Το αποτέλεσμα της χθεσινοβραδινής κάλπης θα αποτιμήσει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές ήδη να κοιτούν την επόμενη ημέρα, έχοντας φυσικά κατά νου ότι οδεύουμε προς μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Τα ποσοστά των κομμάτων, και κυρίως η μεγάλη διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις της αγοράς, η οποία είχε εγκαίρως προεξοφλήσει την επικράτηση της «γαλάζιας» παράταξης, όχι βέβαια σε τέτοια έκταση.

Είναι σαφές ότι η Λεωφόρος Αθηνών «ψηφίζει» την κυβερνητική συνέχεια, όπως και την περαιτέρω υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, η οποία συνιστά αναγκαία συνθήκη για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Και το χθεσινό αποτέλεσμα της κάλπης, αν μη τι άλλο, επιβεβαιώνει το παραπάνω σενάριο. Ακόμη και αν χρειαστεί η προσφυγή σε μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, προκειμένου η Ν.Δ. να διασφαλίσει την απαιτούμενη αυτοδυναμία των 151 βουλευτών.

«Πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι σημαντικό για την οριστικοποίηση της εφαρμογής του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και τη διασφάλιση της μακροχρόνιας ανάπτυξης» εξηγούσε προ ημερών η Goldman Sachs.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου παραμένει κάτω του ψυχολογικού ορίου του 4%, με τα spreads (απόκλιση σε σχέση με τη γερμανική απόδοση) να κυμαίνονται στην περιοχή των 150 μονάδων βάσης -το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών.

Προς νέα υψηλά

Από την πλευρά του, ο Γενικός Δείκτης, έχοντας ως αφετηρία τις 1.130 μονάδες, θα σπεύσει να κεφαλαιοποιήσει το εκλογικό αποτέλεσμα, βλέποντας τους πολιτικούς κινδύνους και το ρίσκο της κυβερνητικής αστάθειας να απομακρύνονται περαιτέρω.

Ας σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης σκαρφάλωσε έως τις 1.137 μονάδες, το οποίο ισούται με το υψηλότερο επίπεδο του 2023 αλλά και των τελευταίων 9 ετών.

Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται εν αναμονή της διαδικασίας αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), συνεχίζουν να υπερ-αποδίδουν, καταγράφοντας άνοδο άνω του 35%.

Οι ξένοι επενδυτές, αναμφίβολα, μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής, αισθάνονται πιο άνετα και ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες ημέρες να δούμε μια νέα «δοκιμασία» των πρόσφατων υψηλών.

Παρά τα πρόσφατα κέρδη, άλλωστε, οι ελληνικές μετοχές παραμένουν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά, με αποτέλεσμα οι αποτιμήσεις να είναι χαμηλές. Ενδεικτικά, οι μετοχές στο Χ.Α. διαπραγματεύονται οκτώ φορές τα ετήσια κέρδη του 2023, ενώ στην Ευρώπη ο αντίστοιχος αριθμός ανέρχεται στο 13.

«Οι αγορές δεν φαίνεται να ανησυχούν. Με την υποστήριξη του καλού οικονομικού περιβάλλοντος και των βελτιώσεων στο μέτωπο των δημόσιων οικονομικών, όπου η Ελλάδα εμφανίζει ήδη πρωτογενή πλεονάσματα, το 10ετές spread του ελληνικού με το γερμανικό ομόλογο έχει μειωθεί στις 160 μονάδες βάσης, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2022» τόνιζε την Παρασκευή η ING.

Η επενδυτική βαθμίδα

Στο μυαλό όλων, φυσικά, βρίσκεται η πολυπόθητη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία θα βάλει την ελληνική αγορά στα ραντάρ πολλών επενδυτών, για πρώτη φορά έπειτα από την κρίση – χρέους του 2010.

«Οι εκλογές πιθανώς αποτελούν τον τελευταίο καταλύτη για την αγορά, καθώς οι οίκοι αξιολόγησης θεωρούν ότι η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα θα εξαρτηθεί από την διατήρηση του μεταρρυθμιστικού ρυθμού και της δημοσιονομικής πειθαρχίας» έγραφε την Πέμπτη το πρακτορείο Bloomberg, σε σχετικό δημοσίευμα.

Στις 9 Ιουνίου, δηλαδή στο ενδιάμεσο μεταξύ των χθεσινών και των πιθανών δεύτερων εκλογών, ο οίκος Fitch πρόκειται να δημοσιεύσει το καθιερωμένο report για την ελληνική αξιολόγηση. Μια πιθανή αναβάθμιση θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι ακόμη θα εκκρεμεί ο β’ γύρος των εκλογών και ο σχηματισμός της επόμενης κυβέρνησης, η Societe Generale δεν περιμένει μια θετική έκπληξη από τον αμερικανικό οίκο, αναβάλλοντας για το φθινόπωρο τις όποιες εξελίξεις.

Διαβάστε ακόμη

Fast track δεύτερες εκλογές μετά τoν θρίαμβο της ΝΔ – Στις 25 Ιουνίου, πιθανόν, οι δεύτερες εκλογές

Εκλογές 2023 – Ποιοι προηγούνται στη μάχη του σταυρού στην Αθήνα

Εκλογές 2023: Η ώρα για τις διερευνητικές εντολές – Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Εκλογές 2023

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ