Ανοδο σημείωσαν τα προθεσμιακά συμβόλαια των σιτηρών μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από συμφωνία με την οποία επιτρέπονται οι εξαγωγές από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας – μια συμφωνία που θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την ομαλοποίηση των παγκόσμιων προμηθειών και τον έλεγχο των διεθνών τιμών των τροφίμων.

Η Ρωσία ανέστειλε τη συμφωνία το Σάββατο μετά από επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του ναυτικού της στόλου, ισχυριζόμενη, χωρίς στοιχεία, όπως γράφει το Bloomberg, ότι ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορεί να προερχόταν από πλοίο σιτηρών που αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας.

H τιμή των σιτηρών στο Σικάγο έκανε άλμα 7,7% στα 8,9325 δολάρια ανά μπούσελ, ενώ λίγο μετά η άνοδος περιορίστηκε στο 5,6% στη Σιγκαπούρη.

Το καλαμπόκι ενισχύθηκε κατά 2,8% και το σογιέλαιο κατά 3%. Η τελευταία υποχώρηση της προσφοράς θα μπορούσε να λειτουργήσει αυξητικά για τον παγκόσμιο πληθωρισμό και να επιδεινώσει την πείνα εάν διατηρηθούν οι αυξήσεις των τιμών.

Ουκρανία, Τουρκία και Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν να έχουν σκάφη για τη μεταφορά τροφίμων από τα ουκρανικά λιμάνια, αμφισβητώντας την απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη συμφωνία. Οι Ρώσοι αντιπρόσωποι έχουν ενημερωθεί, ανέφερε ανακοίνωση του ΟΗΕ. Οι έμποροι παρακολουθούν στενά πώς θα αντιδράσει η Ρωσία σε αυτό.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής πωλήσεων εμπορευμάτων στην Futures International LLC με έδρα το Σικάγο, Τζο Ντέιβις, τα Ηνωμένα Εθνη μαζί με την Ουκρανία και την Τουρκία θα συνεχίσουν τη συμφωνία τους για τα σιτηρά παρά την αποχώρηση της Ρωσίας. Ο ίδιος περιμένει ότι η αγορά σιτηρών θα συνεχίσει να είναι ευμετάβλητη, καθώς οι έμποροι αναμένουν περαιτέρω εξελίξεις από τη Μαύρη Θάλασσα.

Η συμφωνία υπογράφηκε από Ηνωμένα Εθνη και Τουρκία τον Ιούλιο και τερμάτισε το πεντάμηνο μπλόκο των ουκρανικών λιμανιών που έκοψαν στη μέση τις παγκόσμιες προμήθειες και έστειλε τα κόστη των τροφίμων σε επίπεδα ρεκόρ. Σχεδιάστηκε για να επιτρέψει το ασφαλές πέρασμα των σιτηρών και των ελαιούχων σπόρων, που αποτελούν δύο από τις πιο σημαντικές εξαγωγές της Ουκρανίας.

Ο διάδρομος σιτηρών έχει βοηθήσει να μειωθούν οι περιορισμοί του παγκόσμιου εφοδιασμού από τότε που άνοιξε πριν από τρεις μήνες. Η Ουκρανία έχει αποστείλει περισσότερους από 9 εκατομμύρια τόνους σιτηρών και άλλων τροφίμων και οι τιμές για το καλαμπόκι και το σιτάρι έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά που παρατηρήθηκαν νωρίτερα μέσα στο έτος. Η συμφωνία πρόκειται να λήξει στις 19 Νοεμβρίου και οι αξιωματούχοι της Μόσχας είχαν ήδη αμφισβητήσει αν θα επεκτείνουν τη συμμετοχή τους.

Συνήθως, ο κόσμος βασίζεται στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας για πάνω από το ¼ των εξαγωγών σιταριού και κριθαριού, περίπου το 1/5 των φορτίων καλαμποκιού και το μεγαλύτερο μέρος των αποστολών ηλιελαίου. Ένας πρόωρος τερματισμός της συμφωνίας για τα σιτηρά μπορεί επίσης να θέσει σε κίνδυνο μια κύρια οδό εξαγωγής λιπασμάτων στην οποία βασίζονται οι αγρότες για την καλλιέργεια μεγάλης έκτασης καλλιεργειών.

Το σιτάρι διαπραγματεύθηκε στα 8,76 δολάρια ανά μπουσέλ, πολύ κάτω από το ενδοημερήσιο ρεκόρ των 13,6350 δολαρίων τον Μάρτιο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναμένεται να εμφανίσουν απώλειες 5% τον Οκτώβριο, εν μέρει λόγω της μικρότερης ανησυχίας για την παγκόσμια προσφορά. Οι διαχειριστές χρημάτων αύξησαν τις καθαρές πτωτικές θέσεις στο σιτάρι του Σικάγο στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας.

Διαβάστε ακόμη:

Πλησιάζει η ώρα για τη «μάχη της Κρήτης» και τον ΒΟΑΚ – Τα έργα που βγαίνουν στον αέρα ως το τέλος του χρόνου

13 απίστευτα σπίτια κορυφαίας αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα

Διονύσης Χιντζίδης: «Οι νέες εξαγορές και το πλάνο ανάπτυξης της Performance Technologies»