search icon

Bloomberg

Bloomberg: Τι αποκαλύπτει ο δείκτης CRR για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης «Δέλτα» (γραφήματα)

Αναλυτικά τα στατιστικά των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη με βάση το δείκτη Covid Resilience Ranking του Bloomberg - Η θέση της Ελλάδας - Πώς η μετάλλαξη Δέλτα καθυστερεί την επιστροφή στην κανονικότητα - Γιατί διευρύνεται το χάσμα εμβολιασμού - Ποιές χώρες κινδυνεύουν

Η μετάλλαξη Δέλτα αναστρέφει τα δεδομένα της επιτυχημένης ανάκαμψης από την πανδημία των τελευταίων 18 μηνών. Οικονομίες οι οποίες αποτελούσαν παράδειγμα προς μίμηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχουν πια δεχθεί τεράστιο πλήγμα.

Η άκρως μεταδοτική νέα μετάλλαξη «ελίσσεται» εν μέσω των lockdowns και προσβάλλει ακόμη κι αυτούς που έχουν εμβολιαστεί.

Ο δείκτης του Bloomberg, Covid Resilience Ranking (CRR) επιδεικνύει αυτά τα προβληματικά δεδομένα. Η Νέα Ζηλανδία, κάποτε η καλύτερη χώρα για να ζεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, βρέθηκε έπεσε στην 27η θέση μετά από την επιβολή αυστηρών lockdown λόγω των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα.

Δύο από τις ηγέτιδες χώρες της παγκόσμιας εμβολιαστικής προσπάθειας, Ισραήλ και ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονταν σε πολύ καλό σημείο τους προηγούμενους μήνες επίσης προσβλήθηκαν από το νέο κύμα της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ οι ανεμβολίαστοι πολίτες τους άρχισαν πάλι να γεμίζουν τις ΜΕΘ. 

Αν και εμβολιασμένες σε μεγάλο ποσοστό, ΗΠΑ και Ισραήλ υποφέρουν λόγω μετάλλαξης Δέλτα

Τον Αύγουστο, οι ισχυρότερες χώρες στο συγκεκριμένο δείκτη αποδείχθηκαν οι χώρες της Ευρώπης, οι οποίες είχαν βρει τη «χρυσή τομή» του εμβολιαστικού προγράμματος και των περιοριστικών μέτρων. Εννέα εκ των Top 10 ήταν χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου, με τη Νορβηγία να βρίσκεται στην πρώτη θέση.

Σε σχεδόν όλες τις άλλες χώρες, η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα είναι χωρίς προηγούμενο. Από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, στην Κίνα και το Βιετνάμ, οι διαφορετικές προσεγγίσεις δεν έχουν επιτύχει στο να δώσουν τέλος στην πανδημία.

Αδειες παραλίες στο Πουκέτ

Αναλυτικά το CRR του Bloomberg σε γραφήματα

Επαναλειτουργία της οικονομίας:

Covid Status:

Ποιότητα ζωής:

Tί είναι το CRR

Ο δείκτης Covid Resilience Ranking αποτελεί μια μηνιαία απεικόνιση για την κατάσταση της πανδημίας στις διαφορετικές χώρες. Βασίζεται σε 12 διαφορετικούς δείκτες αναλύσεων όσον αφορά τον περιορισμό του ιού, την ποιότητα του συστήματος υγείας, τα ποσοστά εμβολιασμού, τα ποσοστά θνησιμότητας και την πορεία της άρσης των περιοριστικών μέτρων. Ο δείκτης απεικονίζει τις 53 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη οι οποίες όλες βρίσκονται αντιμέτωπες με την ίδια απειλή.

Στις τελευταίες θέσεις τις κατάταξης βρίσκονται χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, το επίκεντρο της νέας μετάλλαξης Δέλτα και της θνησιμότητας. 

Αν και ο εμβολιασμός στη Μαλαισία προχωρά με σταθερό ρυθμό, το ποσοστό νέων κρουσμάτων στη χώρα (ανά 100.000 ανθρώπους) έχει βρεθεί στο υψηλότερο σημείο παγκοσμίως.

Οι σημαντικές αλλαγές της κατάταξης στο δείκτη CRR

Η μόνη εξαίρεση στον κανόνα είναι η Σιγκαπούρη η οποία έχει εμβολιάσει το 77% των κατοίκων της, δεύτερη στην κατάταξη εμβολιασμού παγκοσμίως. Οι δέκα τελευταίες χώρες είναι όλες αναπτυσσόμενες οικονομίες, φαινόμενο που ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Γκεμπρεγιεσούς, αποκάλεσε ως «όνειδος της ανθρωπότητας». Το χάσμα αυτό αναμένεται να συνεχίσει να διευρύνεται, με τις ανεπτυγμένες οικονομίες να δηλώνουν πως είναι έτοιμες για τρίτη δόση τη στιγμή που πολλές χώρες δεν έχουν λάβει καν την πρώτη.

Οι ανακατατάξεις

Τσεχία σκαρφάλωσε 15 θέσεις, έχοντας ανοίξει τα σύνορά της σε εμβολιασμένους αλλοδαπούς επισκέπτες.

-Το Χονγκ Κονγκ σκαρφάλωσε 12 θέσεις μετά από συνεχείς εβδομάδες χωρίς νέα κρούσματα.

Κολομβία σκαρφάλωσε 12 θέσεις λόγω της μερικής άρσης των lockdown και της μείωσης των κρουσμάτων.

Ιταλία και η Ισπανία σκαρφάλωσαν 11 και 10 θέσεις αντίστοιχα λόγω των εμβολιαστικών προγραμμάτων και της επαναλειτουργίας της οικονομίας.

Γερμανία σκαρφάλωσε 5 θέσεις στην 7η θέση της κατάταξης λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων. Παρ’ όλα αυτά έχει υπάρξει «αναζωπύρωση» του αριθμού των κρουσμάτων.

Ανθρωπος που έχασε τη ζωή του από κορωνοϊό μεταφέρεται στην τελευταία του κατοικία στην Ινδονησία

-Οι ΗΠΑ έπεσαν 20 θέσεις λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και των γεμάτων ΜΕΘ σε αρκετές περιοχές

-Το Ισραήλ έπεσε 19 θέσεις λόγω των νέων κρουσμάτων παρά το πρόγραμμα τρίτων δόσεων που έθεσε σε εφαρμογή.

Κίνα γλίστρησε 15 θέσεις λόγω της εφαρμογής νέων αυστηρών lockdown για τον περιορισμό της μετάλλαξης Δέλτα.

Ταϊλάνδη έπεσε 8 θέσεις λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Δέλτα και της επιβολής των περιοριστικών μέτρων στο 40% των περιοχών της.

Ιαπωνία, παρά τους σχετικά επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες, γλίστρησε κατά 7 θέσεις στην κατάταξη λόγω της αύξησης-ρεκόρ των νέων κρουσμάτων που «τεντώνει» και το σύστημα υγείας της.

Οι χώρες που «ανοίγουν»

Η Νορβηγία βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολική επιστροφή στην κανονικότητα. Τα μπαρ παραμένουν ανοιχτά μετά τα μεσάνυχτα, οι φοιτητές επιστρέφουν στα πανεπιστήμια και μέχρι 7.000 άτομα μπορούν να παραστούν σε events που λαμβάνουν χώρα σε εξωτερικούς χώρους. Παρ’ όλα αυτά η μετάλλαξη Δέλτα καραδοκεί, αποτελώντας πάνω από το 50% των νέων κρουσμάτων.

Drive-thru για εμβολιασμό στο Χιούστον του Τέξας

Η Ευρώπη βρίσκεται σε καλό σημείο λόγω της ελεύθερης μετακίνησης των εμβολιασμένων πολιτών της. Η ήπειρος αποτελεί λαμπρό παράδειγμα της επιστροφής της αεροπορικής βιομηχανίας προς την κανονικότητα.

Οι χώρες οι οποίες έχουν μέχρι τώρα κρατήσει τα σύνορά τους ανοιχτά, όπως η Αίγυπτος και το Μεξικό μπορεί να μην υποφέρουν τόσο, αλλά ενδέχεται να μην επιτρέπεται η μετακίνηση των πολιτών τους σε άλλες χώρες.

Πανδημία δύο ταχυτήτων

Η πρόσφατη ανάκαμψη των οικονομιών των ΗΠΑ και της Ευρώπης οι οποίες μέχρι πρότινος δεν είχαν καταφέρει να περιορίσουν την αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στον εμβολιασμό. Οι οικονομίες που πρόλαβαν να αγοράσουν εμβόλια mRNA είναι και οι πιο προστατευμένες, αφού τα εμβόλια της συγκεκριμένης τεχνογνωσίας αποτελούν καλύτερη «ασπίδα» προστασίας κατά των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

Το χάσμα μεταξύ των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών διευρύνεται

Παρ’ όλα αυτά, όπως προαναφέραμε, το χάσμα μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων οικονομιών διευρύνεται, λόγω της διαφορετικής παροχής εμβολίων. Οι πλουσιότερες χώρες προφανώς έχουν την ικανότητα να πληρώσουν για να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του εμβολιασμού, ενώ το πρόγραμμα Covax του ΠΟΥ, το οποίο αποσκοπεί στη διοχέτευση εμβολίων σε αναπτυσσόμενες οικονομίες έχει ήδη προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού λόγω ελλείψεων.

Πολύτιμα μαθήματα

Ο δείκτης CRR μας βοηθά στο να αντλήσουμε αρκετά μαθήματα από τη μέχρι τώρα καταπολέμηση της πανδημίας.

Ενα βασικό σημείο των ανεπτυγμένων οικονομιών είναι η προσήλωση στα lockdown και η συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και των πολιτών. 

Οι επενδύσεις στο σύστημα υγείας παίζουν και αυτές τεράστιο ρόλο στην καταπολέμηση των κρουσμάτων. Τα συστήματα παρακολούθησης και ιχνηλάτησης κρουσμάτων, οι ΜΕΘ και η μόρφωση των πολιτών στα θέματα υγείας είναι μεγάλης σημασίας για την αποφυγή της αύξησης των ενδημικών κρουσμάτων και των θανάτων.

Οι χώρες με τους περισσότερους θανάτους

Η σημασία των επενδύσεων στο R&D των εμβολίων και γενικότερα του φαρμακευτικού τομέα έχει γίνει πασιφανής κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τα νέα mRNA εμβόλια να αποτελούν σανίδα σωτηρίας του παγκόσμιου πληθυσμού.

Τι μέλλει γενέσθαι

Αν και το CRR αποτελεί ένα σημαντικό δείκτη για την παρούσα κατάσταση, μπορούμε να υπολογίσουμε και τη βραχυπρόθεσμη πορεία πολλών εκ των χωρών του πλανήτη. Προφανώς, όμως, πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη και τους αστάθμητους παράγοντες που κανένας δείκτης δεν μπορεί να προβλέψει. 

Οι νέες μεταλλάξεις είναι ένας από αυτούς τους παράγοντες. Η επιστημονική κοινότητα ανησυχεί για πιθανές μεταλλάξεις οι οποίες θα είναι ανθεκτικές στα εμβόλια και μπορεί να προκαλέσουν νέο μεγάλο κύμα πανδημίας. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι ένα μικρό παράδειγμα της πιθανότητας αυτής.

Τεστ για Covid-19 στη Σρι Λάνκα

Μετά από ενάμιση χρόνο καταπολέμησης της πανδημίας, όμως, τόσο οι επιστήμονες όσο και οι κυβερνήσεις έχουν μια καλύτερη εικόνα της καταπολέμησης του παθογόνου. Γνωρίζουν πως να περιορίσουν τη ζημιά που προκαλεί τόσο στην υγεία όσο και στην κοινωνία. Το μεγαλύτερο τεστ, όμως, θα είναι ο επερχόμενος χειμώνας στο Βόρειο Ημισφαίριο. 

Οι Αυστραλοί παίρνουν σειρά για εμβολιασμό

Διαβάστε ακόμη:

Έρχονται νέα μεγάλα έργα στο κέντρο της Αθήνας

Όλα τα βλέμματα στο Τζάκσον Χολ: Θα «πατήσει το κουμπί» του tapering ο Τζερόμ Πάουελ;

Έρχεται λύση για τα καταπατημένα – Οριστική τακτοποίηση των διαφορών με το κράτος

Exit mobile version