Τεχνολογία

Άρχισε η «μάχη» του 5G στην Ελλάδα – Ξεκινά πρώτη η COSMOTE την εμπορική διάθεση υπηρεσιών

  • newsroom


Ένα μόλις 24ωρο μετά την επιτυχή δημοπρασία για τις άδειες κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς που πραγματοποιήθηκε από την ΕΕΤΤ - Πότε ακολουθούν Vodafone και WIND

Την εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη κι άλλες πόλεις στην Ελλάδα ξεκίνησε η COSMOTE, δύο μόλις 24ωρα μετά την επιτυχή δημοπρασία για τις άδειες κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς που πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Η ανακοίνωση της έναρξης εμπορικής διάθεσης υπηρεσιών 5G από την COSMOTE έγινε σχεδόν ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της συνάντησης εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον CEO του Ομίλου Deutsche Telekom, κ. Tim Höttges, της επικεφαλής της Deutsche Telekom για την Ευρώπη, κας Dominique Leroy και του επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλη Τσαμάζ. Παρόντες ήταν επίσης ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αθανάσιος Στάβερης – Πολυκαλάς, ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης και η Νομική Σύμβουλος και Chief Officer Νομικών & Ρυθμιστικών Θεμάτων Ομίλου ΟΤΕ, Ειρήνη Νικολαΐδη.

Όπως τονίστηκε στη συνάντηση, ο Όμιλος ΟΤΕ θα στηρίξει τη δυναμική πορεία της χώρας στη νέα ψηφιακή εποχή, με τις τεχνολογικές υποδομές που δημιουργεί και τα έργα ICT που υλοποιεί, ενώ επιβεβαιώθηκε η δέσμευση για επενδυτικό του πλάνο ύψους 2 δισ. ευρώ στην τετραετία, κυρίως για δίκτυα 5G και FTTH.

Μετά τη συνάντηση εργασίας κατά την οποία πραγματοποιήθηκε και η πρώτη βιντεοκλήση μέσω δικτύου 5G στη χώρα μας μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκη, έγινε γνωστό πως πέραν της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που ήδη προσφέρονται υπερ-ταχύτητες 5G, το COSMOTE 5G θα επεκταθεί σε ακόμη περισσότερες περιοχές σε όλη την Ελλάδα, ενώ σταδιακά θα βελτιώνονται οι ταχύτητες mobile Internet και οι χρόνοι απόκρισης (latency) του δικτύου. Η πληθυσμιακή κάλυψη αναμένεται να ξεπεράσει το 50% έως το τέλος του 2021, ενώ θα υπάρχει και 100% κάλυψη αυτοκινητοδρόμων με 5G έως το 2023.

Σε ό,τι αγορά στην κάλυψη των αυτοκινητόδρομων, κατά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου η επικεφαλής της Deutsche Telekom για την Ευρώπη, Dominique Leroy, ενημέρωσε για την πρόθεση της COSMOTE να καλύψει με 5G τους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους, συνολικού μήκους άνω των 2.000χλμ., μέχρι το τέλος του 2023, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του έργου «Συνδεδεμένοι αυτοκινητόδρομοι». Οι «διάδρομοι 5G» (5G Corridors), που περιλαμβάνονται στη «Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού», θα επιτρέπουν την αυτοματοποιημένη κίνηση φορτηγών από και προς λιμάνια και αεροδρόμια, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Ποιοι έχουν πρόσβαση σε δίκτυο 5G

Όπως γνωστοποίησε η COSMOTE πρόσβαση στο δίκτυο COSMOTE 5G έχουν όλοι οι συνδρομητές COSMOTE, ιδιώτες κι επιχειρήσεις, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση κι ανεξαρτήτως προγράμματος (συμβόλαιο, καρτοσυμβόλαιο, καρτοκινητή). Μόνη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν 5G συσκευή που έχει πιστοποιηθεί στο δίκτυο COSMOTE. Σήμερα τέτοιες συσκευές είναι οι Apple iPhone 12 mini, Apple iPhone 12, Apple iPhone 12 Pro, Apple iPhone 12 Pro Max, Samsung Galaxy S20 Ultra, Xiaomi Mi10T Pro, Xiaomi Mi10T, Xiaomi Mi10T Lite, Xiaomi Mi10 Pro, Xiaomi Mi10. Όπως γίνεται γνωστό, σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές, όλο και περισσότερες συσκευές θα πιστοποιούνται σταδιακά και θα παρέχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες 5ης γενιάς.

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει και η εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G και από τις Vodafone και WIND, όπως έχουν ανακοινώσει οι δύο πάροχοι. Με βάση τις προϋποθέσεις των αδειών 5ης γενιάς που αποκτήθηκαν από COSMOTE, VODAFONE και WIND, μέχρι το τέλος του 2023 οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα πρέπει να παρέχουν δυνατότητες πρόσβασης στις υπηρεσίες 5G τουλάχιστον στο 60% του πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό σε βάθος εξαετίας επεκτείνεται στο 94%, ενώ στο πλαίσιο της στρατηγικής της κυβέρνησης για την ισόρροπη ανάπτυξη των υποδομών και την αποφυγή αποκλεισμών, έχει ληφθεί πρόνοια για την παροχή υπηρεσίας 5G από τουλάχιστον έναν πάροχο σε 42 απομακρυσμένες περιοχές, τόσο στην παραμεθόριο όσο και στην ενδοχώρα.

Σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, έως το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε θα έχουν δημιουργηθεί έως και 69.000 θέσεις εργασίας λόγω της μετάβασης στα δίκτυα πέμπτης γενιάς, ενώ η προστιθέμενη αξία στην εθνική οικονομία από τις επενδύσεις σε τομείς όπως οι Μεταφορές, η Υγεία και η Εκπαίδευση μπορεί να ξεπεράσει τα 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ

Η τεχνολογία 5G

Η τεχνολογία 5G δεν αποτελεί απλά την επόμενη γενιά ασύρματης επικοινωνίας, αλλά εγκαινιάζει μια εποχή υψηλών ταχυτήτων και απεριόριστων δυνατοτήτων. Πρόκειται για μία από τις ταχύτερες και πιο αξιόπιστες τεχνολογίες που έχουμε γνωρίσει έως σήμερα και μελλοντικά θα αλλάξει θεαματικά την εργασία, την ψυχαγωγία και τις κοινωνικές διασυνδέσεις, αφού σχεδιάστηκε για να ικανοποιεί τις καθημερινά αυξανόμενες τεχνολογικά απαιτήσεις, με χαρακτηριστικά που καμία άλλη τεχνολογία δεν είχε έως σήμερα.

Στην πλήρη του ανάπτυξη, το 5G θα δίνει τη δυνατότητα παροχής και διαχείρισης νέων διαδραστικών και έξυπνων υπηρεσιών σε όλες τις συνδεδεμένες συσκευές σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Θα μπορεί να εξυπηρετήσει έως και 1.000.000 συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και θα επιτρέπει μέγιστες ταχύτητες που θα φτάνουν έως και τα 10Gbps. Ο χρόνος απόκρισης (latency) θα κατέβει στο 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου με ταυτόχρονη αξιοπιστία επικοινωνίας στο 99,999%.

Διαβάστε ακόμη

Brexit: Κλιμακώνονται οι διαπραγματεύσεις με επίκεντρο την αλιεία – Προθεσμία από Ευρ. Κοινοβούλιο

Η οικογένεια Παληού παρέλαβε το πέμπτο δεξαμενόπλοιό της

Κομισιόν: Συνομιλίες με Novavax για την έβδομη συμφωνία προμήθειας εμβολίων