Στην εκλογική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και στην επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας στρέφεται το πρακτορείο Bloomberg, σε νέο του δημοσίευμα μετά το αποτέλεσμα των χθεσινοβραδινών βουλευτικών καλπών.

«Ο κ. Μητσοτάκης κυριάρχησε της αντιπολίτευσης, παίρνοντας νέα εντολή για την επόμενη 4ετία και καθησυχάζοντας τις αγορές ότι είναι ικανός να εφαρμόσει φιλο-επενδυτικές πολιτικές» αναφέρεται, ενδεικτικά.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε τοποθετήσει την οικονομία στο επίκεντρο της προεκλογικής του εκστρατείας, ενώ ειδική μνεία γίνεται και στο ράλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο μετράει κέρδη 36% από τις αρχές του έτους.

«Οι πολίτες μάς έδωσαν μια καθαρή πλειοψηφία» δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο ίδιος κ. Μητσοτάκης. «Οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να επιταχυνθούν». Ο νέος πρωθυπουργός θα ορκιστεί τη Δευτέρα, ενώ αμέσως μετά θα έχουμε τον διορισμό του νέου υπουργικού συμβουλίου.

«Ο Μητσοτάκης μπορεί να “τρέξει” την οικονομική μεταρρύθμιση της Ελλάδας, της οποίας το ΑΕΠ έχει ανακάμψει στα επίπεδα του 2010. Η ανεργία έχει απομακρυνθεί από τα ιστορικά υψηλά του 28%, ενώ μετοχές και ομόλογα έχουν εκτοξευτεί» επισημαίνει το αμερικανικό πρακτορείο.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους Έλληνες να του δώσουν εντολή για τη μεταρρύθμιση του κράτους, ενώ δεσμεύτηκε για αυξήσεις στους μισθούς του δημοσίου και τόνωση της οικονομίας, η οποία θα βοηθήσει στην αύξηση των μισθών του ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, δεσμεύτηκε για σημαντικές παρεμβάσεις στο σύστημα υγείας και επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.

Η νέα Βουλή, όπως εξηγεί το Bloomberg, θα απαρτίζεται από οκτώ κόμματα, ανάμεσα στα οποία και τρία ακροδεξιά.

«Ο κατακερματισμός των κομμάτων θα δημιουργήσει μια πλατφόρμα, στην οποία θα μεταδίδονται λαϊκιστικά μηνύματα, σε μια προσπάθεια ανατροπής της κυβερνητικής ατζέντας» σχολιάζει ο Βολφάνγκο Πίκολι, συμπρόεδρος της Teneo Intelligence. «Τα ακροδεξιά κόμματα είναι πιθανό να εκμεταλλευτούν πολιτικά τοξικά ζητήματα, όπως η μετανάστευση, οι σχέσεις με την Τουρκία, οι εκτρώσεις, ο ρόλος της θρησκείας στην εκπαίδευση» σπεύδει να προσθέσει.

Η πρώτη πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση είναι η βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας, η οποία αυτήν την στιγμή παραμένει στην κατηγορία «σκουπίδια». Οι οίκοι αξιολόγησης αναμένεται να αναβαθμίσουν τη χώρα στο β’ εξάμηνο του έτους, με τις Fitch και Standard & Poor’s να τοποθετούν την Ελλάδα ένα σκαλί μακριά από την επενδυτική βαθμίδα.

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες προκειμένου η χώρα να αντιληφθεί την τεράστια δυναμική της, την αύξηση των επενδύσεων και την υπερ-απόδοση των ρυθμών ανάπτυξης (σε σχέση με την Ευρωζώνη). Όπως και το να αποφύγει τις εξωτερικές ανισορροπίες» εξηγεί ο Τάσος Αναστασάτος, επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank.

Η βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αποτελούν ακόμη δύο βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής της επόμενης 4ετίας.

«Δεν είναι μόνο ζήτημα φορολογικής δικαιοσύνης, αλλά και ζήτημα καλού σχεδιασμού στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και στη λειτουργία του κράτους» συμπληρώνει η Μαρία Γαβουνέλη, διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Διαβάστε ακόμα

Σε τροχιά το σχέδιο για την επόμενη τετραετία – Όλα τα ονόματα της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη

Η επόμενη ημέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι μετοχές – «πρωταγωνιστές» της μετεκλογικής περιόδου

Η ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος: Εντολή τετραετίας για Μητσοτάκη, κατακερματισμένη αντιπολίτευση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ