Μετά από χρόνια καθυστερήσεων, ο νέος πύραυλος Ariane 6 της Ευρώπης είναι τελικά έτοιμος για εκτόξευση, προσπαθώντας να αποδείξει ότι ακόμα κι ένα παλιομοδίτικο διαστημικό σκάφος μιας χρήσης, έχει ακόμη θέση σε μια βιομηχανία που κυριαρχείται όλο και περισσότερο από ανακυκλώσιμους εκτοξευτές.

Το βαρύ όχημα ανύψωσης που κατασκευάστηκε από την κοινοπραξία ArianeGroup της Airbus SE-Safran έχει προγραμματιστεί για την εναρκτήρια πτήση του σήμερα Τρίτη 9 Ιουλίου από το διαστημοδρόμιο της Γαλλικής Γουιάνας στη βορειοανατολική ακτή της Νότιας Αμερικής.

Αν και αποτελεί το επίκεντρο των ευρωπαϊκών διαστημικών φιλοδοξιών, ο Ariane 6 δεν διαθέτει την τεχνολογία επαναχρησιμοποιήσιμων πυραύλων που τροφοδότησε την άνοδο της SpaceX.

Παρόλα αυτά, οι αξιωματούχοι λένε ότι βγάζουν κέρδη από φορείς εκμετάλλευσης δορυφόρων όπως η Amazon.com Inc. που αντιμετωπίζουν έλλειψη εκτοξεύσεων χωρίς την SpaceX, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

«Έχουμε σταθερές παραγγελίες για τρία χρόνια», δήλωσε στους δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα η Λουτσία Λινάρες, επικεφαλής στρατηγικής και θεσμικών εκτοξεύσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Πριν από την άνοδο της SpaceX, εταιρείες όπως η ArianeGroup, η Boeing Co. και η Mitsubishi Heavy Industries ήταν οι κύριοι παραγωγοί. Η SpaceX, η οποία ιδρύθηκε το 2002, ανέτρεψε τη βιομηχανία πυραύλων με την πρωτοπορία στην κατασκευή επαναχρησιμοποιήσιμων προωθητήρων και την κατασκευή πολλών εξαρτημάτων στο εσωτερικό της εταιρείας. Η εταιρεία επαναχρησιμοποίησε για πρώτη φορά έναν εκτοξευτή Falcon 9 το 2017, συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους και του χρόνου μεταξύ των αποστολών.

Οι καινοτομίες έπιασαν την παλιά φρουρά στα πράσα. Η εταιρεία του Έλον Μασκ είχε σχεδόν 100 αποστολές πέρυσι, σύμφωνα με τη SpaceX. Οι παλαιότερης γενιάς Αμερικανοί, ευρωπαίοι και Ιάπωνες κατασκευαστές πυραύλων είχαν συνολικά περίπου 10, καθώς πολλοί πάσχιζαν να αναπτύξουν πυραύλους που θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν τα Falcon.

Διαβάστε ακόμη 

Airbnb: Αφήνουν «φέσια» 3.500 ευρώ για… τηλεφωνικές κλήσεις στο εξωτερικό

Οικογένεια Βάρδη: Στο σφυρί το «κτήμα» των 8 στρεμμάτων στην Κηφισιά (pics)

Μetlen: Με το ένα πόδι στο LSE και με τα δύο σε εξαγορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ