Η Αργεντινή μπορεί να έχει τρομάξει τους επενδυτές με την επιβολή ελέγχων κεφαλαίου (capital controls) κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αλλά αυτή είναι μία μόνο περίπτωση μεταξύ των αναδυόμενων αγορών στη χρήση τέτοιων ελέγχων, προκειμένου να σταματήσει η διαρροή κεφαλαίων, σε περιόδους ανησυχιών.

Από την Κίνα και την Ινδία, ως τη Νιγηρία και τη Νότια Αφρική, οι επενδυτές έμαθαν σε μεγάλο βαθμό να ζουν με τέτοιους ελέγχους. Ακολουθεί μια ματιά στα μέτρα που λαμβάνουν οι διάφορες χώρες και πώς αυτά επηρεάζουν τους επενδυτές των ομολόγων και των μετοχών:

Αργεντινή

Η κυβέρνηση του προέδρου Mauricio Macri ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι εξαγωγείς θα πρέπει να επαναπατρίσουν ξένο νόμισμα εντός πέντε ημερών από την πληρωμή και ότι οι εταιρείες θα πρέπει να ζητούν άδεια από την κεντρική τράπεζα, προκειμένου να αγοράζουν δολάρια στην αγορά συναλλάγματος. Οι εταιρείες πρέπει επίσης να ζητούν άδεια για τη διανομή μερισμάτων στο εξωτερικό. Η απόφαση αυτή είχε ως στόχο να σταματήσει η πτώση των συναλλαγματικών αποθεμάτων.

Κίνα

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μείωσε σταδιακά τους ελέγχους κεφαλαίου τις τελευταίες δεκαετίες και διευκόλυνε το εμπόριο του γιουάν. Αλλά τους επαναφέρει σταδιακά το 2016 για να σταματήσει μια πλημμυρίδα χρημάτων που εγκαταλείπουν το κράτος. Αυτοί οι περιορισμοί του 2016, παραμένουν ως σήμερα. Υπάρχει ένα ανώτατο όριο 50.000 δολαρίων το χρόνο στους Κινέζους πολίτες που αλλάζουν τα χρήματά τους από γιουάν σε άλλο νόμισμα. Για τους διαχειριστές κεφαλαίων, τόσο οι εισερχόμενες όσο και οι εξερχόμενες επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία υπόκεινται σε ποσοστώσεις, αν και το πρόγραμμα σύνδεσης με το Χονγκ Κονγκ προσφέρει μια εναλλακτική λύση. Τέλος, υπάρχουν άλλοι περιορισμοί σχεδόν για τα πάντα, από τις εξαγορές στο εξωτερικό μέχρι τις αγορές ασφαλιστηρίων συμβολαίων στο Χονγκ Κονγκ.

Ινδία

Η Ινδία έχει ελευθερώσει τους λογαριασμούς κεφαλαίου τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να προσελκύσει χρήματα από το εξωτερικό, καθώς στη χώρα δεν υπάρχει ευρεία αποταμίευση. Οι αλλοδαποί μπορούν τώρα να αγοράζουν και να πωλούν μετοχές χωρίς όρια, αλλά υπάρχει ένα ανώτατο όριο για το πόσο μπορούν να επενδύσουν σε ρουπίες. Την περασμένη εβδομάδα, η Ινδία μείωσε τους περιορισμούς στις ξένες άμεσες επενδύσεις σε τομείς όπως η λιανική, η μεταποίηση και η εξόρυξη άνθρακα. Αυτό αναμένεται να ενθαρρύνει εταιρείες όπως η Apple Inc και η BHP Group PLC να επενδύσουν περισσότερο στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.

Μαλαισία

Η κεντρική τράπεζα άρχισε να αυξάνει το νόμισμα το 2005 και έκτοτε έχει λάβει διάφορα μέτρα για να βελτιώσει την προσβασιμότητα στις αγορές της χώρας. Έχει διευκολύνει τους επενδυτές να αντισταθμίζουν τις επενδύσεις τους σε τοπικό νόμισμα και παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στις συναλλαγές σε ringgit, το νόμισμα της χώρας, στις οποίες συμμετέχουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μη εγκατεστημένα στη Μαλαισία. Ένας περιορισμός που εξακολουθεί να υφίσταται είναι η απαγόρευση της διαπραγμάτευσης συναλλαγματικών ισοτιμιών εξωχώρια- την οποία η κεντρική τράπεζα έχει δηλώσει ότι δεν σχεδιάζει να καταργήσει.

Νιγηρία

Ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Αφρικής χρησιμοποιεί μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση της naira, του εθνικού νομίσματος. Η κεντρική τράπεζα δημιούργησε έναν κατάλογο περίπου 45 εισαγόμενων αντικειμένων, ο οποίος περιλαμβάνει από ρύζι μέχρι κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα για τα οποία απαγορεύονται οι αγορές συναλλάγματος. Ούτε οι Νιγηριανοί επιτρέπεται να αγοράζουν δολάρια για να επενδύσουν σε ευρωπαϊκά ομόλογα. Οι ξένοι επενδυτές έχουν αντιμετωπίσει περιορισμούς στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένου ενός κανόνα που τους υποχρεώνει να διακρατούν κρατικά ομόλογα για τουλάχιστον ένα χρόνο, αλλά η κεντρική τράπεζα τους έχει διευκολύνει σε μια προσπάθεια να προσελκύσει περισσότερες εισροές κεφαλαίων από όσους εμπορεύονται το κάρι.

Νότια Αφρική

Η Νότια Αφρική έχει ένα από τα πιο ρευστά νομίσματα στον κόσμο, χάρη εν μέρει στο γεγονός ότι επιτρέπει σε ξένους επενδυτές χαρτοφυλακίου να εισέλθουν και να βγουν από τη χώρα κατά βούληση. Οι ντόπιοι, ωστόσο, αντιμετωπίζουν διάφορα εμπόδια. Η Κεντρική Τράπεζα διαθέτει ένα σύνθετο σύστημα ελέγχου των συναλλαγών που περιορίζει το χρηματικό ποσό πολιτών, επενδυτών κι εταιρειών της χώρας που μπορούν να μεταφέρουν κεφάλαια στο εξωτερικό. Οι εξαγωγείς πρέπει να επαναπατρίσουν κέρδη που αποκόμισαν στο εξωτερικό, εντός έξι μηνών.

Ταϊλάνδη

Η Ταϊλάνδη ανέτρεψε βιαστικά τους αυστηρούς κεφαλαιακούς ελέγχους που επιβλήθηκαν το 2006, αφού πυροδότησαν την κατάρρευση των χρηματιστηριακών αγορών, κάνοντας τους αξιωματούχους να είναι επιφυλακτικοί, αν θα επαναλάβουν το ίδιο λάθος. Η Κεντρική Τράπεζα έλαβε πρόσφατα μια διαφορετική στάση για να συγκρατήσει την ανατίμηση του νομίσματός της, του baht. Τα βήματα περιλαμβάνουν τη μείωση του ποσού που μπορούν να έχουν οι κάτοικοι της αλλοδαπής σε λογαριασμούς σε baht, τη απαίτηση για υποβολή εκθέσεων σχετικά με τους ξένους κατόχους χρέους της Ταϊλάνδης και τη μείωση της προσφοράς βραχυπρόθεσμων ομολόγων.

Τουρκία

Η Τουρκία εξακολουθεί να έχει έναν από τους πιο ανοικτούς λογαριασμούς κεφαλαίου στον κόσμο, και η λίρα είναι από τα πιο ρευστά νομίσματα μεταξύ των αναδυόμενων αγορών. Όμως, κατά το παρελθόν έτος, καθώς τα νοικοκυριά αποθησαύριζαν περισσότερα δολάρια, η κεντρική τράπεζα άρχισε να ρυθμίζει τις αγορές συναλλάγματος, υποχρέωνε τους εξαγωγείς να επαναπατρίσουν μερικά από τα έσοδα από σκληρό νόμισμα και οδήγησε τις εταιρείες να αναγράφουν συμβάσεις μόνο σε τουρκικές λίρες.

Ουκρανία

Η Ουκρανία ανακοίνωσε τον έλεγχο των κεφαλαίων από το 2014. Με καθοδήγηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα βήματα της Ουκρανίας περιλάμβαναν το «πάγωμα» μιας ημέρας όλων των συναλλαγών νομισμάτων, την υποχρεωτική μετατροπή των εσόδων και των ορίων των εξαγωγών και τη θέσπιση περιορισμών σε αγορές δολαρίων από νοικοκυριά. Τα περισσότερα εμπόδια έχουν έκτοτε αρθεί, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν όρια για τις αγορές δανείων σε εθνικό νόμισμα από αλλοδαπούς.