search icon

Bloomberg

Bloomberg: Πώς ξέφυγε ο Μητσοτάκης από την «παγίδα» της απλής αναλογικής

O Κυριάκος Μητσοτάκης αψήφησε τις δημοσκοπήσεις και έσπασε τα δεσμά που επιχείρησε να του βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ με την απλή αναλογική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αψήφησε απλώς τους δημοσκόπους με τη σαρωτική εκλογική του νίκη στην Ελλάδα την Κυριακή. Έσπασε και τους «φραγμούς» που προσπάθησε να του θέσει ο βασικός του πολιτικός αντίπαλος, σχολιάζει άρθρο του πρακτορείου Bloomberg.

Οι επενδυτές υπολογίζουν σε μια καθαρή νίκη του Μητσοτάκη στη δεύτερη ψηφοφορία που φαίνεται να κλειδώνει για τις 25 Ιουνίου και η οποία αναμένεται να του δώσει την απόλυτη πλειοψηφία και μια σαφή εντολή για να συνεχίσει το πρόγραμμα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει.

«Για πρώτη φορά η Νέα Δημοκρατία κέρδισε όλες τις εκλογικές περιφέρειες με εξαίρεση την εκλογική περιφέρεια της Ροδόπης (με ισχυρή μουσουλμανική μειονότητα η οποία επηρεάζεται εν μέρει από το Τουρκικό Γενικό Προξενείο Κομοτηνής). Στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, ο Κυριάκος Μητσοτάκης (Νέα Δημοκρατία/ΝΔ) κατάφερε όχι μόνο να κερδίσει άλλη μια θητεία ως πρωθυπουργός, αλλά να διατηρήσει και να ενισχύσει την πολιτική κυριαρχία του. Η ΝΔ επιτυγχάνει σχεδόν την απόλυτη πλειοψηφία εδρών (ίσχυσε η απλή αναλογική με 3% ως όριο εισόδου στη Βουλή). Το αποτέλεσμα είναι η κατάληξη μιας συνεχούς πορείας η οποία ξεκίνησε με την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ το 2016. Από το 1974 δεν έχουν υπάρξει εκλογές στις οποίες η κυβέρνηση να έχει ενισχυθεί τόσο πολύ και η αντιπολίτευση να έχει αποδυναμωθεί τόσο σημαντικά», αναφέρει η ανάλυση.

Τονίζει δε ότι το αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό αν ληφθούν υπόψη οι «προκλήσεις των τελευταίων τεσσάρων ετών: η πανδημία, το πολιτικό σκάνδαλο παρακολουθήσεων, οι οξείες τουρκικές προκλήσεις, η μεταναστευτική πίεση, πόλεμος στην Ουκρανία και οι οικονομικές συνέπειές του, το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και τέλος ένα εκλογικό σύστημα που ευνοούσε τα μικρότερα κόμματα».

Με τον τρόπο αυτό, ο Μητσοτάκης νίκησε τον αριστερό αντίπαλό του Αλέξη Τσίπρα την Κυριακή, αλλά ξεπέρασε και την πολύ ισχυρότερη εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα το 2015. Τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε την Ελλάδα κοντά στο να εκδιωχθεί από το ευρώ και ένα χρόνο αργότερα άλλαξε τον εκλογικό νόμο προκειμένου να αποτρέψει κόμματα όπως η Νέα Δημοκρατία να κερδίσουν απόλυτη πλειοψηφία.

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημείωσε άλμα στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, ενώ η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Ελλάδας μειώθηκε κατά 14 μονάδες βάσης στο 3,877%. Αυτό ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο και ήρθε να επιβεβαιώσει την αποσύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, τον έτερο αδύναμο κρίκο κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ την προηγούμενη δεκαετία.

Ο Τσίπρας είχε υποστηρίξει ότι ένα αναλογικό σύστημα που ωθεί τα κόμματα να κάνουν συνασπισμούς ήταν πιο δημοκρατικό. Αλλά με 41% των ψήφων έναντι περίπου 20% για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι δεν ενδιαφέρεται για μια εκλογική συμφωνία και αντ’ αυτού θα επιδιώξει να πατήσει το πλεονέκτημά του με μια νέα ψηφοφορία.

«Η Ελλάδα βαδίζει σε διαφορετικό δρόμο από τους γείτονές της»

Η προοπτική να εξασφαλίσει ισχυρή εντολή ο Μητσοτάκης για τη δεύτερη θητεία του κάνει την Ελλάδα να ξεχωρίζει από τους περισσότερους γείτονές της, που έχουν δει τις συμμαχίες να κατακερματίζονται στη διάρκεια μιας δεκαετίας με οικονομική κρίση, πανδημία και την επιστροφή του πολέμου στη γηραιά ήπειρο.

Στην Ισπανία ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ηγείται ενός συνασπισμού μειοψηφίας, εξαρτώμενου από ad hoc συμμαχίες για την ψήφιση νόμων. Στην Ιταλία η Τζόρτζια Μελόνι χρειάστηκε να συμπήξει τρικομματικό συνασπισμό για να ανέβει στην εξουσία μετά την ανάδυσή της από το πολιτικό περιθώριο.

Ακόμη και στη Γερμανία, όπου η σύμπηξη συνασπισμών υπάρχει στην πολιτική κουλτούρα της χώρας, ο Όλαφ Σολτς ηγείται της πρώτης τρικομματικής κυβέρνησης εδώ και πάνω από μισό αιώνα.

«Η Νέα Δημοκρατία είναι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη», δήλωσε ο Μητσοτάκης αμέσως μετά τη νίκη του την Κυριακή.

«Οι ψηφοφόροι», καταλήγει το Bloomberg, «εστίασαν ιδιαίτερα στην οικονομική μεταμόρφωσης της Ελλάδας, που είδε το ΑΕΠ της να ανακάμπτει περίπου στα επίπεδα του 2010, όταν η Ελλάδα απώλεσε την ικανότητα να αποπληρώνει το χρέος της. Από το ζενίθ του 28% στο οποίο είχε φθάσει, η ανεργία έπεσε κάτω από το μισό, ενώ οι μετοχές και τα ομόλογα έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Και οι εκλογές έδειξαν ότι πολλοί άνθρωποι θέλουν απλώς να συνεχιστεί αυτό. Θέλουν μια κυβέρνηση που να επιμείνει στη βιώσιμη δημοσιονομική πορεία που ακολούθησε η Ελλάδα πριν την πανδημία και να συνεχίσει να αξιοποιεί πλήρως τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συμβάλλουν στην τόνωση της ανάπτυξης. Κι αυτό σημαίνει πλειοψηφία για τον Μητσοτάκη».

Διαβάστε ακόμη

Τα τρία κρίσιμα στοιχήματα της χώρας μετά τις κάλπες

Οι δημοσκόποι… τα έπαιξαν, το Μαξίμου ετοιμάζεται, ο ΣΥΡΙΖΑ «βουρλίζεται», το ΠΑΣΟΚ… ερωτάται και η αγορά ανασταίνεται!

Οικογένεια Λαϊνόπουλου: Η ώρα του σφυριού για το «στρατηγείο» της Κηφισιάς (pics)

Εκλογές 2023

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version