Μια από τις εταιρείες του ταχέως αναπτυσσομένου κλάδου της πληροφορικής που συγκεντρώνουν τα «φώτα» της αγοράς είναι η Performance Technologies. Μεταξύ άλλων, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μπήκε στο «παιχνίδι» των εξαγορών με την πρόσφατη απόκτηση του 60% της Adaptera και όπως αναφέρει σε συνέντευξη του στο newmoney o Πρόεδρος και CEO της Performance Technologies Διονύσης Χιντζίδης, εξετάζονται και άλλα deals.

Στη συνέντευξή του στο newmoney μιλά ακόμη για μια σειρά θεμάτων, όπως το νέο πελατολόγιο της εισηγμένης από την ναυτιλία, την ενέργεια και τη βιομηχανία, η διεκδίκηση έργων από τον δημόσιο τομέα, η μετάταξη της από την Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ στην Κύρια Αγορά, αλλά και ο τριπλασιασμός σχεδόν του έμψυχου δυναμικού της στα 160 άτομα μέσα σε μια 6ετία, σε εποχές που η έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών δημιουργεί προβλήματα στον κλάδο.

Κύριε Χιντζίδη, που επικεντρώνονται τα νέα επιχειρηματικά, αλλά και επενδυτικά σχέδια της Performance Technologies; Το ενδιαφέρον για πιθανές εξαγορές άλλων εταιρειών εντός ή και εκτός συνόρων παραμένει, μετά από αυτήν του 60% της Adaptera;

Για εμάς η διαδικασία εξαγοράς ήταν μια καινούργια εμπειρία, την οποία εξετάσαμε ενδελεχώς, κυρίως για να βεβαιωθούμε ότι αυτή αποτελεί την σωστή κίνηση στον πρόσφορο χρόνο, καθώς και ότι η σύμπραξη με την Adaptera θα είναι σαφώς επωφελής για την εταιρεία μας και θα συνεισφέρει στην περαιτέρω ανάπτυξή μας.

Η εξαγορά συνεπώς ποσοστού 60% της Adaptera εντάσσεται στον πρώτο κύκλο ενεργειών που υλοποιούν το σχέδιο ανάπτυξής μας. Αυτές περιλαμβάνουν επενδύσεις για την ενδυνάμωση της ικανότητάς μας να διεκδικούμε και να εκτελούμε έργα σε περιοχές που πιστεύουμε ότι θα πετύχουν υψηλή απόδοση των κεφαλαίων μας: ενδεικτικές είναι τα Cloud Services με τη δημιουργία του Cloud Business Unit, τα Analytics, οι λύσεις για DevOps και Cyber Security. Σε όλες αυτές τις περιοχές εξάλλου εντάχθηκε το μεγαλύτερο μέρος των νέων προσλήψεων.

Παράλληλα η δημιουργία του τμήματος Δημοσίου, που θα προετοιμάσει τον μηχανισμό διεκδίκησης έργων από τον Δημόσιο τομέα και παράλληλα θα διασφαλίσει, ότι οι καλές επιδόσεις που σημειώνει η εταιρεία στον ιδιωτικό τομέα και την έχουν φέρει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, δεν θα επηρεαστεί καθόλου από το νέο εγχείρημα το οποίο σίγουρα παρουσιάζει μεγάλες ευκαιρίες, αλλά παραλλήλως έχει τη δική του δυναμική και πολύ μεγαλύτερους κύκλους πώλησης.

Τέλος, στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου ανάπτυξης της εταιρείας μας, εντάξαμε τα managed services και το productization κάποιων εκ των υπηρεσιών μας στα οποία επενδύσαμε και συνεχίζουμε να επενδύουμε σημαντικούς πόρους.

-Ποιες ευκαιρίες αναζητά, δηλαδή, η Performance Technologies;

Η εξαγορά της Adaptera ολοκληρώνει έναν πρώτο κύκλο ενεργειών, όπως ανέφερα, προς την εκπλήρωση του πλάνου ανάπτυξης. Η ευκαιρία προκύπτει από την ανάγκη των πελατών να αυξήσουν τις επενδύσεις τους γύρω από την περιοχή του Advanced Observability, όπως ονομάζεται, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν αποτελεσματικά τις νέες τεχνολογικές περιοχές που έχουν αναδειχθεί στο πλαίσιο του ψηφιακού τους μετασχηματισμού: δηλαδή τη μετάβαση στο cloud, την ανάγκη για αποτελεσματικό έλεγχο συστημάτων και εφαρμογών που σχετίζονται με real time billing ή customer experience κλπ.

Όπως αναφέραμε και στο σχετικό δελτίο τύπου η σύμπραξη των δύο εταιρειών συνθέτει το πλέον ευρύτερο πελατολόγιο στην Ελλάδα στην παροχή λύσεων γύρω από end-to-end service-aware και infrastructure monitoring, network monitoring και application performance monitoring.

Επιπλέον, δημιουργείται η μεγαλύτερη και πιο εξειδικευμένη τεχνική ομάδα Ελλήνων μηχανικών και διαμορφώνεται το πιο εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο λύσεων και συνεργασιών με παγκόσμιους οίκους που πρωταγωνιστούν στην συγκεκριμένη αγορά. Έτσι λοιπόν στοχεύουμε αφενός στη διεύρυνση του πελατολογίου μας και αφετέρου στην αποτελεσματική δυνατότητα διεκδίκησης και υλοποίησης σημαντικών έργων Advanced Observability τόσο στον δημόσιο τομέα, όσο και σε μεγάλους οργανισμούς του ιδιωτικού τομέα.

– Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την πορεία της εταιρείας μέσα στο το 2022 και ποιοι οι στόχοι για τα μεγέθη, μετά από το «άλμα»του 2021;

Πρόσφατα παρουσιάσαμε τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2022. Η εικόνα είναι θετική, καθώς πετύχαμε μία αύξηση σε επίπεδο EBITDA της τάξης του 23% σε σχέση με το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ τα κέρδη προ φόρων είχαν ακόμα μεγαλύτερη άνοδο, σχεδόν 29%. Και αυτό επετεύχθη παρ’ όλη την αύξηση των λειτουργικών εξόδων μας κατά σχεδόν 26% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Παρόλο δηλαδή που αυξήσαμε τα λειτουργικά μας έξοδα, καταφέραμε να επιτύχουμε σημαντική αύξηση των κερδών.

Αξίζει δε στο σημείο αυτό να αναφερθεί, ότι η αύξηση των εξόδων προήλθε κατά κύριο λόγο από την αύξηση του στελεχιακού δυναμικού της εταιρείας, η οποία στο τέλος του 1ου εξαμήνου του 2022 αριθμούσε 145 ανθρώπους (σήμερα το ανθρώπινο δυναμικό μας ανέρχεται σε περισσότερα από 160 άτομα).

Εδώ να επισημάνω βέβαια, ότι οι νέοι άνθρωποι δεν έχουν αρχίσει να παράγουν έσοδα καθώς κάποιοι από αυτούς είναι σε φάση εκπαίδευσης, κυρίως οι συνάδελφοι των τεχνικών ομάδων, και άλλοι δραστηριοπούνται πλέον σε νέα αντικείμενα, όπως το τμήμα του δημοσίου τομέα που ακόμη δεν έχει αρχίσει να αποδίδει, καθώς ο χρόνος ωρίμανσης των έργων του δημοσίου διαρκεί κατά κανόνα από μερικούς μήνες έως και χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις.

Δεν παύει ωστόσο να είναι σημαντική η στελέχωση, καθώς η εταιρεία προετοιμάζεται και μεριμνά ώστε να έχει το κατάλληλο set up, προκειμένου να είναι ένας σοβαρός διεκδικητής όχι μόνο των έργων που τρέχουν, αλλά πολύ περισσότερο των ευκαιριών που ανοίγονται μπροστά.

Μια ακόμη θετική ερμηνεία -κατά την άποψή μας- της πορείας της εταιρείας είναι, ότι η αύξηση της κερδοφορίας ήρθε παρόλη την μείωση του κύκλου εργασιών κατά 9,3%.

– Εσείς πως ερμηνεύετε αυτή τη μείωση;

Η εν λόγω μείωση οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους: ο πρώτος είναι η πολύ μεγάλη καθυστέρηση στους χρόνους παράδοσης του Hardware, που σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνει τους έξι μήνες, οπότε αρκετά έργα που περιλαμβάνουν εξοπλισμό δεν έχουν παραδοθεί και τιμολογηθεί και ο δεύτερος λόγος, που ίσως χρήζει μεγαλύτερης ανάλυσης είναι, ότι η εταιρεία προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς και στις αλλαγές που συντελούνται με την υιοθέτηση του cloud ως τρόπου ανάλωσης IT υπηρεσιών, σε αντιδιαστολή με την πώληση παγίων, όπως παραδοσιακά γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Αντί λοιπόν να έχουμε πωλήσεις και έργα one off με εφάπαξ τιμολογήσεις, έχουμε συμβόλαια υπηρεσιών μακροχρόνιας διάρκειας 3, 5 ή και περισσοτέρων ετών, που περιλαμβάνουν συνολικά το hardware, το software και τις υπηρεσίες τόσο της λειτουργίας όσο και της υποστήριξης.

Αυτή η πρακτική ενδεχομένως τα πρώτα χρόνια, να επιφέρει μείωση του κύκλου εργασιών (τονίζω ενδεχομένως), απ΄ την άλλη όμως αυξάνει την επαναληψιμότητα και το ARR, στοιχεία πολύ σημαντικά, καθώς αυτά επιτρέπουν στην εταιρεία να σχεδιάσει και να προβλέψει τις ανάγκες της με ασφάλεια και σχετική βεβαιότητα.

Τα προαναφερθέντα δεν έχουν γίνει τυχαία, αλλά εντάσσονται στο πλαίσιο των επενδύσεων που έχουμε κάνει με την παρέμβαση μας στο θέμα του cloud και τη δημιουργία του αντίστοιχου BU και την στελέχωση του με εξαιρετικούς επαγγελματίες, ενέργεια η οποία έχει ήδη αρχίσει να παράγει αποτελέσματα.

– Σε ποιους τομείς βασίζονται οι πωλήσεις της εταιρείας;

Τα έσοδα από cloud services & cloud consumption για το 1ο τρίμηνο του 2022 έχουν ξεπεράσει τις 300.000 ευρώ και υπολογίζεται να φθάσουν το 1 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Η εταιρεία μας επίσης έχει μοναδικές τεχνικές πιστοποιήσεις σε δύο βασικούς cloud providers -hyperscalers, την Microsoft και την AWS που της δίνουν σημαντική διαφοροποίηση και συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Και παράλληλα να σημειώσω, ότι έχουμε εκτελέσει με επιτυχία σημαντικά και πολύπλοκα έργα εντός του διαστήματος αυτού, όπως είναι το cloud landing zone στο Azure για όλες τις υποδομές ενός τηλεπικοινωνιακού οργανισμού, το landing zone στο Azure για τα DR συστήματα μιας μεγάλης εταιρείας ενέργειας, το backup των workloads στο Azure δύο εταιρειών επίσης από τον χώρο της ενέργειας, και αρκετά μικρότερα έργα σε μεγάλους και μεσαίους οργανισμούς.

Επιπλέον και τα managed services είναι ακόμη μία περιοχή, στην οποία η εταιρεία μας επικεντρώνεται τα τελευταία έτη και θα έλεγα ότι το κάνουμε με ιδιαίτερη επιτυχία.

Μέσα στους πρώτους μήνες του 2022 κερδήθηκαν και προστέθηκαν στον κατάλογο των έργων managed services, projects της τάξης του 1 εκατ. ευρώ περίπου.

Η συνήθης πρακτική είναι πλέον να αναλαμβάνουμε την συνολική διαχείριση του ΙΤ περιβάλλοντος ενός οργανισμού και όχι μόνο συγκεκριμένων εφαρμογών όπως το backup και το DR και βλέπουμε, ότι στον τομέα αυτόν υπάρχει πολύ μεγάλο δυναμικό ανάπτυξης εντός του οποίου η Performance ως ένας expert της τεχνολογίας έρχεται να διεκδικήσει με ένταση μία εξέχουσα θέση τόσο στους υφιστάμενους μεγάλους πελάτες μας, όσο και σε νέο πελατολόγιο από την ναυτιλία, την ενέργεια και τη βιομηχανία.

Ένα άλλο στοιχείο άξιο σχολιασμού αφορά βασικά μεγέθη των οικονομικών καταστάσεων του πρώτου εξαμήνου του 2022 όπως ο αρνητικός καθαρός δανεισμός και η δυνατότητα πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση με επαρκή χρηματοδοτικά όρια. Ενδεικτικά να αναφέρω, ότι τα ταμειακά διαθέσιμα αφαιρώντας τον δανεισμό ανέρχονται στα 7,3 εκατομμύρια.

Ο βραχυχρόνιος δανεισμός είναι κυρίως factoring και ο μακροπρόθεσμος δανεισμός -διάρκειας 3-4 ετών- γίνεται μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Τέλος τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε 18,6 εκατομμύρια και το κεφάλαιο κίνησης περίπου 18,2 εκατομμύρια, στοιχεία που αντικατοπτρίζουν την εύρωστη οικονομική κατάσταση της εταιρείας.

– Σε προηγούμενη συζήτηση μας είχατε πει ότι η μετάταξη της Performance Technologies από την Εναλλακτική Αγορά στην Κύρια Αγορά του ΧΑ θεωρείται μονόδρομος και δεν θα αργήσει. Με τα σημερινά δεδομένα, πότε περίπου αναμένετε ότι θα μπορούσε αυτό να επιτευχθεί;

Η μετάταξη στην κύρια αγορά όπως έχουμε επικοινωνήσει είναι κάτι το οποίο η εταιρεία μελετά και παράλληλα προετοιμάζεται, ώστε, όταν κρίνει ότι η στιγμή είναι κατάλληλη να το πράξει.

Ήδη η εταιρεία εξέλεξε τρία νέα, ανεξάρτητα μέλη στο νέο επταμελές ΔΣ, εκ των οποίων δύο κυρίες με σημαντική επαγγελματική πορεία και περγαμηνές και συγχρόνως είμαστε σε διαδικασία οικειοθελούς υιοθέτησης της σχετικής νομοθεσίας και των κανονισμών του ΧΑ, που αποτελούν προϋπόθεση για τη μετάταξη μας στην κύρια αγορά. Αυτό που θα ήθελα να τονίσω σε αυτό το σημείο είναι ότι η μετάταξη στην κύρια αγορά δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά θα πρέπει να εξυπηρετεί κάποια δεδομένη ανάγκη.

– Σε ποια άλλα ζητήματα δίνετε προτεραιότητα;

Προτεραιότητα της διοίκησης της εταιρείας μας ήταν και παραμένει η ανάπτυξη των μεγεθών της, και όπως θα παρατηρήσετε από τα αποτελέσματα μας, η εταιρεία έχει μεσοσταθμικό ρυθμό ανάπτυξης άνω του 30% σε επίπεδο EBITDA τα τελευταία 6 χρόνια και αντίστοιχα 20% σε κύκλο εργασιών. Και οι δύο αυτοί δείκτες είναι αρκετά πάνω από τους μέσους όρους της αγοράς μας, ενώ παράλληλα φροντίζουμε να έχουμε έναν υγιή και στέρεο ισολογισμό που εμπνέει εμπιστοσύνη στους πελάτες μας, στους συνεργάτες μας και στους μετόχους μας. Συνεχίζουμε με τον ίδιο ρυθμό τη μερισματική μας πολιτική, ενώ υλοποιούμε το επιχειρηματικό μας πλάνο, όπως προείπα, με την ενίσχυση των business units και την εξέταση άλλων εξαγορών και συμμετοχών σε εταιρείες του κλάδου.

– Πόσες προσλήψεις έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από την εταιρεία σας;

Αναπτύσσουμε συνεχώς τις δραστηριότητες μας, προσελκύοντας νέους επιστήμονες αλλά και έμπειρα στελέχη που προσθέτουν νέα αξία στην εταιρεία μας. Τα τελευταία 6 χρόνια, σχεδόν τριπλασιάσαμε το έμψυχο δυναμικό μας -από 60 περίπου ανθρώπους το 2016 σε περισσότερους από 160 σήμερα-, έχοντας επίσης ένα από τα υψηλότερα per capita contribution της αγοράς. Παράλληλα, ο ρυθμός αποχώρησης από την εταιρεία μας είναι μικρός, συγκριτικά με την υπόλοιπη αγορά πληροφορικής, ενώ βασική προτεραιότητά μας αποτελεί η δημιουργία των καλύτερων δυνατών συνθηκών εργασίας για τους ανθρώπους μας.

Διαβάστε ακόμη

Cryptos: Δισεκατομμύρια bitcoins παραμένουν «παρκαρισμένα» (διάγραμμα)

Δεκέμβριο οι προσφορές για την ΑΙΓΛΗ Ζαππείου (pic)

Πώς η διατροφή επηρεάζει την ψυχική υγεία