Η αμερικανική κυβέρνηση κατέληξε στο πακέτο κυρώσεων που θα επιβάλλει η Ουάσινγκτον στην Τουρκία για την παραλαβή του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, μεταδίδει το Bloomberg που υποστηρίζει ότι τα μέτρα θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας επικαλούμενο πηγές με γνώση των σχεδίων της Ουάσινγκτον.

Η κυβέρνηση επέλεξε ένα από τρία πακέτα δράσεων που μελετούσε η Ουάσινγκτον κατά της Άγκυρας, χωρίς όμως να είναι γνωστό τι περιλαμβάνει. Αυτές οι δέσμες  εκπορεύονται από τον Νόμο Περί Αντιμετώπισης Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act — CAATSA). Η δέσμη μέτρων θα πρέπει να λάβει πρώτα την έγκριση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Μια από τις πηγές οπου επικαλείται το Bloomberg ανέφερε ότι οι κυρώσεις θα ανακοινωθούν στα τέλη της εβδομάδας , καθώς η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να μην συμπέσει η ανακοίνωση με τη Δευτέρα, που είναι η επέτειος συμπλήρωσης τριών ετών από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία και έτσι να αποφευχθεί η επαναφορά των θεωριών ότι πίσω από το πραξικόπημα βρίσκοναν οι ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι η  Τουρκία παρέλαβε την Παρασκευή τρία πρώτα φορτία με εξοπλισμό των S-400, αψηφώντας τις απειλές για κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ενώ ένα νέο φορτίο του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος έφτασε και το Σάββατο.

Το σχέδιο των κυρώσεων συγκροτήθηκε έπειτα από μέρες συζητήσεων μεταξύ αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του υπουργείου Άμυνας και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας. Αυτό απαιτεί την έγκριση του Τραμπ και των ανώτατων συμβούλων του, σύμφωνα με τις πηγές, που δέχθηκαν να μιλήσουν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

Μια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Bloomberg.

Την Παρασκευή, πρώτη μέρα παραλαβής από την Αγκυρα των πρώτων τμημάτων του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε στον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ ότι δεν έχει αλλάξει η θέση της Ουάσινγκτον ότι η Τουρκία δεν μπορεί να έχει και τα μαχητικά F-35 και τους S-400. Ο Τούρκος υπουργός επέμεινε ότι η αγορά των S-400 δεν σημαίνει, κατά κανένα τρόπο, ότι η Άγκυρα αλλάζει στον στρατηγικό προσανατολισμό της, ενώ η τουρκική κυβέρνηση με ανακοίνωσή της επισήμανε ότι μια αμερικανική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα την Τουρκία για τη συνέχιση συζήτησης του θέματος.

Με την παράδοση την Παρασκευή των πρώτων φορτίων με εξοπλισμό των S-400, τέσσερις κορυφαίοι Αμερικανοί γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα κάλεσαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία.

«Σε ισχυρή, διακομματική βάση, το Κογκρέσο έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για την εσφαλμένη απόκτηση των S-400 από τον (πρόεδρο της Τουρκίας) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια ανησυχητική ένδειξη της στρατηγικής ευθυγράμμισης με τη Ρωσία του (Βλαντίμιρ) Πούτιν και απειλή για το πρόγραμμα των F-35» ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι γερουσιαστές και επικεφαλής των Επιτροπών Ενόπλων Δυνάμεων και Εξωτερικών Υποθέσεων, Τζιμ Άινχοφ, Τζακ Ριντ, Τζιμ Ρις και Μπομπ Μενέντεζ.

Οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, καθώς  η υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους Κούρδους μαχητές προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας, καθώς τους θεωρεί  επέκταση των αυτονομιστών κατά των οποίων μέχεται στα εδάφη της. Ο Ερντογάν έχει επίσης ασκήσει κριτική εναντίον των ΗΠΑ για τη μη δίωξη του Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ως ηθικό αυτουργό της απόπειρας πραξικοπήματος.