Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, συναντώνται σήμερα για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους για το όριο του χρέους του ομοσπονδιακού κράτους, αλλά και για να αποφευχθεί μια καταστροφική αθέτηση πληρωμής των λογαριασμών των ΗΠΑ, καθώς τελειώνει ο χρόνος και βασικές διαφορές παραμένουν στο τραπέζι.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται εδώ και μέρες και αμφιταλαντεύονται μεταξύ προόδου και αδιεξόδου, καθώς οι δύο πλευρές προσπαθούν ταυτόχρονα για πολιτικό πλεονέκτημα και συμφωνία.

Οι διαπραγματευτές τους είχαν δίωρη συνάντηση το βράδυ της Κυριακής στο γραφείο του Μακάρθι στο Καπιτώλιο, αλλά δεν συζήτησαν για την εξέλιξη της συζήτησης με τους δημοσιογράφους.

Οι traders, στο μεταξύ, προετοιμάζονται για αναταράξεις στις αγορές, λόγω του ότι η αποπληρωμή του χρέους του αμερικανικού Δημοσίου, που θεωρείται εδώ και καιρό το παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την οικονομική ασφάλεια, τίθεται υπό αμφισβήτηση ήδη από την 1η Ιουνίου. Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν πτώση την Παρασκευή, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι αποχώρησαν προσωρινά από τις συνομιλίες.

Οι ασιατικές μετοχές ενισχύθηκαν, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών και ευρωπαϊκών μετοχών υποχώρησαν. Οι επενδυτές σταθμίζουν την πιθανή παύση των αυξήσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας των ΗΠΑ. Τα συμβόλαια για τον S&P 500 και τον Nasdaq 100 σημείωσαν μικρή πτώση.

Μετά την εμπλοκή των διαπραγματεύσεων αυτό το Σαββατοκύριακο, ο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον Μακάρθι από το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One κατά την επιστροφή του από διεθνή σύνοδο κορυφής στην Ιαπωνία. Ο Μακάρθι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το τηλεφώνημα ήταν «παραγωγικό» αφήνοντας για πρώτη φορά ανοιχτή μια αισιόδοξη προοπτική.

Ο Μπάιντεν επέστρεψε στην Ουάσινγκτον αργά την Κυριακή.

Η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε νωρίτερα την Κυριακή ότι οι πιθανότητες οι ΗΠΑ να μπορέσουν να πληρώσουν όλους τους λογαριασμούς τους μέχρι τα μέσα Ιουνίου είναι «αρκετά χαμηλές». Η Γέλεν υπογράμμισε τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης, λέγοντας στο NBC ότι τότε αναμένονται πληρωμές φορολογικού χαρακτήρα που είναι σημαντικές και «το να φτάσουμε σε αυτή την ημερομηνία αποτελεί πρόβλημα».

Προηγουμένως, δήλωνε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ξεμείνουν από κεφάλαια ήδη από την 1η Ιουνίου. Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs εκτίμησαν σε σημείωμα προς τους πελάτες τους ότι το ταμειακό υπόλοιπο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών θα πέσει κάτω από το όριο που χρειάζεται για να πληρώσει τα χρέη μέχρι τις 8 ή 9 Ιουνίου, αλλά προέβλεψαν «πιθανότητα» χρεοκοπίας μέχρι την 1η Ιουνίου.

«Τώρα ήρθε η ώρα η άλλη πλευρά να απομακρυνθεί από τις ακραίες θέσεις της, διότι πολλά από αυτά που έχουν ήδη προτείνει είναι απλά, ειλικρινά, απαράδεκτα», δήλωσε ο Μπάιντεν.
Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν μειώσει τις απαιτήσεις τους σχετικά με τα ανώτατα όρια δαπανών από τα 10 χρόνια στα έξι χρόνια, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες, τα οποία επικαλείται το Bloomberg, αλλά ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να θέλει η συμφωνία να διαρκεί δύο χρόνια.

Σύμφωνα με μια πηγή, οι Ρεπουμπλικάνοι εξακολουθούν να επιδιώκουν μια μεγάλη αύξηση των αμυντικών δαπανών το επόμενο έτος, κάτι που θα βαθύνει τις περικοπές στις κοινωνικές υπηρεσίες. Οι Δημοκρατικοί έχουν απαιτήσει να μην εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες που αποτελεί περίπου το ήμισυ του συνόλου των ομοσπονδιακών δαπανών, από τις περικοπές.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο μιας βραχυπρόθεσμης παράτασης για την αποφυγή μιας χρεοκοπίας, ο Μακάρθι απέρριψε την ιδέα.

Διαβάστε ακόμη  

Ενέργεια: Οι πέντε καυτοί φάκελοι της επόμενης μέρας

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πώς διαβάζει το αποτέλεσμα της κάλπης – Η επόμενη ημέρα, τα νέα ρεκόρ και ο αστερίσκος

O άνθρωπος που έκανε την επανάσταση στην αρωματοποιία με σπάνια συστατικά και το deal των 2,8 δισ. δολαρίων

Εκλογές 2023

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ