Ισχυρή εντολή για την ανανέωση της θητείας του στο Μέγαρο Μαξίμου έλαβε από το εκλογικό σώμα στις εκλογές της Κυριακής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σχηματίζει σήμερα νέα σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας.

Ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την πρωτοκαθεδρία του στον χώρο της Κεντροδεξιάς και ξεκινάει τη δεύτερη κυβερνητική θητεία του με ένα ιστορικό προβάδισμα 24 εκατοστιαίων μονάδων από τον βασικότερο αντίπαλό του και έχοντας πλέον απέναντί του μια κατακερματισμένη αντιπολίτευση που απαρτίζεται από επτά διαφορετικά κόμματα τα οποία αναμένεται να αναπτύξουν σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ τους.

Με ποσοστό κοντά σε αυτό της περασμένης κάλπης και παρά τη μεγάλη αύξηση της αποχής, που έφερε η προεξόφληση της γαλάζιας επικράτησης, η Νέα Δημοκρατία θα διαθέτει στη νέα Βουλή άνετη αυτοδυναμία που είναι εφάμιλλη με αυτή που κυβέρνησε από το 2019 έως το 2024, αφού εκλέγει 158 βουλευτές. Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνουν, αναλυτές, στη νέα κοινοβουλευτική σύνθεση, κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό των 50 εδρών για να υποβάλει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Νέα ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ, περιορισμένα κέρδη για ΠΑΣΟΚ – ΚΚΕ

Μεγάλος ηττημένος και από την επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση βγαίνει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είδε τα ποσοστά του κόμματός του να καταρρέουν για δεύτερη συνεχή φορά και προσγειώθηκε κάτω από το 18% χάνοντας σχεδόν 14 μονάδες που είχε πριν από τέσσερα χρόνια, πληρώνοντας βαρύτατο τίμημα για τον τρόπο με τον οποίο αντιπολιτεύθηκε μετά το 2019.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη σε αυτή την κάλπη νέα καθίζηση της τάξης του 2,24%, αλλά μόνον ένα μέρος από αυτές τις απώλειες μετατράπηκαν σε κέρδη για το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, δύο κόμματα που βγήκαν ελαφρώς ενισχυμένα, καθώς το πρώτο ενίσχυσε τη δύναμη του κατά 0,40% σε σχέση με τον περασμένο Μάιο και το δεύτερο κατά 0,45%. Σε απόλυτους αριθμούς ψήφων, ωστόσο, και τα δύο αυτά κόμματα είχαν υποχώρηση της απήχησής τους.

Η μειωμένη, πάντως, συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, καθώς από τις κάλπες αυτής της Κυριακής απείχαν περισσότεροι από 800 χιλιάδες ψηφοφόροι που είχαν ψηφίσει τον Μάιο, μείωσε τον απόλυτο αριθμό των ψήφων που έλαβαν και τα τέσσερα παραδοσιακά κόμματα. Η ΝΔ απώλεσε σχεδόν 300 χιλιάδες ψήφους, που όμως σε ποσοστιαία αντιστοίχιση οι απώλειες της ήταν της τάξης του 0,23%. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε περίπου 260 χιλιάδες ψηφοφόρους, ενώ το ΠΑΣΟΚ σχεδόν από 60 με 70 χιλιάδες.

Το μόνο κόμμα που ενίσχυσε τον απόλυτο αριθμό των ψήφων του είναι η «Νίκη» που ψηφίστηκε από περίπου 20 χιλιάδες περισσότερους ψηφοφόρους και δεν επλήγη από την εντυπωσιακή άνοδο που είχε το μόρφωμα «Σπαρτιάτες» που συγκέντρωσε 240 χιλιάδες ψήφους που αντιστοιχούν σε ποσοστό 4,66% και κατετάγη πέμπτο. Η Ελληνική Λύση πέρασε στην έκτη θέση με το ίδιο ποσοστό του Μαΐου (4,45%) αν και την επέλεξαν περίπου 20 χιλιάδες λιγότεροι ψηφοφόροι.

Συνολικά, πάντως, τα τρία κόμματα που κινούνται δεξιότερα της ΝΔ θα διαθέτουν στη νέα Βουλή 34 βουλευτικές έδρες, καθώς έλαβαν αθροιστικά 12,79% που είναι ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά, καθώς υπερβαίνει και την παρουσία της Χρυσής Αυγής και των ΑΝΕΛ στην -επίσης οκτακομματική- Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και στην οποία διέθεταν 18 και 10 βουλευτές αντίστοιχα.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr