Αποτέλεσε για δεκαετίες «σημείο αναφοράς» της κραταιάς άλλοτε Promot-Λαϊνόπουλος και όλων των αντιπροσωπειών της, καθώς όμως και της εγχώριας αγοράς αυτοκινήτου γενικότερα. Το κτιριακό συγκρότημα επί της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Κηφισιάς ξεχώριζε τόσο για τη στρατηγική του θέση όσο και για την έκτασή του, αποπνέοντας την ισχυρή θέση της εταιρείας.

Από τότε ωστόσο που άρχισε η κατηφόρα για την εταιρεία εξελίχθηκε σε ένα «ζωντανό μνημείο» για την άνοδο και την πτώση αυτού του ξεχωριστού ομίλου που έγραψε «χρυσές σελίδες» στην ιστορία της ελληνικής αυτοκίνησης.

Για αυτό το ιδιαίτερο ακίνητο φτάνει, για μια ακόμη φορά, η ώρα να βγει στο σφυρί. Και όπως αποκαλύπτει το newmoney.gr αυτή έχει προγραμματιστεί για τις 29 Νοεμβρίου, με επισπεύδουσα την Cepal και με τιμή πρώτης προσφοράς στα 3.929.000 ευρώ.

Θα προηγηθεί στις 31 Μαΐου ο επαναληπτικός πλειστηριασμός για ένα κατάστημα που παλαιότερα ήταν σημείο πώλησης της Promot στα νότια προάστια.

Η άνοδος και η πτώση

Η Promot Λαϊνόπουλος υπήρξε ένα όνομα ταυτισμένο με τα αυτοκίνητα της Mercedes-Benz στην Ελλάδα, καθώς ήταν επί δεκαετίες η μεγαλύτερη αντιπρόσωπος και η σημαντικότερη dealer της γερμανικής εταιρείας στη χώρα μας. Εδώ και χρόνια όμως οδηγήθηκε σε κατάρρευση, με αποτέλεσμα σχεδόν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου να βγαίνουν κατά καιρούς στο σφυρί.

Η εταιρεία Λαϊνόπουλος ιδρύθηκε από τον Ιωάννη E. Λαϊνόπουλο το 1958, ο οποίος το 1971 ίδρυσε στη Σίνδο Θεσσαλονίκης τη βιομηχανία αυτοκινήτων Steyr Ελλάς.

Η πορεία του ομίλου σημαδεύτηκε από το τραγικό γεγονός του θανάτου του στα γραφεία της εταιρείας τον Ιούλιο του 2001, κατά τη διάρκεια μιας σκληρής διαπραγμάτευσης με τους Γερμανούς της Mercedes-Benz.

Τα ηνία ανέλαβαν στη συνέχεια τα παιδιά του Μανώλης και Ολγα, με τις πωλήσεις και τις επιδόσεις του ομίλου να κινούνται ανοδικά, με αποκορύφωμα το 2007, όταν ο όμιλος πέτυχε τα υψηλότερα αποτελέσματα της ιστορίας του.

Με την είσοδο της χώρας στην οικονομική κρίση, ξεκίνησε και η πτώση της Λαϊνόπουλος, που κλιμακώθηκε με δραματική μείωση του τζίρου και υψηλές ζημίες.

Από το 2012 η Mercedes-Benz Ελλάς ΑΕΕ ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη συνεργασία της στον τομέα των πωλήσεων με την Promot Λαϊνόπουλος και την Compact Lain, που διέθετε τα αυτοκίνητα Smart, ενώ τον Φεβρουάριο του 2017 ακολούθησε η διακοπή της συνεργασίας και στον τομέα της τεχνικής εξυπηρέτησης.

Την περίοδο 2017-2018 ξεκίνησαν οι πλειστηριασμοί διάφορων ακινήτων του ομίλου, μεταξύ των οποίων και του εν λόγω κεντρικού καταστήματος στη Νέα Κηφισιά επί της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.

Ο πλειστηριασμός του Νοεμβρίου γίνεται με επισπεύδουσα την Cepal και στρέφεται κατά της «Ι.Ε. Λαινόπουλος Α.Β.Ε.Ε.Μ», ενώ το ποσό οφειλής για το οποίο επεβλήθη η κατάσχεση ανέρχεται σε 100.000 ευρώ.

Τι θα βγει στο σφυρί

Στο σφυρί θα βγει το δικαίωμα της πλήρους κυριότητας ενός οικοπέδου άρτιου και οικοδομήσιμου συνολικής έκτασης κατά τον τίτλο κτήσεως 7.236 τ.μ. που προήλθε από τη φυσική συνένωση δύο όμορων και συνεχόμενων οικοπέδων. Μετά από μεταβίβαση τμήματος και απαλλοτρίωσης το εναπομείναν κατά το κτηματολόγιο έχει έκταση 6.435 τ.μ. «μετά των επ’ αυτού κτιρίων, υφισταμένων και μελλοντικώς ανεγερθησομένων, καθώς και πάντων των παραρτημάτων, παρακολουθημάτων, προσαυξημάτων, παραπηγμάτων, έργων, πραγμάτων, εγκαταστάσεων και συστατικών μερών αυτού».

Το ακίνητο βρίσκεται στη Δημοτική Κοινότητα και Ενότητα Κηφισιάς, και ειδικότερα στη θέση «Αδάμες» της περιοχής Νέας Κηφισιάς, εντός του εγκεκριμένου σχεδίου και επί της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας (16ο χλμ.).

 

Επί του ενιαίου οικοπέδου έχει ανεγερθεί σταδιακά από το 1974 έως το 2004 διώροφο κτίριο (γραφεία-έκθεση), το οποίο αποτελείται από:
α) υπόγειο επιφάνειας 1.373 τ.μ.,
β) επέκταση υπογείου επιφάνειας 955 τ.μ.,
γ) ισόγειο (έκθεση) επιφάνειας 1.373 τ.μ.,
δ) επέκταση ισογείου επιφάνειας 710 τ.μ.,
ε) πατάρι επιφάνειας 278 τ.μ. και
στ) πρώτο όροφο επιφάνειας 747 τ.μ.

Στην έκθεση του πλειστηριασμού σημειώνεται ότι το ακίνητο είναι μισθωμένο σε δυο εταιρείες.

Σύμφωνα με την Έκθεση Εκτίμησης εντός του ως ενιαίου οικοπέδου έχουν ανεγερθεί δύο σε επαφή κτίρια επαγγελματικής χρήσης τα οποία περιγράφονται ως εξής:

Το κτίριο 1 αποτελείται από:

– Στάθμη ισογείου Α επιφάνειας 1.388,07 τ.μ.: πρόκειται για το πρώτο επίπεδο του συγκροτήματος το οποίο λόγω έντονης κλίσης του οικοπέδου, από την πλευρά της Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας είναι υπόγειο, ενώ από την οδό Δεκελείας είναι ισόγειο και έχει πρόσβαση μέσω αυτής. Χρησιμοποιείται ως χώρος συνεργείου. Εντός του νόμιμου όγκου του έχει κατασκευαστεί ημιώροφος επιφάνειας περίπου 500 τ.μ. που χρησιμοποιείται ως γραφεία του συνεργείου και ως χώρος ανταλλακτικών.

– Στάθμη ισογείου Β 1.388,07 τ.μ. με χρήση έκθεσης αυτοκινήτων και πρόσβαση από την Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας, εντός του νόμιμου όγκου έχει κατασκευαστεί πατάρι περίπου 500,00 τ.μ. με χρήση αρχείου και έκθεσης αυτοκινήτων SMART και ανταλλακτικών.

– Στάθμη Α’ ορόφου 682,33 τ.μ. όπου βρίσκονται τα γραφεία της επιχείρησης. Το Κτίριο 1 έχει κατασκευαστεί σταδιακά κατά τα έτη 1975 και 1976 και διαθέτει φέροντα οργανισμό-επικάλυψη από οπλισμένο σκυρόδεμα, τοίχους από οπτοπλινθοδομή, δάπεδα μωσαϊκά ή βιομηχανικά ή πλακάκια (χώροι συνεργείου) ή μάρμαρα (χώρος γραφείων), εξωτερικά κουφώματα αλουμινίου και εσωτερικά ξύλινα, ρολά βιομηχανικού τύπου και κλιματισμός μέσω αυτοτελών μονάδων στο χώρο γραφείου, ανελκυστήρα δύο προσώπων.

Το κτίριο 2 αποτελείται από:

-Στάθμη ισογείου Α 924,20 τ.μ.: πρόκειται για το πρώτο επίπεδο της επέκτασης με χρήση γκαράζ σύμφωνα με την οικοδομική άδεια, ενώ στην πράξη αποτελεί συνέχεια του συνεργείου του παλιού κτιρίου. Η πρόσβαση προς αυτό επιτυγχάνεται μέσω της οδού Δεκελείας. Τμήμα 238,70 τ.μ. προσμετράται στην δόμηση. Λόγω έντονης κλίσης του οικοπέδου, από την μεριά της Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας είναι υπόγειο ενώ από την μεριά της οδού Δεκελείας είναι ισόγειο και με πρόσβαση μέσω αυτής.

– Στάθμη ισογείου Β, 718 τ.μ. με χρήση γκαράζ αλλά και συνεργείου. Η πρόσβαση γίνεται μέσω της Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας επί της οποίας είναι ισόγειο. Βάσει οικοδομικών αδειών προβλεπόταν και η ανέγερση ορόφου γραφείων περίπου 500 τ.μ. χωρίς όμως τελικά να πραγματοποιηθεί.

Το Κτίριο 2 έχει κατασκευαστεί το έτος 2004.
Επί της πρόσοψης του νέου κτιρίου αλλά και εκτός περιγράμματος αυτού έχει κατασκευαστεί εκθεσιακός χώρος 5 επιπέδων συνολικής επιφανείας 346,10 τ.μ. (ανελκυστήρας οχημάτων), ο οποίος κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι ήταν κενός.

 

Τα βάρη του ακινήτου

Το ακίνητο κουβαλάει και αρκετά βάρη, όπως:

1) Προσημείωση υποθήκης υπέρ Alpha Bank για ποσό 6.120.000 ευρώ εγγραφείσα την 11-05- 2011,
2) Προσημείωση υποθήκης υπέρ Alpha Bank για ποσό 14.640.000 ευρώ εγγραφείσα την 11-05- 2011,
3) Προσημείωση υποθήκης υπέρ Εθνικής Τράπεζας για ποσό 3.300.000 ευρώ εγγραφείσα την 11-05-2011,
4) Αναγκαστική κατάσχεση υπέρ του Δήμου Κηφισιάς για ποσό 859.717,35 ευρώ εγγραφείσα την 05-11-2014.
5) Προσημείωση υποθήκης υπέρ Alpha Bank για ποσό 1.200.000 ευρώ εγγραφείσα την 28/06/2017,
6) Προσημείωση υποθήκης υπέρ Alpha Bank για ποσό 3.300.000 ευρώ από 28/06/2017,
7) Αναγκαστική κατάσχεση υπέρ POSEIDON FINANCIAL INVESTOR DESIGNATED ACTIVITY COMPANY για ποσό 100.000 ευρώ στις /20-04-2023.

Το κατάστημα στη Γλυφάδα

Όπως προαναφέρθηκε, για τις 31 Μαΐου έχει προγραμματιστεί ο επαναληπτικός πλειστηριασμός για το πρώην κατάστημα της Promot στη Γλυφάδα. Το ακίνητο βρίσκεται στη λεωφόρο Βουλιαγμένης 107 και έχει βρεθεί κι άλλες φορές στο στόχαστρο, ήδη από το 2017. Πρόκειται για κατάστημα ισογείου με επιφάνεια 286,30 τ.μ. Στο κατάστημα αυτό ανήκουν, κατ’ αποκλειστική χρήση, οι ακάλυπτοι χώροι καθ’ όλο το μήκος της πρόσοψής του, συνολικής επιφάνειας 360 τ.μ.

Ακόμη, εντός του ακινήτου υπάρχει πατάρι επιφάνειας περίπου 200 τ.μ., το οποίο, κατά την έκθεση εκτίμησης, φαίνεται να έχει διαμορφωθεί από την προηγούμενη χρήση ως αντιπροσωπεία αυτοκινήτων Mercedes και διατηρήθηκε και στη μεταγενέστερη χρήση ως αντιπροσωπεία αυτοκινήτων Citroen και Peugeot, αλλά και στην υφιστάμενη χρήση ως κατάστημα επίπλων. Από την αυτοψία προκύπτει ότι «το ακίνητο είναι διαμορφωμένο ως κατάστημα με δάπεδα με ξύλινη επίστρωση, οροφές βαμμένες σε μαύρο χρώμα, με εμφανή αναρτώμενα στοιχεία κλιματισμού και φωτισμού, ενώ διαθέτει περιμετρικά τζαμαρίες με πολύ καλή προβολή».

Σημειώνεται ότι το ακίνητο είναι μισθωμένο για 12 έτη (από 30/3/2012 και μέχρι 30/3/2024) στην εταιρεία Mega Space. Εκτιμάται ότι είναι κατασκευής του 1998. Ο πρόσφατος πλειστηριασμός σε βάρος της Προμότ Ε.Ι. Λαϊνόπουλος έγινε στις 19 Απριλίου, χωρίς αποτέλεσμα και θα επαναληφθεί στις 31 του μήνα με την ίδια τιμή πρώτης προσφοράς στα 1.567.400 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Αγωνία στον ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο «ολικής επαναφοράς» του ΠΑΣΟΚ – Τι θα κάνουν με τις εντολές Τσίπρας, Ανδρουλάκης

ΑΑΔΕ: Δέλεαρ οι άμεσες επιστροφές φόρου για άμεσες υποβολές Ε1 – Προς νέα πληρωμή στις επόμενες μέρες

Bruegel: «Ευπρόσδεκτες» οι αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ – Τι σημαίνουν για την Ελλάδα

Εκλογές 2023

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ