Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το μέλλον της οικονομίας των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών μετά από την επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού στις αρχές του 2020.

Ωστόσο, μία χώρα εξ αυτών, όχι μόνο δεν χτυπήθηκε, αλλά είδε την οικονομία της να «ανθίζει» εν μέσω πανδημίας.

Ο λόγος για την  ελβετική οικονομία, η οποία σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο από τη δεκαετία του 1980, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα ανέκαμψε μετά την άρση του πρώτου lockdown στις αρχές Ιουνίου.

Το ΑΕΠ της Ελβετίας αυξήθηκε κατά 7,2%, κυρίως λόγω της αύξησης των επενδύσεων σε εξοπλισμό και κατασκευές. Αυτό σημαίνει αύξηση της τάξης 1,2% από την αρχική πρόβλεψη των αναλυτών του Bloomberg Economy που προέβλεπε αύξηση της τάξης του 6% το προηγούμενο τρίμηνο.

Η ανάκαμψη του τρίτου τριμήνου άφησε την οικονομία περίπου στα ίδια επίπεδα με την προπανδημική εποχή και σαφώς με πολύ μικρότερες απώλειες σε σχέση με τα ελλείμματα που σημειώθηκαν στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης..

Η Κρατική Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων δήλωσε ότι «σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες, η ελβετική οικονομία έχει καταφέρει να ξεπεράσει την υγειονομική κρίση, μέχρι στιγμής, σχετικά ανώδυνα».

Πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες παρουσίασαν έντονη ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο, καθώς τα καταστήματα και τα εστιατόρια επαναλειτούργησαν μετά από το γενικευμένο lockdown κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας. Στη ζώνη του ευρώ, μέρος αυτής της προόδου κινδυνεύει να ανακληθεί, καθώς  πληθώρα αυτών των οικονομιών είναι υπό καθεστώς νέων περιοριστικών μέτρων, προκειμένου να αναχαιτιστεί η επέλαση του δεύτερου κύματος.

Τα στοιχεία του δείκτη αγορών Managers που δημοσιεύθηκαν  έδειξαν, επίσης, ότι o κλάδος των κατασκευών ανακάμπτει από τον Νοέμβριο, με τη βοήθεια της ζήτησης από την Ασία, σε αντίθεση με τον τομέας των υπηρεσιών, ο οποίος συρρικνώθηκε  τον περασμένο μήνα λόγω της πανδημίας.

Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι η  οικονομία της χώρας πρόκειται να μπει στη βαθύτερη οικονομική κρίση από τη δεκαετία του 1970 φέτος, καθώς οι εκθέσεις του Ελβετικού Οικονομικού Ινστιτούτου KOF διαπίστωσαν ότι υπήρξε αύξηση των αφερεγγυότητας μετά τη λήξη των αναστολών συμβάσεων εργασίας από την κυβέρνηση με τους ελεύθερους επαγγελματίες να επωμίζονται επιπρόσθετα οικονομικα βάρυ.

Διαβάστε ακόμη:

ΥΠΟΙΚ: Παράταση για να πληρωθεί Δεκέμβριο και η δόση Νοεμβρίου

Πάνω από 448.203 επιχειρήσεις συμμετείχαν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4

«Mega deals»: To ανοδικό ράλι του 2020 δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη