόμα και οι ερασιτέχνες χαρτοπαίκτες, φαίνεται πως αγνοεί η κυβέρνηση, καθώς όλες οι κινήσεις της δείχνουν πως επιχειρεί με διάφορους τρόπους να κάνει μπλόφα στους δανειστές, λέγοντας πως αν δεν μας δώσουν μέρος της δόσης, τότε θα αναλάβουν και το κόστος των εξελίξεων!

Δεν ξέρω αν τελικά την τελευταία στιγμή, πριν από την εκπνοή του χρόνου για μια συμφωνία, αλλάξει στάση ή όχι. Αυτό όμως που φαίνεται σχεδόν βέβαιο είναι πως οι δανειστές είναι στ’ αλήθεια εκνευρισμένοι μαζί μας και δεν δείχνουν καμία διάθεση υποχώρησης στις απαιτήσεις τους. Το κλίμα στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές είναι άκρως συγκρουσιακό, το αποτέλεσμα μάλλον αναπόφευκτο και αλίμονό μας.

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της χώρας οι κουρασμένοι, ταλαιπωρημένοι και απελπισμένοι πολίτες έχουν πάψει από καιρό να παρακολουθούν τις εξελίξεις κι έχουν φτάσει στο σημείο να μην πιστεύουν τίποτα απ’ όσα ακούγονται και λέγονται.

Αλλωστε πέντε χρόνια τώρα μόνο σενάρια τρόμου και καταστροφής ακούνε, αλλά πάντα την τελευταία στιγμή κάτι γίνεται και γλιτώνουμε την καταβαράθρωση.

Ετσι και τώρα. Αφού πήραν μεγάλες δόσεις κινδυνολογίας για την περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, βλέπουν τώρα, τρεις μήνες μετά, πως τίποτα απ’ όσα διατυμπάνιζαν οι «καταστροφολόγοι» δεν έγινε, οπότε όλα μια χαρά. Και από τους Σαμαροβενιζέλους «απαλλαχτήκαμε» και ελπιδοφόρα νέα κυβέρνηση αποκτήσαμε που το παλεύει και βάζει κόκκινες γραμμές στους δανειστές!

Ομως, ενώ όλα μοιάζουν να βρίσκονται σε καταλλαγή, παρατηρείται ένα βουβό και άκρως επικίνδυνο εμφυλιοπολεμικό κλίμα στην κοινωνία. Ανθρωποι που έχασαν τις δουλειές τους, άνθρωποι που έχασαν το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους και των οποίων η ζωή και τα όνειρα ανατράπηκαν -και είναι πολλοί, πάρα πολλοί- εμφανίζονται με αυξημένο ένστικτο επιβίωσης, το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι και σε βιαιοπραγίες.

Από πόσους δεν ακούμε καθημερινά να λένε «ε, και να πάμε στη δραχμή, σκασίλα μας. Ο,τι είχαμε να χάσουμε το χάσαμε. Να χάσετε κι εσείς που ακόμα έχετε να καταλάβετε τη γλύκα». Ή το άλλο, «την ώρα που εγώ δεν έχω να φάω και να θρέψω τα παιδιά μου δεν μπορείς εσύ να τρως. Θα έρθω και θα σ’ τα πάρω!».

Ενας τρομερά επικίνδυνος κοινωνικός αυτοματισμός που θυμίζει προεπαναστατικές περιόδους της Ιστορίας της ανθρωπότητας, τον οποίο τουλάχιστον προσωπικά τον ακούω από ανθρώπους από τους οποίους δεν το περίμενα. Ανθρώπους με μόρφωση, άποψη, κοινωνική θέση, που τους βλέπω να μεταμορφώνονται, ακόμα και στο πλαίσιο της παρέας, σε ιεροκήρυκες του πλιάτσικου εναντίον αυτών που ακόμα αντέχουν στη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης. Ανθρώπους που μέχρι χθες ήξερα ως λογικούς και τώρα εμφανίζονται ως διαπρύσιοι κράχτες του ταξικού μίσους, της αυτοδικίας και της κοινοκτημοσύνης!

Είναι αυτοί που θεωρούν πως καλά κάνει η κυβέρνηση και δεν συνεργάζεται με τους δανειστές αδιαφορώντας πλήρως για την εικόνα της χώρας και την ενδεχόμενη διεθνή απομόνωση.

Αδιαφορώντας ακόμα για την ενδεχόμενη επιστροφή της χώρας 50 και 60 χρόνια πίσω, αρκεί να καταστραφούμε όλοι για να υπάρξει επιτέλους ισότητα!

Και δεν είναι όλα αυτά δημοσιογραφικές υπερβολές. Είναι μια σκληρή και άκρως επικίνδυνη πραγματικότητα, προϊόν μιας εθνικής τρέλας στην οποία μας έχουν οδηγήσει η οικονομική κρίση και τα μνημόνια. Και αν δεν αλλάξει η κατάσταση, πολύ φοβούμαι ότι οι απειλές δεν θα είναι μόνο λεκτικές. Αν η κυβέρνηση, που πήρε άλλη εντολή από το 36% του λαού, δεν κατανοήσει τάχιστα πως είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και δεν δει τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις πολιτικές της μπλόφας, τότε δυστυχώς θα επιβεβαιωθούν τα χειρότερα σενάρια των πιο ευφάνταστων «κινδυνολόγων»!