Το αλουμίνιο οδεύει προς τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο των τελευταίων οκτώ ετών, καθώς η πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή προκαλεί σοβαρά πλήγματα στις παραγωγικές μονάδες του Περσικού Κόλπου και «στραγγίζει» την παγκόσμια προσφορά.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η τιμή του ελαφρού μετάλλου ξεπέρασε τα $3.500 ανά τόνο στο Λονδίνο, σημειώνοντας μηνιαία άνοδο άνω του 12%. Πρόκειται για την ισχυρότερη επίδοση από τον Απρίλιο του 2018, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη γενικότερη πτωτική τάση που επικρατεί στα υπόλοιπα μέταλλα κατά τη διάρκεια του Μαρτίου.
Περίπου το 1/10 της παγκόσμιας παραγωγής αλουμινίου συγκεντρώνεται στον Περσικό Κόλπο, με τις εξαγωγές να έχουν ουσιαστικά «παγώσει» λόγω του κλεισίματος των Στενών του Ορμούζ. Επιπλέον, ιρανικά drones και πύραυλοι έπληξαν εργοστάσια των κολοσσών Aluminium Bahrain (Alba) και Emirates Global Aluminium (EGA).

Αν και το ακριβές μέγεθος της ζημιάς δεν έχει αποσαφηνιστεί, οι αναλυτές προειδοποιούν για εφιαλτικά σενάρια. Ο Bernard Dahdah της Natixis SA εκτιμά ότι η παραγωγή της μονάδας Al-Taweelah της EGA, δυναμικότητας 1,6 εκατ. τόνων ετησίως, μπορεί να θεωρηθεί «χαμένη» μακροπρόθεσμα.
Μια ανεξέλεγκτη διακοπή λειτουργίας οδηγεί σε στερεοποίηση του μετάλλου στους κλιβάνους, προκαλώντας ζημιές που απαιτούν τουλάχιστον έναν χρόνο για να επισκευαστούν. Αυτό θα μπορούσε να μετατρέψει το παγκόσμιο πλεόνασμα των 200.000 τόνων σε έλλειμμα 1,3 εκατομμυρίων τόνων το επόμενο έτος.
Ενώ το αλουμίνιο «καλπάζει», τα υπόλοιπα βασικά μέταλλα παρουσιάζουν αντίθετη πορεία. Σχετικά με τον χαλκό, παρά τη μικρή σταθεροποίηση την Τρίτη στα $12.213, οδεύει προς τη χειρότερη μηνιαία πτώση του από το 2022 (-8%), καθώς το υψηλό ενεργειακό κόστος και ο φόβος για την παγκόσμια ανάπτυξη πιέζουν τις τιμές. Επιπλέον, η αναταραχή στον Κόλπο έχει εκτινάξει τα premium στην Ιαπωνία, ενώ στρέφει τους αγοραστές προς την Κίνα, η οποία κυριαρχεί πλέον στην παγκόσμια παραγωγή.
Η αγορά έδειξε σημάδια πρόσκαιρης εκτόνωσης την Τρίτη μετά τα δημοσιεύματα για πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ να τερματίσει την εκστρατεία στο Ιράν, ωστόσο το αλουμίνιο παρέμεινε ενισχυμένο κατά 3,4% στα $3.518, αποδεικνύοντας ότι η ζημιά στην προσφορά είναι ήδη βαθιά.
Διαβάστε ακόμη
Νέος νόμος Θεοδωρικάκου: Πλαφόν στις χρεώσεις των τραπεζών σε κάρτες και καταναλωτικά
Η διάρκεια του πολέμου επανακαθορίζει τα business plans των τραπεζών
Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων: Η ανθρωπότητα προετοιμάζεται για την καταστροφή σιωπηλά
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.