Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης απέτυχε να εξασφαλίσει την έγκριση του προϋπολογισμού της κυβέρνησής του για το 2021 με το πρακτορείο Bloomberg να αποδίδει την εξέλιξη στο πρόγραμμα των «χρυσών διαβατηρίων» που εφάρμοζε η χώρα για την προσέλκυση επενδύσεων.

Συνολικά 29 βουλευτές ψήφισαν κατά του προϋπολογισμού και 24 υπέρ, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Αδάμος Αδάμου. Το κυβερνών δεξιό κόμμα ΔΗΣΥ του Αναστασιάδη δεν διαθέτει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Η Κύπρος τερμάτισε το λεγόμενο πρόγραμμα «χρυσών διαβατηρίων» την 1η Νοεμβρίου, επικαλούμενη τις μακροχρόνιες αδυναμίες αλλά και καταχρήσεις. Ο προέδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης παραιτήθηκε τον Οκτώβριο, μετά τις αποκαλύψεις του δικτύου Al Jazeera που τον εμφάνιζαν σε βίντεο να προσφέρει τη βοήθειά του ώστε να αποκτήσει την Κυπριακή υπηκοότητα σε υποτιθέμενο Κινέζο επιχειρηματία με ποινικό μητρώο. Μεταξύ των ωφελούμενων του προγράμματος ήταν και ο Jho Low, τον Μαλαισιανό που συνδέεται με σκάνδαλο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει έλεγχο για να διερευνηθούν όλες τις περιπτώσεις όπου εκδόθηκαν Κυπριακά διαβατήρια στο πλαίσιο του προγράμματος. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο καθώς ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, έχει ήδη ορίσει επιτροπή για την εξέταση του προγράμματος.

Η κυβέρνηση του Αναστασιάδη μπορεί να υποβάλει εκ νέου τον προϋπολογισμό με αλλαγές σε μεταγενέστερη ψηφοφορία αργότερα.

Διαβάστε ακόμα:

Geeta Gupta και Henrik Fisker: Το ζευγάρι δισεκατομμυριούχων που θέλει να κοντράρει την Tesla

Eλληνικά αεροδρόμια: Τα 8+2 έργα που προτάσσουν οι τουριστικοί φορείς (πίνακας)

Άρχισε η «μάχη» του 5G στην Ελλάδα – Ξεκινά πρώτη η COSMOTE την εμπορική διάθεση υπηρεσιών