Η σχετική «νηνεμία» που επικρατεί στην αγορά των Bitcoin ενδέχεται να αποτελεί προάγγελο μεταβλητότητας και να οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση της αξίας του, βάσει των ιστορικών στοιχείων.

Το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα του κόσμου είναι γνωστό για τη μεταβλητότητά του αυτή, αλλά το τελευταίο τετράμηνο έχει σχεδόν «σταθεροποιηθεί» κοντά σε τιμή $20.000, μετά από το χαμηλό Ιουνίου.

Παρ’ όλα αυτά, το εύρος της ζώνης γνωστό και ως «Bollinger bandwidth» έχει περιοριστεί στο χαμηλότερο από το 2020. Το εύρος αυτό υποδεικνύει το χάσμα μεταξύ του ανώτερου και κατώτερου ορίου της στατιστικής αναπαράστασης της ζώνης Bollinger η οποία μελετά τα επίπεδα μεταβλητότητας.

Το εύρος αυτό έχει βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση πέντε φορές ιστορικά, σύμφωνα με δεδομένα του Bloomberg. Σε τέσσερις εκ των πέντε αυτών περιπτώσεων, το Bitcoin έχασε περίπου το 16% της αξίας του σε περίοδο 20 ημερών, ενώ στην πέμπτη κατέγραψε αύξηση στα $69.000.

Γι αυτόν το λόγο, ορισμένοι αναλυτές θεωρούν τη μείωση του εύρους Bollinger ως προάγγελο μεταβλητότητας της τιμής του Bitcoin και πιθανής πτώσης της.

Σημειωτέον πως η στρατηγική σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών έχει ήδη οδηγήσει σε μείωση της αξίας του Bitcoin της τάξης του 60% φέτος. Οι αγορές κρυπτονομισμάτων, παράλληλα, έχουν απωλέσει σχεδόν $2 τρισ. κεφαλαιοποίησης από το υψηλό του Νοεμβρίου του 2021.

«Δεν πιστεύω πως θα έχουμε ανάκαμψη των τιμών σύντομα», τόνισε η Σίσι Λου, CEO της Venn Link Partners Pte, προσθέτοντας πως «το μόνο που χρειάζεται είναι κάποια άσχημα νέα όσον αφορά τις αποφάσεις των ρυθμιστών για τη συγκεκριμένη αγορά και θα μπορούσαμε να δούμε διολίσθηση του Bitcoin υπό των $19.000».

Οι παγκόσμιες αγορές αναμένουν, επίσης, τα δεδομένα πληθωρισμού των ΗΠΑ την ερχόμενη Πέμπτη. Ένα υψηλό ποσοστό θα μπορούσε να αυξήσει τις εκτιμήσεις για περαιτέρω επιθετικές κινήσεις της Fed, ενώ η πιθανή μείωση του πληθωρισμού ενδέχεται να προκαλέσει χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

«Αναμένουμε πως η τιμή του bitcoin θα κριθεί από τα μακροοικονομικά δεδομένα σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο», τόνισε ο Ντάριους Σιτ, συνιδρυτής του crypto fund QCP Capital Pte.

Σημειωτέον πως η αξία του Bitcoin κυμάνθηκε κοντά στα $19.450 το πρωί της Δευτέρας, ενώ τα Ether, Solana και Cardano παρέμειναν σχετικά σταθερά.

Διαβάστε επίσης

Bloomberg για Σόλτς: Θα στηρίξει την έκδοση ευρωομολόγου για την ενεργειακή κρίση – Διαψεύδει το Βερολίνο (upd)

Τζέιμι Ντίμον: Έρχεται παγκόσμια ύφεση σε 6-9 μήνες – Βλέπει νέα πτώση στις αγορές

Williamson Pink Star: Το σπάνιο ροζ διαμάντι που πουλήθηκε για δεκάδες εκατομμύρια δολάρια