Τέλειωνε το γάλα για μωρά και οι προμηθευτές είχαν αυξήσει κατακόρυφα τις τιμές. Η Αιγυπτιακή κυβέρνηση κάλεσε το στρατό να παρέμβει. Σουρεαλιστικό γεγονός; Όχι. Πραγματικό.

Προσπαθώντας να καθησυχάσει μία ολοένα και πιο εκνευρισμένη από την κοινωνική, οικονομική και πολιτική κατάσταση, αιγυπτιακή κοινωνία, ο στρατός ανέφερε πως θα μεταφέρει εκατομμύρια πακέτων παιδικού και βρεφικού γάλακτος αυτό το μήνα, και θα τα πουλήσει με 50% έκπτωση. Η αραβική χώρα έχει συνηθίσει, όπως και να έχει, να βασίζεται στο στρατό για επιπλέον λόγους παρά την ασφάλεια. Ο οικονομικός αντίκτυπος του στρατού συμπεριλαμβάνει τα πάντα από αυτοκινητοβιομηχανίες μέχρι και εμφιαλωμένο νερό στα ξενοδοχεία, αλλά και διεθνές σχολείο.

Ο ρόλος του στρατού μπορεί να μην αποτελεί νέο, αλλά η συνεχώς αυξανόμενη εξάρτηση της Αιγύπτου από το στρατό, ο οποίος καταπατά τον ανταγωνισμό, αναδεικνύει τα προβλήματα στη χώρα τη στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να συνάψει την τελική συμφωνία των 12 δισ. δολαρίων με το ΔΝΤ.

Η υποτίμηση του νομίσματος της χώρας έχει εκτοξεύσει τις τιμές, ενώ ο πληθωρισμός ξεπερνά το 15%, τη στιγμή που η κυβέρνηση αυξάνει τους φόρους και μειώνει τις κοινωνικές εισφορές, προσπαθώντας να περιορίσει τον προβληματικό προϋπολογισμό.

Ο αναλυτής του Ahram Center for Strategic Studies στο Κάιρο, Ziad Akl, αναφέρει πως ο πρόεδρος της χώρας Abdel-Fattah El-Sisi, ο οποίος είναι απόστρατος στρατηγός, προσπαθεί να δημιουργήσει μία παράλληλη οικονομία για το στρατό. Αυτή την εβδομάδα, μάλιστα, ένας στρατηγός ανέλαβε το πόστο του υπουργού Προμηθειών.