Με έναν απίστευτο τηλεφωνικό λογαριασμό ύψους… 3.500 ευρώ «φεσώθηκε», εν αγνοία του ιδιοκτήτης ακινήτου με μίσθωση τύπου Airbnb, που το νοίκιασε σε ένα κινέζο για μία βδομάδα!

Τα ακίνητα που ενοικιάζονται μέσα από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης παρέχουν και Internet μέσω WIFI προκειμένου να είναι πιο ελκυστικά. Οι δε εταιρείες συμβουλεύουν τους «οικοδεσπότες» -με συγκεκριμένες οδηγίες- πώς να ασφαλίσουν την παροχή του internet. Λίγοι όμως δίνουν σημασία στο τι γίνεται με την παροχή σταθερής τηλεφωνίας που συνοδεύει την συνδρομή του ιδιοκτήτη και παρέχεται μέσω του router.

Έτσι λοιπόν ο «χακερας» ενοικιαστής που ήξερε καλά τα κόλπα συνέδεσε ένα σταθερό τηλέφωνο στο router και τηλεφωνούσε παρανόμως στην Κίνα για μια εβδομάδα αφήνοντας το λογαριασμό στον ανυποψίαστο ιδιοκτήτη. Τα φαινόμενα πληθαίνουν διαρκώς ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου με θύματα τους ιδιοκτήτες που τρέχουν να βγάλουν άκρη με τις εταιρίες που διαχειρίζονται τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακίνητων και τους παρόχους τηλεφωνίας – internet!

Τουρίστες από την Ιαπωνία την Κίνα το Χονγκ Κονγκ τα αραβικά Εμιράτα κ.λπ. καταφθάνουν στην Ελλάδα με σταθερά τηλέφωνα στις βαλίτσες τους. Πηγαινουν στο «Airbnb» της αρεσκείας τους συνδέουν την τηλεφωνική συσκευή, είτε μέσω splitter είτε απευθείας στο router και αρχίζουν τα τηλέφωνα στο εξωτερικό μέσω της σταθερής τηλεφωνίας. Και όλα εν άγνοια των ιδιοκτητών και των όρων της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Τα δε «φέσια» που αφήνουν στους ιδιοκτήτες εξαρτώντας την περίοδο διαμονής και μπορεί να ξεκινούν από κάποιες εκατοντάδες και να φθάνουν μέχρι και πολλές χιλιάδες ευρώ!

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ) έχουν γίνει λήπτες πολλών τέτοιων καταγγελιών από θύματα- ιδιοκτήτες που δεν ξέρουν τι να κάνουν με τα θηριώδη «φέσια» που τους έχουν αφήσει οι φιλοξενούμενοι τους.

Οι δυο φορείς συστήνουν στους ιδιοκτήτες προσοχή στις παροχές Internet και προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας:

  • H ΠΟΜΙΔΑ παραπέμπει σε πακέτα internet μέσω κινητής τηλεφωνίας (5G και 4G). Έχει δε προχωρήσει σε συμφωνία με ιδιώτη πάροχο για να προσφέρει ασφαλές ίντερνετ, σε αυτή την λογική, όχι μόνον για τα μέλη των σωματείων της, αλλά και για τα μέλη των άλλων οργανώσεων ιδιοκτητών και διαχειριστών βραχυχρονίων μισθώσεων.
  • Η ΠΑΣΥΔΑ από την πλευρά συστήνει τους ιδιοκτήτες ακίνητων να απενεργοποιήσουν από το router την χρήση σταθερής τηλεφωνίας ή να ενεργοποιήσουν την φραγή των εξερχομένων κλήσεων.

Σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν και από μόνοι τους να αναζητήσουν στην αγορά ένα πακέτο σύνδεσης παροχής Internet σε διαμονές βραχυχρόνιας μίσθωσης η οποία θα διασφαλίζει τους ιδιοκτήτες/διαχειριστές ότι οι φιλοξενούμενοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα διενέργειας τηλεφωνικών κλήσεων.

Διαβάστε ακόμη 

Ελαΐς – Unilever Hellas: Ο ισολογισμός που …αγνοείται, το πρόστιμο και οι κυρώσεις

Οικογένεια Βάρδη: Στο σφυρί το «κτήμα» των 8 στρεμμάτων στην Κηφισιά (pics)

Μetlen: Με το ένα πόδι στο LSE και με τα δύο σε εξαγορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ