Στην κορυφή της λίστας με τις πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο για πολυτελή διαβίωση, βρίσκεται για πρώτη φορά, η Σιγκαπούρη σε μια προσπάθεια να μετατραπεί σε κορυφαίο παγκόσμιο κέντρο για εξαιρετικά πλούσιους πολίτες.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg, ένα χρόνο πριν, η Σιγκαπούρη, από τα πρώτα μέρη στην Ασία που άνοιξε ξανά τα σύνορα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είχε καταλάβει την πέμπτη θέση βάσει του δείκτη Lifestyle του Julius Baer. Φέτος, ωστόσο, κατάφερε να ξεπεράσει πόλεις όπως, η Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ, οι οποίες βρίσκονται στη δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα.

Η ελκυστικότητα της Σιγκαπούρης για άτομα υψηλής καθαρής αξίας αντανακλάται στην αύξηση των τιμών με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι ντόπιοι. «Το υψηλό βιοτικό επίπεδο και οι αυξημένες απαιτήσεις σε τοπικές υποδομές σημαίνουν ότι η ζωή εδώ κοστίζει πολύ ακριβά», αναφέρεται στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη. «Τα οικιστικά ακίνητα έχουν εξαιρετικά υψηλή ζήτηση και τα αυτοκίνητα που φορολογούνται είναι 133% και 109% ακριβότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο αντίστοιχα».

Ο δείκτης Lifestyle του Julius Baer κατατάσσει τις 25 πιο ακριβές πόλεις του κόσμου αναλύοντας κατοικίες, αυτοκίνητα, πτήσεις business class, δείπνα γευσιγνωσίας και άλλες πολυτέλειες ατόμων υψηλής καθαρής αξίας με τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων και άνω, από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο του 2023.

Τα ευρήματα της έκθεσης

Η Ασία παραμένει η πιο ακριβή ήπειρος για πολυτελή διαβίωση για τέταρτη συνεχή χρονιά. Ένας άλλος μεγάλος κερδισμένος ήταν η Νέα Υόρκη, η οποία σκαρφάλωσε στην πέμπτη από την 11η πέρυσι, λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου και της ανάκαμψης από την πανδημία.

Αντίθετα, το Λονδίνο υποχώρησε στην τέταρτη θέση από τη δεύτερη, πέρσι. Το Brexit και η «επακόλουθη αναταραχή» συνεχίζουν να πλήττουν τη φήμη του Ηνωμένου Βασιλείου με το Λονδίνο να βρίσκεται τώρα, αντιμέτωπο με ισχυρό ανταγωνισμό από αναπτυσσόμενα οικονομικά κέντρα όπως το Ντουμπάι και η Σιγκαπούρη

Για πρώτη φορά από την έναρξη της έκθεσης, η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Αφρική χαρακτηρίζονται ως οι πιο προσιτές περιοχές για καλή ζωή. Το Ντουμπάι κατάφερε να βρεθεί στο top 10 για πρώτη φορά, και έγινε η έβδομη πιο ακριβή πόλη, υποβιβάζοντας τη Ζυρίχη στη 14η θέση. Το εμιράτο θεωρείται ένας εκ των «πρωταγωνιστών» του φετινού δείκτη καθώς η μετεγκατάσταση μεγάλου αριθμού πλούσιων ατόμων έχει αυξήσει σημαντικά τις τιμές και τη ζήτηση των ακινήτων.

Η έρευνα διαπίστωσε τέλος, αυξανόμενη ζήτηση για ταξίδια και ψυχαγωγία, καθώς οι περιορισμοί της πανδημίας άρθηκαν. Το κόστος των ειδών πολυτελείας, όπως το κρασί, όπως ένα μπουκάλι Château Lafite Rothschild 2018 vintage, και το ουίσκι αυξήθηκε περισσότερο παγκοσμίως κατά 17,2% και 16,2%, αντίστοιχα. 

Διαβάστε ακόμη

Νέο «άλμα» σε επενδύσεις, εξαγωγές και μισθούς

Στα χέρια ενός υπουργού 80 δισ. προς διάθεση σε επιχειρηματίες και επενδυτές

Oι ξένοι θέλουν τώρα εξοχικά και στα νησιά κοντά στην Αθήνα (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ