Oι ευρωπαϊκές μετοχές αποχαιρέτησαν την Πέμπτη το χειρότερο τρίμηνο των τελευταίων δύο ετών, δηλαδή από το ξέσπασμα της πανδημίας. Ωστόσο, οι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι, εκτιμώντας ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν, δεδομένου ότι ο Απρίλιος είναι -ιστορικά- ο καλύτερος μήνας για τις αγορές.  

Παρότι ο δείκτης Stoxx 600 έχει καταγράψει πτώση 5,5% από τις αρχές του 2022, το τελευταίο διάστημα έχει ανακάμψει κατά 17% από το χαμηλό έτους, με την πορεία των διαπραγματεύσεων Ουκρανίας – Ρωσίας να αποτελούν το βασικό «καύσιμο». 

Η αισιοδοξία αυτή, σε συνδυασμό με τις «φθηνές» τιμές των μετοχών, αποτελούν τη βάση ενός πιθανού ράλι. Σημειωτέον ότι τα τελευταία 25 χρόνια ο δείκτης Stoxx 600 εμφανίζει μέση άνοδο της τάξης του 2,3% τον Απρίλιο. 

Ένας λόγος για τη θετική πορεία του συγκεκριμένου μήνα ενδέχεται να συνδέεται με την καταβολή των μερισμάτων από τις εισηγμένες. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley, τα μεγαλύτερα μερίσματα πληρώνονται μεταξύ του Μαρτίου και του Μαΐου. 

Ακόμη ένας παράγοντας συνίσταται στην εξής παρατήρηση: Όταν οι ευρωπαϊκές μετοχές καταγράφουν τριμηνιαία πτώση, ακολουθεί -συνήθως- ένα σημαντικό ράλι. Σε αντίστοιχες καταστάσεις των τελευταίων 20 ετών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είχε μια μέση αύξηση κατά 2,4% τις πρώτες δύο εβδομάδες μετά από κάθε αρνητικό τρίμηνο. Εξαίρεση αποτέλεσαν τα έτη 2002 και 2018. 

Πάντως, για να κάνουν το rebound, οι ευρωπαϊκές μετοχές θα πρέπει να ξεπεράσουν ορισμένα εμπόδια, με κυριότερο όλων αυτό του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. «Οι επενδυτές θα επιστρέψουν μόλις καθαρίσουν τα σύννεφα» τονίζει, χαρακτηριστικά, ο αναλυτής της Societe Generale, Roland Kaloyan, ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο CNBC.

Ένα ακόμη εμπόδιο συνίσταται στον υψηλό πληθωρισμό (έφθασε το ιστορικό υψηλό του 7,5% στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο), ο οποίος περιορίζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων, υπονομεύοντας κατ’ επέκταση τις προοπτικές της οικονομίας.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα δε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δέχεται πιέσεις να προχωρήσει σε ταχύτερη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, αυξάνοντας τα μηδενικά επιτόκια. Κάτι βέβαια, το οποίο φοβίζει τις αγορές μετοχών, οι οποίες έχουν συνηθίσει εδώ και δύο χρόνια στη φθηνή και άφθονη ρευστότητα.

Διαβάστε ακόμα:

Πολυεθνικός κολοσσός προειδοποιεί: Κίνδυνος «ολικής κατάρρευσης» αν κλείσει η στρόφιγγα του ρωσικού αερίου

ΔΝΤ για Ελλάδα: Εύσημα για την ανάπτυξη αλλά βάζει «μπλόκο» σε μειώσεις φόρων και παροχές

«Η πόλη των 15 λεπτών»: Αυτό είναι το νέο μοντέλο που υπόσχεται να αλλάξει τις ζωές μας