Η επέκταση του εργοστασίου της Novo Nordisk, της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από τα φάρμακα Ozempic για τον διαβήτη και Wegovy για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, είναι πλέον γεγονός.

Η έδρα της Novo Nordisk, που αποτελεί την πιο πολύτιμη εταιρεία στην Ευρώπη, βρίσκεται στην Κοπεγχάγη. Παρόλα αυτά, ο κόμβος παραγωγής της έχει εδραιωθεί, εδώ και δεκαετίες, στο Kalundborg, ένα μικρό χωριό με 17.000 κατοίκους, που απέχει μόλις μιάμιση ώρα με το τρένο από την πρωτεύουσα της Δανίας. Η παρουσία της Novo Nordisk έχει μετατρέψει το Kalundborg σε μια σύγχρονη εργοστασιακή πόλη του 21ου αιώνα, παρόμοια με την περίπτωση του Mainz στη Γερμανία, όπου βρίσκεται η έδρα της BioNtech.

Πέρυσι, τα αυξανόμενα ποσοστά κερδών και επανεπένδυσης της εταιρείας θεωρήθηκαν ευρέως ως βασικός λόγος για τον οποίο η Δανία απέφυγε μία ενδεχόμενοι οικονομική ύφεση. Στο μεταξύ, ωστόσο, η ραγδαία ανάπτυξη της Novo Nordisk, εκ των κορυφαίων παραγωγών ινσουλίνης στον κόσμο, έχει εγείρει ανησυχίες για μια πιθανή υπερβολική εξάρτηση της χώρας από μία μόνο εταιρεία. Εάν ο ρυθμός πωλήσεων και παραγωγής της Novo Nordisk επιβραδυνθεί ή αντιστραφεί, η οικονομία της Δανίας θα αντιμετωπίσει αρνητικές συνέπειες, παρόμοιες με αυτές που έζησε η Φινλανδία με την κατάρρευση της Nokia.

«Η οικονομία της Δανίας μπορεί να έχει παρόμοια μοίρα με τη φινλανδική οικονομία μετά την κατάρρευση της Nokia», είπε ο Nærvig Pedersen, αναφερόμενος στον φινλανδικό κατασκευαστή κινητών τηλεφώνων που δεν κατάφερε να επιβιώσει έπειτα από την εμφάνιση των  smartphone. «Στην περίπτωση της Δανίας, ενδεχομένως, θα είχε ορατή αρνητική επίδραση στο ΑΕΠ και η ανεργία και τα επιτόκια πιθανότατα θα ήταν επίσης υψηλότερα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Politico, το Kalundborg, τα σενάρια σχετικά με την εξάρτηση από τη Novo Nordisk δεν προκαλούν ανησυχία, τουλάχιστον προς το παρόν. Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας (και πρώην Πρωθυπουργός) Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, κατά την επίσκεψή του τον Νοέμβριο, έκανε ένα σχόλιο με χιούμορ: «Η Novo Nordisk, φαίνεται, είναι μια πιο «βιώσιμη επένδυση», υπογραμμίζοντας έτσι τη σημαντική συμβολή της εταιρείας στην τοπική οικονομία. Με περίπου 4.500 εργαζόμενους ήδη στο εργοστάσιο του Kalundborg, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού της πόλης, η Novo Nordisk αποτελεί έναν σημαντικό εργοδότη στην περιοχή. Ο αριθμός των εργαζομένων αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς η εταιρεία προγραμματίζει επενδύσεις ύψους περίπου 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο δήμαρχος, Νταμ, αναφέρθηκε στην αύξηση των εσόδων από τους εταιρικούς φόρους τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι ενισχύθηκαν σημαντικά από το 2010 και εξής. Η αύξηση των καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας οδήγησε επίσης σε αύξηση των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος, ενώ οι εργαζόμενοι μείωσαν τα ποσοστά ανεργίας και επιδοτήσεων. Ο δήμος χρησιμοποίησε τα επιπλέον έσοδα για να μειώσει τους τοπικούς φόρους και για να επενδύσει σε τοπικά έργα όπως η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού σταθμού και η ανάπτυξη δημόσιων πάρκων. Παράλληλα, οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν την πρόκληση της έλλειψης κατοικιών, αλλά νέα σχέδια κατασκευής είναι ήδη σε εξέλιξη.

Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες για πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με την υπερβολική εξάρτηση από τη Novo Nordisk, καθώς και τον κίνδυνο όπου η υπερβολική επιτυχία μιας εταιρείας μπορεί να έχει επιζήμιες συνέπειες στη μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ισορροπία και η ποικιλομορφία στην τοπική οικονομία για να αντιμετωπιστούν αυτοί οι κίνδυνοι και να εξασφαλιστεί μια βιώσιμη ανάπτυξη για το Kalundborg και τους κατοίκους του.

Διαβάστε ακόμη

ΕΝΦΙΑ: Διορθώσεις -εκ των υστέρων- στα εκκαθαριστικά και πληρωμή με έως 24 δόσεις

Στη Βουλή η «κόντρα» για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες – Τα έσοδα για το Δημόσιο και οι επόμενες κινήσεις

Νίκος Μπουφίδης (Bennett): Αγόρασε το ακίνητο της πρώην ELMEC από τη Folli Follie

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ