«Μαντικές ικανότητες» πρέπει να έχουν οι επενδυτές σε bitcoin αφού, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις των αναλυτών, η τιμή του μέχρι το 2030 αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ των $5.000 (BCA Research Inc.) μέχρι και $1 εκατ. (Ark Investment). 

Το φαινομενικά παράλογο αυτό spread των τιμών υποδεικνύει τα πιθανά «ντόμινο» που ενδέχεται να δημιουργηθούν στην αγορά μετά από την κατάρρευση της FTX του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ και της Alameda Research.

H νέα κρίση αυτή είναι το νέο κεφάλαιο της δύσκολης χρονιάς για τα κρυπτονομίσματα. Το bitcoin και ο δείκτης των 100 μεγαλύτερων κρυπτονομισμάτων έχουν απολέσει πάνω από το 70% της αξίας τους λόγω του «ναρκοπεδίου» που δημιούργησαν οι μεγαλύτερες, χρεοκοπημένες πια, εταιρείες του κλάδου όπως FTX και Three Arrows Capital.

«Οι επενδυτές δε γνωρίζουν ποιές πλατφόρμες μπορούν να εμπιστευτούν», τόνισε ο Άντριαν Πρζελόζνι, CEO της Independent Reserve στο Bloomberg TV, προσθέτοντας πως «πιστεύω πως αυτή η ανασφάλεια θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα».

Παρ’ όλα αυτά, το bitcoin, το ether και άλλα σημαντικά κρυπτονομίσματα έχουν σταθεροποιηθεί αυτή την εβδομάδα μετά από το πρόσφατο selloff που προκάλεσε η κατάρρευση της FTX, αν και ο φόβος στις αγορές παραμένει.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της BCA Research, Πίτερ Μπερεζίν, τα αυξημένα επιτόκια έχουν αυξήσει το κόστος των επενδύσεων σε crypto. Ο αναλυτής προβλέπει πως το bitcoin θα κυμανθεί στα $5.000 το 2030. Σε αντίθεση, η Κάθι Γουντ της Ark Investment παραμένει αισιόδοξη (bullish) σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις της στον τομέα, διατυμπανίζοντας το αφήγημα πως το bitcoin θα φτάσει να έχει αξία $1 εκατ. το 2030 δεδομένης της τεχνολογίας blockchain στην οποία βασίζεται. Η Γουντ τόνισε, επίσης, πως η αγορά των κρυπτονομισμάτων ενδέχεται να βιώσει αυξημένη μεταβλητότητα σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, δεδομένης της κατάρρευσης της FTX.

Πολλοί κερδοσκόποι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά μελετούν ενδελεχώς τους διάφορες δείκτες και τις αυξομειώσεις τους προσπαθώντας να μαντέψουν τι μέλλει γενέσθαι. Από τη μία, η πτώση του bitcoin από το υψηλό Νοεμβρίου των $69.000 αγγίζει σχεδόν το 80%. Από την άλλη, αρκετοί αναλυτές προβλέπουν ανάκαμψη κοντά στα $10.000, επίπεδο το οποίο θεωρείται εφαλτήριο για την επιστροφή του bitcoin σε «bull run».

Διαβάστε ακόμη:

Blackrock: H μεταβλητότητα ήρθε για να μείνει στις αγορές (γραφήματα)

Φυσικό αέριο: Το παρασκήνιο πίσω από το ναυάγιο στις Βρυξέλλες

«Γκλέιζερς-άουτ»: Άλμα σχεδόν 45% για τη μετοχή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ