Βασίλης Στεφανακίδης

Χάσανε ακόμα και τον Λαζόπουλο;

  • Βασίλης Στεφανακίδης


Προφανώς και δεν περιμέναμε τις όψιμες διαπιστώσεις του Λάκη Λαζόπουλου πως "δεν είναι δυνατόν να βάζουν 350 φόρους και να απαιτούν να μην διαμαρτυρηθούν γιατί είναι πατριώτες" για να πεισθούμε πως η κατάσταση δεν πάει άλλο.

Προφανώς και δεν περιμέναμε τις όψιμες διαπιστώσεις του Λάκη Λαζόπουλου πως “δεν είναι δυνατόν να βάζουν 350 φόρους και να απαιτούν να μην διαμαρτυρηθούν γιατί είναι πατριώτες” για να πεισθούμε πως η κατάσταση δεν πάει άλλο. Ούτε χρειάζονται επιστημονικές μελέτες για να παρουσιαστούν τα αυταπόδεικτα. Το τίμημα του 3ου μνημονίου είναι βαρύ και ασήκωτο και ενταφίασε και τις τελευταίες ελπίδες ανάπτυξης και ανάταξης τόσο της οικονομίας όσο και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Τα νέα φορολογικά μέτρα και οι νέες περικοπές του διαθέσιμου εισοδήματος το μόνο που θα πετύχουν είναι η διαιώνιση της μιζέριας από τη μια και η συνέχιση της ύφεσης που θα κατατρώει το ΑΕΠ της χώρας αλλά και θα ρίχνει συνεχώς έξω τους στόχους για τα έσοδα του κράτους για τον απλούστατο λόγο ότι έχει εξαντληθεί προ πολλού η φοροδοτική δυνατότητα των Ελλήνων.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ακόμα κι ο ίδιος ο Σόιμπλε ομολόγησε πως ο ίδιος δεν ήθελε νέα αύξηση φόρων αλλά μείωση δαπανών γιατί με τους φόρους συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος της ύφεσης. Η κυβέρνηση μας όμως είχε άλλη άποψη, δηλαδή κι άλλους φόρους, οπότε σήκωσε τα χέρια και αποδέχθηκε την πρόταση τους, σε μια λογική “αφού οι ίδιοι δεν θέλουν να σωθούν γυρίζοντας σελίδα, δεν μπορούμε να τους σώσουμε με το ζόρι”.

Εξ ου και οι μετέπειτα δηλώσεις από μια σειρά Ευρωπαίους αξιωματούχους που εκδήλωναν τον “θαυμασμό” τους στον Τσίπρα πόσο “μεγάλος” είναι που καταφέρνει και περνάει τόσο σκληρά μέτρα, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι ενώ οι ίδιοι ούτε θα μπορούσαν να το διανοηθούν για τους δικούς τους πολίτες!

Ίσως και γι αυτό “σκύλιασαν” όταν έμαθαν πως κάποιοι πολίτες αυτοοργανώθηκαν κάτω από το σύνθημα “παραιτηθείτε” και ετοίμασαν διαδήλωση που θα χαλούσε την εικόνα μέσα κι έξω, της “λαοφιλούς” κυβέρνησης τους. Μέσα στο μυαλό τους , υπάρχει προφανώς η καθεστωτική αντίληψη πως οι πολίτες θα τους χειροκροτούν ό,τι κι αν τους κάνουν γιατί απλά οι άλλοι είναι χειρότεροι και κύριοι υπεύθυνοι για τη χρεοκοπία της χώρας.

Λησμόνησαν φαίνεται πολύ γρήγορα με ποιες υποσχέσεις έπεισαν ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας να τους εμπιστευτεί τις τύχες της.

Θεωρούν επίσης απόλυτα φυσιολογικό τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύονται, αποφασίζουν, δρουν και διαχωρίζουν τους ημέτερους από τους άλλους.

Θεωρούν ότι τα βάρη που μοιράζουν στην κοινωνία, στους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες , τον ιδιωτικό τομέα, είναι δίκαια και αναδιανεμητικά γιατί δεν θίγουν τους αναξιοπαθούντες που είναι η εκλογική τους βάση.

Ακόμα δε, έχουν την αυταπάτη πως τώρα που ξέμπλεξαν με την αξιολόγηση, θα πατήσουν κάποιο κουμπί και θα αρχίσουν να συρρέουν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη!

Κι αυτοί μπορεί να τα πιστεύουν, όχι όμως και ο πολύς κόσμος που είδε ,ένοιωσε και τώρα πληρώνει τις αυταπάτες τους. Αν δε κρίνουμε και από τον ανανήψανατα Λαζόπουλο ο οποίος μέχρι πριν από δυο εβδομάδες ως διαπρύσιος κήρυκας, μας έκανε και οικονομικές αναλύσεις με διαγράμματα, για το πόσο κακοί ήταν οι προηγούμενοι και πόσο καλά τα χειρίζονται οι Συριζαίοι και τώρα κάτι μυρίστηκε και την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια, τότε μάλλον οι οιωνοί δεν είναι και τόσο καλοί για το μέλλον της κυβέρνησης.