Ο πληθωρισμός στην Ισπανία μειώθηκε απροσδόκητα τον Νοέμβριο, υποχωρώντας για πρώτη φορά από τον Ιούνιο, χάρη στη μείωση του κόστους καυσίμων και τουρισμού.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,2% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα είχε διαμορφωθεί στο 3,5%, ενώ η εκτίμηση των οικονομολόγων του Bloomberg  έκανε λόγο για 3,7%.

O δομικός πληθωρισμός  δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα νωπά τρόφιμα μειώθηκε στο 4,5%, σημειώνοντας πολύ μεγαλύτερη υποχώρηση  από ό,τι αναμενόταν.

Τα στοιχεία, τα πρώτα για τον τρέχοντα μήνα από μια σημαντική οικονομία της ευρωζώνης, προσφέρουν μια πρώτη εικόνα για πώς εξελίσσεται ο πληθωρισμός με τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να βρίσκονται πλέον σταθερά έπειτα από μία άνευ προηγουμένου σειρά αυξήσεων.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της γηραιάς ηπείρου, θα δημοσιεύσει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αργότερα σήμερα, και τα οποία αναμένεται να αποκαλύψουν επιβράδυνση στο 2,5%. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αύξηση των τιμών στην ευρωζώνη των 20 χωρών στο σύνολό της μετριάστηκε στο 2,7% – πλησιάζοντας τον στόχο της ΕΚΤ για 2%. Η εν λόγω έκθεση αναμένεται την Πέμπτη.

Η Ισπανία είδε μάλιστα τον πληθωρισμό να πέφτει κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ το πρώτο εξάμηνο του 2023, αν και αργότερα ανέκαμψε.

Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι θα διατηρήσει την απαλλαγή από τον φόρο προστιθέμενης αξίας στα τρόφιμα μέχρι τον Ιούνιο. Είπε επίσης ότι οι μεταφορές θα συνεχίσουν να είναι δωρεάν για ορισμένες ομάδες, όπως οι νέοι.

Ενώ οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου της Λουίς ντε Γκίντος, έχουν δηλώσει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία χάνει τον βηματισμό της και ότι υπάρχουν κίνδυνοι ύφεσης, έχουν επίσης επισημάνει ότι η αύξηση των τιμών μπορεί να επιταχυνθεί και πάλι βραχυπρόθεσμα.

Αυτό είναι πιθανό να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα για αρκετό χρονικό διάστημα, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μην επιθυμούν επίσης να συζητήσουν πότε θα αρχίσουν οι πρώτες μειώσεις.

Διαβάστε ακόμη

Επαγγελματίες: Ποιοι πληρώνουν και ποιοι γλιτώνουν τεκμήριο το 2024

Νέο ρεκόρ για τις πωλήσεις της Toyota τον Οκτώβριο – Αύξηση 5,6%

Μασούτης: Η φοροδιαφυγή αντιμετωπίζεται με περισσότερους ελέγχους, ψηφιακά εργαλεία και θέσπιση πραγματικών κριτηρίων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ