Το κράτος της Σιγκαπούρης κατηγορεί 33χρονο επιχειρηματία για απάτη επένδυσης ύψους $746 εκατομμυρίων (S$1 δισ., δολάρια Σιγκαπούρης).

Ο κάτοικος Σιγκαπούρης Ενγκ Γιου Ζι αντιμετωπίζει τέσσερις κατηγορίες απάτης, ένα μήνα μετά την ανακοίνωση της αστυνομίας του κρατιδίου για έρευνες κατά της Envy Asset Management και Envy Global Trading στις οποίες προέδρευε ο Ενγκ. Οι επιχειρήσεις είχαν υποσχεθεί αποδόσεις με μέσο όρο 15%.

Η Σιγκαπούρη, η οποία είναι γνωστή ως η “καρδιά” της αγοράς των πρώτων υλών όπως το πετρέλαιο και τα μέταλλα αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα και διαμάχες μεταξύ μεγάλων εταιρειών και των πελατών τους. Αυτές οι υποθέσεις έχουν οδηγήσει και στην αύξηση των προσπαθειών των αρχών για πάταξη της απάτης και περισσότερη διαφάνεια.

Εκ του S$1 που επενδύθηκε στις δύο εταιρείες, περίπου τα S$700 εκατομμύρια αποπληρώθηκαν σε επενδυτές, ενώ τα S$300 πήγαν απευθείας στους λογαριασμούς του Ενγκ, σύμφωνα με δηλώσεις προς το δικαστήριο. Περίπου τα S$200 εκατ. εκ των S$300 εκατομμυρίων εξ αυτών παραμένουν άφαντα. Οι αρχές της Σιγκαπούρης έχουν κατασχέσει προσωπική περιουσία του Ενγκ εκτιμώμενη στα S$100 εκατομμύρια. Οι επιχειρήσεις του Ενγκ χρωστούν στους επενδυτές πάνω από περίπου S$1 δισ, σύμφωνα με τα στοιχεία του δικαστηρίου. Μερικές λεπτομέρειες για τις δικαστικές διαμάχες έχουν ως εξής:

Ως πρόεδρος της Envy Asset Management, μεταξύ του Ιανουαρίου του 2018 και του Μαρτίου του 2020 ο Ενγκ είχε προχωρήσει σε απάτη κατά των επενδυτών για την αγορά νικελίου από την Poseidon Nickel, μια Αυστραλιανή επιχείρηση εξόρυξης, ενώ είχε υποσχεθεί την αποπληρωμή του δανείου με μεγαλύτερες αποδόσεις. Η Envy Asset Management δεν προχώρησε σε συμφωνία για το νικέλιο. Μεταξύ του Απριλίου και του Ιουλίου του 2020 ο Ενγκ είχε εν γνώσει του λάβει μέρος σε απάτη κατά των επενδυτών μέσω της Envy Global Trading για την δήθεν αγορά αξιώσεων από την πώληση νικελίου μέσω προθεσμιακών συμβάσεων με την BNP Paribas. Αυτές οι συμβάσεις ουδέποτε υπήρχαν.

Από τον Σεπτέμβριο 2020 μέχρι το Ιανουάριο του 2021, ο Ενγκ προχώρησε σε απάτη κατά της Envysion Wealth Management και του ιδρυτή της Σιμ Γουάι Χαν τουλάχιστον S$48 εκατ για την αγορά εισπρακτέων νικελίου τα οποία ποτέ δεν υπήρχαν.

Η Oικονομική Αρχή της Σιγκαπούρης είχε βάλει την Envy Asset Management στη “μαύρη” λίστα της τον προηγούμενο Μάρτιο και τώρα πια διερευνά την υπόθεση.

Διαβάστε ακόμη:

ΑΑΔΕ: Στο φως 33 υποθέσεις εικονικών τιμολογίων ύψους 261 εκατ. ευρώ

Γουόρεν Μπάφετ: Η «χρυσή» επένδυση από το 1988 που διδάσκεται στους επενδυτές της Wall Street

Πενταετής φυλάκιση ή πρόστιμο $51.000 στους Αυστραλούς που γυρνούν από Ινδία