Ποιες δυνάμεις θα επικρατήσουν στην ευρωκάλπη σε μια στιγμή που η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει άμεσα πολύ κρίσιμες αποφάσεις για την οικονομία, την άμυνα, το μεταναστευτικό και την πράσινη ατζέντα;  Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών δείχνουν ότι οι υπερσυντηρητικές πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης αναζητούν συμμαχίες για την μετεκλογική λειτουργία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει τελικά μια βιώσιμη πολιτική συμμαχία για την στήριξη του επόμενου ή της επόμενης προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ, η ευρωκάλπη έχει εξελιχθεί σε πολιτικό βαρόμετρο για τα κυβερνώντα κόμματα. Στη Γαλλία για παράδειγμα ο Ζορντάν Μπαρντελά είναι έτοιμος να συντρίψει τους φιλελεύθερους του Μακρόν. Ο 28χρονος προστατευόμενος της Μαρίν Λεπέν, ήταν στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας στη Γαλλία. Στην Ισπανία, λιγότερο από επτά μήνες αφότου εξασφάλισε μια δεύτερη θητεία ως πρωθυπουργός της Ισπανίας, συνάπτοντας μια αμφιλεγόμενη συμφωνία αμνηστίας με τους Καταλανούς αυτονομιστές, οι σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ έκαναν αγώνα δρόμου για να καλύψουν την διαφορά με την κεντροδεξιά αντιπολίτευση.

Στην Ιταλία η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είναι η μόνη ηγέτιδα της ΕΕ που επέλεξε να ηγηθεί εκλογικού καταλόγου με στόχο να μετατρέψει την εγχώρια υποστήριξή της σε ισχυρό αποτέλεσμα για το κόμμα της Αδελφοί της Ιταλίας (FdI). Όπως σε πολλές χώρες, η ψηφοφορία στη Γερμανία διαμορφώνεται ως δημοψήφισμα για τον τριμερή κυβερνητικό συνασπισμό των σοσιαλιστών, των φιλελευθέρων και των Πρασίνων της χώρας. Η ακροδεξιά αναμένεται να κερδίσει έδρες στις ευρωεκλογές, ωστόσο, η επιρροή τους ενδεχομένως θα μετριαστεί από τις εσωτερικές διαμάχες των εθνικιστικών ομάδων. Σε αυτό ποντάρουν ΕΛΚ και Σοσιαλιστές για να μη χάσουν τον έλεγχο των αποφάσεων. Ωστόσο, κομβικής σημασίας είναι και το πώς θα εξελιχθεί τελικά η σχέση Μελόνι-Λεπέν.

Οι έδρες ακροδεξιών κομμάτων προβλέπεται ότι θα αυξηθούν σημαντικά ωστόσο, το θέμα είναι αν θα αθροιστούν στην ίδια ευρωομάδα. Σε Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία οι ακροδεξιοί κερδίζουν έδαφος, αλλά υπάρχουν σημεία τριβής και τελικά είναι άγνωστο πόσο συσπειρωμένοι θα είναι στη νέα Ευρωβουλή.

Αδύναμος κρίκος για τους ακροδεξιούς ήταν κατά την προεκλογική περίοδο η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η οποία υπέστη μια σειρά αποτυχιών τις τελευταίες εβδομάδες. Μια σειρά από σκάνδαλα συγκλόνισαν το κόμμα, με κορυφαία την υπόθεση δωροδοκίας και κατασκοπείας, η οποία σημάδεψε τον επικεφαλής υποψήφιο του κόμματος, Maximilian Krah, και τον αναπληρωτή του, Petr Bystron, μέλος. του κοινοβουλίου. Η ηγεσία του AfD είπε και στους δύο υποψήφιους να σταματήσουν την εκστρατεία.

Ακόμη χειρότερα, με παρέμβαση της Μαρίν Λεπέν η συμμαχία Identity and Democracy στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απέβαλε το γερμανικό κόμμα.

Αν και αυτή η κίνηση ήταν καθαρά συμβολική, καθώς δεν επηρέασε τη λήψη αποφάσεων στο σημερινό κοινοβούλιο της ΕΕ, έδειξε πόσο απομονωμένο έχει γίνει το AfD στην Ευρώπη.

Σε αντίθεση με τη Λεπέν και την Μελόνι, η συναρχηγός του AfD, Άλις Βάιντελ, δεν κατάφερε να μετακινήσει το κόμμα της περισσότερο στο πολιτικό ρεύμα. Επιπλέον, δεν είναι σαφές εάν το AfD θα μπορέσει να ενταχθεί ξανά σε μια πολιτική ομάδα στο νεοεκλεγμένο κοινοβούλιο της ΕΕ.

Ως αποτέλεσμα αυτής της σειράς ατυχιών, το AfD έχει χάσει τη δυναμική του στις δημοσκοπήσεις. Στην πιο πρόσφατη εθνική δημοσκόπηση της ΕΕ από το ινστιτούτο Insa, έπεσε από το ανώτατο όριο του 23% τον Ιούλιο του 2023 στο 16% την 1η Ιουνίου. Ωστόσο, παραμένει το δεύτερο δημοφιλέστερο κόμμα στη Γερμανία, μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς. Χωρίς το AfD, η ευρωομάδα Identity and Democracy προβλέπεται να κερδίσει 68 έδρες σύμφωνα με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων που καταρτίστηκε από το Europe Elects. Αυτό θα ήταν χαμηλότερο από την προβολή του Δεκεμβρίου όταν φάνηκε σε καλό δρόμο για να κερδίσει 93.

Διαβάστε ακόμη 

Νέα επένδυση στη Φοινικιά της Σαντορίνης

Πάνω από €700 εκατ. οι ισραηλινές επενδύσεις σε ελληνικά ακίνητα (pics)

FTI: Ψυχραιμία και σκεπτικισμός στους φορείς του ελληνικού τουρισμού μετά το «κανόνι» του tour operator

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ