Μετά από 16 μήνες σιωπής, ο πρώην τσάρος της οικονομίας της Τουρκίας και γαμπρός του Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ επιστρέφει.

Ο Αλμπαϊράκ (44 ετών) ο οποίος είναι παντρεμένος με τη μεγαλύτερη κόρη του Ερντογάν, Εσρά, έγραψε βιβλίο στο οποίο περιγράφει τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της θητείας του. Μπορεί το νέο του βιβλίο να απαριθμεί περισσότερες από 287 σελίδες, αυτό που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός πως, δεν υπάρχει ουδεμία αναφορά στον Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται πως ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ ο οποίος διετέλεσε υπουργός Ενέργειας και στη συνέχεια, στέφθηκε υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, ήρθε σε σύγκρουση με τον πεθερό του, τον πιο ισχυρό άνδρα στην τουρκική πολιτική σκηνή.

Η θητεία του Αλμπαϊράκ χαρακτηρίστηκε από μάταιες ως επί το πλείστον προσπάθειες για τον έλεγχο της αξίας της τουρκικής λίρας η οποία βρισκόταν υπό πίεση εν μέσω αλλεπάλληλων αντιπαραθέσεων με τις ΗΠΑ. Αποφάσισε να μην καταφύγει σε πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων μετά από κάποια έκτακτη νομισματική σύσφιξη. Ο Ερντογάν έχει την ανορθόδοξη άποψη ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού τροφοδοτεί τον πληθωρισμό.

Στο βιβλίο του, ο Αλμπαϊράκ υπερασπίζεται τις πολιτικές αποφάσεις που έλαβε κατά τη διάρκεια της θητείας του. Τα αποθεματικά «δέχθηκαν πίεση», γράφει, χωρίς ωστόσο, να αποκαλύπτει εάν ανάγκασε προσωπικά την κεντρική τράπεζα και τους κρατικούς δανειστές να παρέμβουν. Ο Αλμπαϊράκ κατηγορεί κατά κύριο λόγο στην πανδημία για τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας, παρόλο που η μείωση των αποθεματικών ξεκίνησε μήνες πριν από την εμφάνιση του κορωνοϊού.

Τα προβλήματα με τα αποθέματα εντάθηκαν κατά την αναταραχή στην αγορά που προηγήθηκε των δημοτικών εκλογών του Μαΐου του 2019. Τότε, μια εκτίμηση αναλυτών της JPMorgan οδήγησε στη μεγαλύτερη πτώση της τουρκικής λίρας για εκείνη την χρονιά. Μετά από αυτό, οι τουρκικές ρυθμιστικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα στην αμερικανική τράπεζα και άλλους.

Επιδεικνύοντας μια κοσμοθεωρία παρόμοια με αυτή του Ερντογάν, ο Αλμπαϊράκ περιγράφει την αποστολή της JPMorgan ως «μια νέα οικονομική επίθεση» κατά της Τουρκίας.

Ο Αλμπαϊράκ επικαλείται μια σειρά από tweets του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που αύξανε ορισμένους εμπορικούς δασμούς στο αποκορύφωμα της διπλωματικής διαμάχης μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ για την τύχη ενός κρατούμενου Αμερικανού πάστορα. Λέει επίσης ότι απειλήθηκε από έναν υπουργό Εξωτερικών Ενέργειας τον Σεπτέμβριο του 2016 για την ανάμειξη της Τουρκίας στην κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

«Όταν ανέλαβα τα καθήκοντα μου ως υπουργός Οικονομικών, υπήρχε μεγάλο πρόβλημα εξωτερικής εξάρτησης από ξένους πόρους, όπως στον τομέα της ενέργειας. Η πρώτη μου δουλειά ήταν να αντιμετωπίσω αυτά τα προβλήματα», γράφει ο Αλμπαϊράκ.

Οι κινήσεις για τον περιορισμό των συναλλαγών ανταλλαγής τουρκικών δανειστών με διεθνείς επενδυτές είχαν σκοπό να μειώσουν την εξάρτηση από ξένες ταμειακές ροές, υποστηρίζει ο γαμπρός του Ερντογάν στο βιβλίο του. Πολλοί ξένοι επενδυτές αντίθετα είδαν μια καταπάτηση των αρχών της αγοράς και οδήγησαν τις συμμετοχές τους στις τουρκικές αγορές σε ιστορικά χαμηλά. Συνεχίζοντας στη γραμμή Ερντογάν, ο γαμπρός του αναφέρει ότι βοήθησε στην προετοιμασία της για μια στροφή προς την Ανατολή.

 

Διαβάστε ακόμα:

Attica Bank: Αυτοί είναι οι όροι της νέας εθελούσιας – Έως 11 Απριλίου το δικαίωμα συμμετοχής

Στο σφυρί η πρώην πρεσβεία στο Ψυχικό που έγινε boutique hotel (pics)

To Panorama του BBC αποκαλύπτει: Έτσι απέκτησε περιουσία ο Ρoμάν Αμπράμοβιτς