Την πιο παράξενη στεγαστική κρίση αντιμετωπίζει το μικροσκοπικό πριγκιπάτο της Ανδόρρας, το οποίο είναι ένα ορεινό κράτος, στριμωγμένο ανάμεσα στη Γαλλία και την Ισπανία, είναι συνήθως ένα μέρος όπου ο κόσμος πηγαίνει για τα duty free ψώνια και τις εύκολες πίστες του σκι. Η χαμηλή φορολογία και τα υψηλά επίπεδα τραπεζικού απορρήτου προσελκύουν στην αγορά ακινήτων της Ανδόρρας εύπορους αγοραστές και ενοικιαστές.

Όμως τελευταία, η χώρα προσελκύει μια πληθυσμιακή ομάδα πολύ διαφορετική από τους μυστικοπαθείς πλούσιους που συρρέουν σε τέτοιους φορολογικούς παραδείσους: YouTubers και αστέρια των social media άρχισαν να στήνουν τις κάμερές τους σε νοικιασμένα ακίνητα στην Ανδόρρα πριν να «χτυπήσει» η πανδημία.

Η φυσική ομορφιά των Πυρηναίων και η σχεδόν μηδενική εγκληματικότητα βοήθησαν ώστε οι τιμές των ακινήτων στην Ανδόρρα να αυξηθούν πάνω από 30% από το καλοκαίρι του 2018. Σύμφωνα με το Bloomberg, η αγορά έχει ανέβει τόσο πολύ, ώστε οι λιγότερο εύποροι ντόπιοι αναγκάστηκαν να μετακομίσουν στην άλλη πλευρά των συνόρων με την Ισπανία.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, με τους influencers και άλλους εύπορους ξένους να συρρέουν στη χώρα, η Ανδόρρα κινδυνεύει να μετατραπεί από ένα μέρος χαμηλής φορολόγησης και καλού επιπέδου ζωής, σε έναν φορολογικό παράδεισο σαν το Μονακό, που κατοικείται κυρίως από υπερ-πλούσιους, αφήνοντας ελάχιστο χώρο για οποιονδήποτε άλλο.

Για να αποτρέψουν μια τέτοια αλλαγή, οι βουλευτές της Ανδόρρας προτείνουν σαρωτικές αλλαγές που στόχο έχουν να αποθαρρύνουν τους ξένους, αναγκάζοντάς τους να πληρώσουν φόρο για όλες τις αγορές ακινήτων. Τα έσοδα του φόρου προορίζονται για ένα ταμείο που θα δημιουργεί προσιτές κατοικίες για τους ντόπιους. Υπάρχουν, όμως, ανησυχίες ότι τα μέτρα μπορεί να αποδειχθούν αντιπαραγωγικά.

Η Ανδόρρα ήταν πάντα ένα δημοφιλές μέρος. Με μικρά διαλείμματα, είναι ανεξάρτητο κράτος από το 1278, ενώ οι 84.000 κάτοικοί του το καθιστούν ένα από τα πιο αραιοκατοικημένα της Ευρώπης.

Πρόκειται για μια ασυνήθιστη χώρα και σε πολιτικό επίπεδο. Η Ανδόρρα δεν είναι μέλος της Ε.Ε., έχει όμως τελωνειακή ένωση μαζί της. Έχει επίσης δύο ηγέτες του κράτους, που ονομάζονται «συν-πρίγκιπες», τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον Επίσκοπος του Ουρζέλ, ο οποίος εδρεύει στην Ισπανία. Όμως, η πραγματική εκτελεστική εξουσία ασκείται από το Γενικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από 28 εκλεγμένα μέλη.

Από τα τέλη του 20ου αιώνα, η Ανδόρρα άρχισε να αναπτύσσει τον τομέα του τουρισμού της. Παρότι δεν διαθέτει αεροδρόμια ή σταθμούς τρένων εντός των συνόρων της, εντούτοις την επισκέφθηκαν πάνω από 8,4 εκατ. άτομα το 2022.

Πέραν των θερέτρων του σκι και των duty free καταστημάτων, η Ανδόρρα είναι γνωστή για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες της. Λόγω αυτών, έχει καταφέρει να εμφανίζει κατά κεφαλήν ΑΕΠ υψηλότερο από τη Γερμανία ή την Σουηδία. Όλος αυτός ο πλούτος σημαίνει πως αυτή η μικροσκοπική χώρα είναι μία από τις λιγοστές του κόσμου που έχουν περισσότερα αυτοκίνητα από κατοίκους.

Όμως τώρα, οι ντόπιοι φοβούνται ότι οι ξένοι που καταφτάνουν μαζικά απειλούν την αγορά ακινήτων αλλά και την γλώσσα τους. Για να αντιμετωπίσουν και τις δύο ανησυχίες, οι αρχές επέβαλαν μια 3μηνη απαγόρευση στην αγορά ακινήτων από ξένους (που στη συνέχεια θα δώσει τη θέση της σε ένα νέο φόρο επί των συναλλαγών), καθώς και ένα διαγώνισμα καταλανικών για όσους θέλουν να πάρουν άδεια παραμονής.

Όμως, κάποιοι φοβούνται ότι η προσέγγιση αυτή θα μετατρέψει την Ανδόρρα σε ένα άλλο Μονακό, ενθαρρύνοντας τους ξένους που θέλουν να αγοράσουν ακίνητα στη χώρα να πάρουν την ιδιότητα του μόνιμου κατοίκου, για να αποφύγουν τον νέο φόρο.

Διαβάστε ακόμη

Eurostat: Βαθιά «ανάσα» στις τιμές – Σε χαμηλό 2 ετών ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

Market Pass: Ξεκινά η πληρωμή Αυγούστου – Οκτωβρίου στους δικαιούχους

Σπάει το «φράγμα» του €1 δισ. η Μασούτης φέτος – Αναζητά ευκαιρίες εξαγορών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ