Αγορές

Στο «κόκκινο» Ευρώπη και Αμερική – Γιατί «φοβίζουν» τα στοιχεία του πληθωρισμού

  • newsroom


Η ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ αύριο Τετάρτη, θεωρείται καθοριστικός παραγοντας για τη διεύρυνση ή διακοπή της πτώσης - Σε χαμηλό πενταμήνου ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 - Ισχυρές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ενέργεια και βιομηχανία είναι οι κλάδοι που πρωταγωνιστούν σήμερα στις απώλεις της Wall Street, ενώ η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημειώνει άνοδο και το δολάριο υποχωρεί. Oι επενδυτές υποκύπτουν στις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο αύξησης του πληθωρισμού και το κατά πόσο αυτή θα μεταβάλλει την πολιτική της Κεντρικής Τράπεζα (Fed).

Ο δείκτης Dow Jones σημειώνει πτώση άνω των 600 μονάδων ή σε ποσοστό 1,77%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 0,75% έχοντας καταγράψει ισχυρή μεταβλητότητα κατά τη προσυνεδρίαση. Ο δείκτης S&P 500 σημειώνει πτώση για δεύτερη διαδοχική μέρα μετά το ιστορικό ρεκόρ που είχε καταγράψει την Παρασκευή. Οι απώλειες του δείκτη αυτή την ώρα διαμορφώνονται στο 1,37%.

Όπως αναφέρει το Bloomberg στο επίκεντρο των συζητήσεων και των ανησυχιών των επενδυτών βρίσκεται το αναμενόμενο άλμα στον πληθωρισμό και το εάν αυτό θα είναι αρκετό και επαρκούς διάρκειας ώστε να αναγκαστεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να δράσει νωρίτερα από ότι έχει εξαγγελθεί περιστέλλοντας τη χαλαρή πολιτική.

«Αυτό που είναι ενδιαφέρον για την τεχνολογία και το sell off είναι ότι συμβαίνει με σταθερές αποδόσεις, μια Fed που πιθανότατα θα διατηρήσει για λίγο την πολιτική της και ενώ καταγράφονται πολύ ισχυρά κέρδη», δήλωσε ο Michael Arone, επικεφαλής στρατηγικών επενδύσεων στην State Street Global Advisors. «Οι αγορές φαίνεται να ανυπομονούν εδώ και καιρό για την αλλαγή στα επιτόκια και τον πληθωρισμό, τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να δημιουργήσουν προβλήματα στην τεχνολογία και το εμπόριο».

Αύριο Τετάρτη, αναμένεται η δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, τα οποία μαζί με μια σειρά δημοπρασιών ομολόγων του δημοσίου αυτήν την εβδομάδα θεωρούνται ως οι επόμενοι καθοριστικοί παράγοντες παράγοντες για τη διεύρυνση ή διακοπή της πτώσης. Σύμφωνα με το Bloomberg τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αναμένεται να καταγράψουν επιταχυνόμενο ρυθμό αύξησης των τιμών καταναλωτή, σε ετήσια βάση αποτυπώνοντας τις συνέπειες από το πανδημικό σοκ το 2020.

Στην Ευρώπη ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρία με πτώση σχεδόν 2%, στις 436 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη σε διάστημα σχεδόν 5 μηνών.  Ο κλάδος ταξιδιών αναψυχής ήταν αυτός που πρωταγωνίστησε αρνητικά σημειώνοντας πτώση κατά 5,7%, ενώ και όλοι οι κλάδοι έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος.

Στα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα 2,79% στις 6.924 μονάδες, ο γερμανικός DAX 30 σημείωσε πτώση 1,82% στις 15.119 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε απώλειες 1,86% στις 6.267 μονάδες.

Διαβάστε ακόμα:

Λ. Αθηνών: Ανησυχητική πτώση -εν αναμονή του χρησμού της MSCI- με το βλέμμα στη Wall Street

Στα Αστέρια Γλυφάδας το πρώτο «υβριδικό» city resort της One & Only

Εστίαση: Το ελληνικό πρόγραμμα επανεκκίνησης εγκρίθηκε από την Κομισιόν

Απόρρητο Απόρρητο