Η έκδοση των πρώτων γερμανικών «πράσινων» ομολόγων 30ετούς διάρκειας αυξάνει την πίεση στην αγορά ευρωπαϊκού χρέους η οποία ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη ανησυχίες σχετικά με την εξέλιξη του πληθωρισμού.

Η έκδοση βιώσιμων ομολόγων μακράς διάρκειας από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πραγματοποιείται μία ημέρα που η προσφορά ομολόγων στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Τα παραπάνω οδήγησαν τις αποδόσεις των συμβατικών ομολόγων της χώρας να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2019. Την ίδια ώρα οι αποδόσεις των ιταλικών τίτλων σημείωσαν άνοδο προς το 1% για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο, καθώς οι traders στοιχηματίζουν ότι η οικονομική ανάκαμψη θα πυροδοτήσει την άνοδο του πληθωρισμού.

Τι αλλάζει στη συμπεριφορά των traders

Οι επενδυτές απομακρύνονται από τα συνήθη επενδυτικά καταφύγια καθώς επιταχύνεται η διαδικασία του εμβολιασμού. Τα στοιχήματα υπέρ της ανάκαμψης φαίνονται άλλωστε από το πως διαμορφώνεται 10ετές γερμανικό «breakeven rate» -ένας δείκτης της αγοράς για τον μέσο όρο του πληθωρισμού για την επόμενη δεκαετία- το οποίο βρέθηκε στο υψηλότερο σημείο από το 2014.

Ο πληθωρισμός της χώρας θα μπορούσε να ανέβει σύντομα πάνω από το 3%, δήλωσε η υπεύθυνη χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ιζαμπέλ Σνάμπελ σε συνέντευξή της.

Ενώ οι αγορές έχουν μέχρι τώρα απορροφήσει τεράστια επίπεδα δανεισμού από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι traders επισημαίνουν αδυναμίες στην πώληση κρατικών τίτλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη προχώρησαν στην έκδοση κρατικών τίτλων μακράς διάρκειας τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Ολλανδία.

Η έκδοση γερμανικών ομολόγων 30ετούς διάρκειας προσέλκυσε προσφορές ύψους 27 δισ. ευρώ, απέχοντας κατά πολύ από τη ζήτηση- ρεκόρ που είχαν τα εν λόγω ομόλογα έναν χρόνο πριν.

Η καμπύλη απόδοσης

Η χώρα προσέφερε το «πράσινο χρέος» σε δύο σημεία βάσης κάτω από συγκρίσιμες ονομαστικές αποδόσεις ομολόγων, σύμφωνα με πηγή του Bloomberg που γνωρίζει το ζήτημα, απόδειξη για την ύπαρξη ενός «Greenium» ενός premium (διαφορά υπέρ το άρτιο) που συνδέεται με τα πράσινα ομόλογα.

Η πώληση βοηθά επίσης τη Γερμανία να δημιουργήσει μια πλήρη καμπύλη απόδοσης τέτοιων τίτλων, το τελευταίο βήμα στην ανάπτυξη μιας ταχέως αναπτυσσόμενης αγοράς.

Η Ευρώπη έχει αναδειχθεί ως ηγέτης στην έκδοση Πράσινων ομολόγων. Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει σχεδόν το ένα τρίτο του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω πράσινων ομολόγων.

Διαβάστε ακόμα:

Στο «κόκκινο» Ευρώπη και Αμερική – Γιατί «φοβίζουν» τα στοιχεία του πληθωρισμού

Εστίαση: Το ελληνικό πρόγραμμα επανεκκίνησης εγκρίθηκε από την Κομισιόν

Γ. Στάσσης: Η ΔΕΗ στις ράγες της «πράσινης» ανάπτυξης – Επέκταση εκτός συνόρων