Οι εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ολοκληρώνονται σήμερα Κυριακή 9 Ιουνίου δεν θα καθορίσουν μόνο τους 720 νομοθέτες που θα υπηρετήσουν στη συνέλευση της ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια αλλά θα δώσουν και μια ένδειξη για το πώς το μπλοκ θα χειριστεί κρίσιμα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία, και πώς θα διαχειριστεί μια πιθανή δεύτερη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Περίπου 360 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές, οι οποίες ξεκίνησαν την Πέμπτη.

Οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν τον περασμένο μήνα μια «επείγουσα αλλαγή παραδείγματος» για να αντιμετωπιστούν οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι πιο διεκδικητικές ενέργειες από χώρες εκτός του μπλοκ. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε τις εκλογές ως μια υπαρξιακή μάχη για την ήπειρο και κομβική για τη μάχη της Ουκρανίας κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Παρά μια σειρά πρόσφατων αποτυχιών, τα ακροδεξιά κόμματα στοχεύουν σε εκλογικές νίκες που θα μπορούσαν να φέρουν το μεταναστευτικό στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας και να περιπλέξουν την πρόοδο όσον αφορά στους φιλόδοξους στόχους της ΕΕ για το κλίμα. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι εθνικιστικές ομάδες θα κερδίσουν έδρες σε σύγκριση με τις εκλογές πριν από πέντε χρόνια, αλλά ο κατακερματισμός μεταξύ των κομμάτων θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα άπιαστο δεξιό μπλοκ.

Το διακύβευμα είναι τα κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να αποφασιστούν κατά τη διάρκεια της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές, του τρόπου με τον οποίο θα ενισχυθούν οι αμυντικές δυνατότητες του μπλοκ και του τρόπου με τον οποίο θα ανταγωνιστεί την Κίνα. Οι μελλοντικές δαπάνες για την Ουκρανία θα μπορούσαν επίσης να αντιμετωπίσουν την έγκριση του κοινοβουλίου.

Κερδισμένοι και χαμένοι

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αναμένεται να κερδίσει και, μαζί με τους κεντροαριστερούς Σοσιαλιστές & Δημοκράτες και τους κεντρώους Φιλελεύθερους, να είναι σε θέση να διαθέτουν μια άνετη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Το ΕΛΚ αναμένεται να λάβει 180 έδρες, το S&D 138 και οι Φιλελεύθεροι 86, σύμφωνα με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων που καταρτίζει η Europe Elects. Αυτό θα δώσει στην κυρίαρχη συμμαχία 404 έδρες στο κοινοβούλιο των 720 εδρών. Αυτό το αποτέλεσμα θα δώσει στον συνασπισμό κάποια περιθώρια ανάσας. Αλλά αυτό θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο από ένα ισχυρό αποτέλεσμα των εθνικιστικών ομάδων.

Οι Πράσινοι ανέλαβαν βασικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την υιοθέτηση του πρώτου πακέτου πολιτικής της ΕΕ για την κλιματική ουδετερότητα, αλλά οι φιλοδοξίες τους κατέρρευσαν με την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την αύξηση του κόστους ζωής. Προβλέπεται ότι θα εξασφαλίσουν 56 έδρες, από 72 στο απερχόμενο κοινοβούλιο.

Ακροδεξιά

Παρόλο που η ακροδεξιά αναμένεται να κερδίσει έδρες την Κυριακή, οι εσωτερικές διαμάχες και τα σκάνδαλα έχουν αφήσει κάποιες εθνικιστικές ομάδες σε σύγχυση, περιορίζοντας ενδεχομένως την πολιτική τους επιρροή. Η γερμανική Εναλλακτική για τη Γερμανία έχει δεχθεί σκληρό πλήγμα, με τον επικεφαλής υποψήφιό της Maximilian Krah να έχει αποχωρήσει από την προεκλογική εκστρατεία εν μέσω ενός σκανδάλου κατασκοπευτικής υπόθεσης.

Το AfD αποβλήθηκε τελικά από την πανευρωπαϊκή πολιτική ομάδα της «Ταυτότητα και Δημοκρατία», αφού ο Krah δήλωσε ότι δεν ήταν όλα τα μέλη της παραστρατιωτικής οργάνωσης SS των Ναζί εγκληματίες.

Χωρίς το AfD, η ID προβλέπεται να κερδίσει 68 έδρες στη συνέλευση, σύμφωνα με το Europe Elects. Αυτό θα ήταν μειωμένο σε σχέση με την πρόβλεψη του Δεκεμβρίου, όταν φαινόταν ότι θα κέρδιζε 93 έδρες. Η δεξιά συμμαχία των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών -στην οποία συμμετέχουν και οι Αδελφοί της Ιταλίας της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι– αναμένεται να συγκεντρώσει 75 έδρες.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χρειάζεται την έγκριση του κοινοβουλίου για να σφραγίσει την υποψηφιότητά της για δεύτερη θητεία, και την τελευταία φορά εξασφάλισε την υποστήριξη του κοινοβουλίου με μόλις εννέα ψήφους. Έχοντας χάσει την υποστήριξη αρκετών βουλευτών μετά τις τελευταίες εκλογές, ίσως χρειαστεί να συνεργαστεί με κόμματα με τα οποία το ΕΛΚ προηγουμένως αρνιόταν να συνεργαστεί. Έχει προτείνει ένα άνοιγμα για συνεργασία με τμήματα της ομάδας ECR.

Ορισμένοι εθνικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Γερμανού Σολτς, την έχουν προειδοποιήσει να μην επιδιώξει την υποστήριξη των λαϊκιστών, διακινδυνεύοντας τη διάσπαση του συνασπισμού. «Δεν πρέπει να υπάρξουν ακροδεξιά ή δεξιά λαϊκιστικά κόμματα», δήλωσε σε κομματική εκδήλωση την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο. Ο κορυφαίος υποψήφιος των Σοσιαλιστών Νίκολας Σμιτ προχώρησε ακόμη παραπέρα, προειδοποιώντας τη φον ντερ Λάιεν να μην συνεργαστεί με το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας της Μελόνι.

Η φον ντερ Λάιεν φάνηκε να προσπαθεί να περιορίσει τη διαμάχη κατά τη διάρκεια ενός προεκλογικού ταξιδιού την περασμένη εβδομάδα. «Για να οικοδομήσουμε μια ισχυρή Ευρώπη χρειαζόμαστε μια ισχυρή πλειοψηφία στο πολιτικό κέντρο – αυτό σημαίνει υπέρ της ΕΕ, υπέρ της Ουκρανίας, υπέρ του κράτους δικαίου», δήλωσε σε διάφορους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας στο Πόρτο της Πορτογαλίας. «Οι εξτρεμιστές από την άκρα αριστερά και την άκρα δεξιά προσπαθούν να μας διχάσουν, δεν θα το αφήσουμε να συμβεί αυτό».

Διαβάστε ακόμη 

Νέα επένδυση στη Φοινικιά της Σαντορίνης

Πάνω από €700 εκατ. οι ισραηλινές επενδύσεις σε ελληνικά ακίνητα (pics)

FTI: Ψυχραιμία και σκεπτικισμός στους φορείς του ελληνικού τουρισμού μετά το «κανόνι» του tour operator

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ