Βασίλης Στεφανακίδης

Το πόκερ με ανοικτά χαρτιά το παίζουν μόνο οι χαμένοι

  • Βασίλης Στεφανακίδης


Για άλλη μια φορά, ένας άνεμος αισιοδοξίας για συμφωνία με τους δανειστές, πνέει από το Μαξίμου και την οδό Νίκης. Μια αισιοδοξία όμως πού φοβούμαι πως είναι μονομερής και σχεδιασμένη από το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης.

Για άλλη μια φορά, ένας άνεμος αισιοδοξίας για συμφωνία με τους δανειστές, πνέει από το Μαξίμου και την οδό Νίκης. Μια αισιοδοξία όμως πού φοβούμαι πως είναι μονομερής και σχεδιασμένη από το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης. Και τούτο γιατί από την απέναντι πλευρά, ούτε για σύγκλιση ακούμε, ούτε για σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες παρά μόνο για τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που τελειώνουν στις αρχές Ιουνίου. Παράλληλα “γειώνεται” χωρίς πολλές κουβέντες και η νέα προσπάθεια για πολιτική λύση σε επίπεδο κορυφής από τα πλέον επίσημα χείλη των Ευρωπαίων και όλοι δείχνουν πως ο μόνος δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας περνάει μέσα από το Brussels group (πρώην τρόικα)!

Από την άλλη, καταλαβαίνουμε όλοι πως και οι δανειστές θέλουν να τελειώνουν με το θέμα Ελλάδα και ενδεχομένως να βάλλουν λίγο νερό στο κρασί τους.

Αυτό όμως απέχει πολύ από το “Σχέδιο Γιούνκερ” που διέρρευσε η Ελληνική πλευρά και αγνοεί η Κομισιόν, διαψεύδοντας την ύπαρξη του, για τον απλούστατο λόγο ότι “είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό”. Λένε δε χαρακτηριστικά πως η Κομισιόν δεν μπορεί να αγνοήσει ούτε τη Γερμανία ούτε τα άλλα 18 κοινοβούλια και να παρακάμψει τις απαιτήσεις τους για μέτρα σε ασφαλιστικό και εργασιακά.

Το πιο ακατανόητο όμως είναι γιατί όλη αυτή η ακατάσχετη φλυαρία τόσο από τον υπουργό Οικονομικών όσο και από τα στελέχη της κυβέρνησης για όλα τα θέματα τα οποία θεωρητικά βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση. Τι νόημα έχει να δημοσιοποιούν τις Ελληνικές θέσεις και μάλιστα να την παρουσιάζουν ωσάν να έχει γίνει αποδεκτή από τους δανειστές;

Το μόνο που επιτυγχάνουν με αυτές τις διαρροές είναι να δημιουργούν μια πλήρη σύγχυση στους Έλληνες πολίτες που δεν ξέρουν τι να πρωτοπιστέψουν.

Έτσι για παράδειγμα είδαμε προχτές το βράδυ τον κ. Βαρουφάκη να βγάζει φόρα παρτίδα τη θέση της Ελληνικής πλευράς για τους συντελεστές του ΦΠΑ και την πρωτοτυπία (!) για έκπτωση 3% σε όσους κάνουν χρήση κάρτας στις αγορές τους. Και φυσικά οι Ευρωπαίοι έμειναν με το στόμα ανοικτό μαθαίνοντας τι καινοφανείς απόψεις του Ελληνικού οικονομικού επιτελείου. Πριν μάλιστα σπεύσουν να απορρίψουν την ελληνική πρόταση η οποία και τεχνικά είναι ανεφάρμοστη όπως λέει και η αρμόδια διεύθυνση ΦΠΑ του υπουργείου, υπενθύμισαν πως κάτι τέτοιο σκοντάφτει νομικά στο Ευρωπαϊκό καθεστώς ΦΠΑ και άρα απορρίπτεται χωρίς επαίνους γιατί οι Έλληνες διαπραγματευτές πιάστηκαν αδιάβαστοι!
Και τώρα ψάχνουν να βρουν διάφορους άλλους “μαγικούς” τρόπους ώστε να επιστρέφουν την έκπτωση ( την οποία όμως δεν δέχονται οι θεσμοί).

Παρέλκει βέβαια η αναφορά στην άλλη παγκόσμια πρωτοτυπία Βαρουφάκη να επιβάλλει φορολογικό χαράτσι στον μόνο κλάδο της ελληνικής οικονομίας ο οποίος μπορεί να δώσει ανάσες, τον τουρισμό και την ίδια στιγμή να μειώσει τον ΦΠΑ στα τσιγάρα, τα ποτά και τα…αυτοκίνητα!

Τελικά δεν ξέρω αν και που θα καταλήξει η πολυπόθητη συμφωνία, το βέβαιο πάντως είναι ότι όταν και αν τη δούμε, θα τρίβουμε τα μάτια μας από τις δυσάρεστες εκπλήξεις που μας περιμένουν.