search icon

Bloomberg

Bonus εκατομμυρίων σε στελέχη για να… παραμείνουν στη θέση τους

Ποιες πολυεθνικές και γιατί συνεχίζουν να χρυσοπληρώνουν τα στελέχη τους – Γιατί η συνταγή του «Πλήρωσέ τον για να μη φύγει» μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα

Τα μεγαλοστελέχη είναι συνηθισμένα στα μεγάλα bonus όταν προσλαμβάνονται από μια νέα εταιρεία και σε “χρυσά αλεξίπτωτα” όταν αποχωρούν. Τώρα πια, τα στελέχη αυτά λαμβάνουν μεγάλα ποσά έτσι ώστε να παραμείνουν στη θέση τους, σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Bloomberg, Κρις Μπράιαντ. 

Ο φόβος να μη χάσουν σημαντικά στελέχη τους έχει οδηγήσει πολλές εταιρείες στο να τους προσφέρουν μεγάλα μπόνους. Η Hilton Worldwide Holdings Inc, Cineworld Group Plc και άλλες έχουν αλλάξει τα μετοχικά πλάνα των στελεχών αυτών έτσι ώστε… να μη θέλουν να αποχωρήσουν από την εταιρεία.

Είτε πρόκειται για λογικές αλλαγές είτε όχι, αυτές οι ανταμοιβές κάνουν κακό στο ίματζ των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα τη στιγμή που οι υπόλοιποι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την απειλή της ανεργίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενώ οι κυβερνήσεις ξοδεύουν δισεκατομμύρια προς υποστήριξη των εταιρειών.

Επιβεβαιώνει, δε, την άποψη πως είτε τα πράγματα πηγαίνουν καλά, είτε όχι, τα μεγαλοστελέχη δε θα έχουν κανένα πρόβλημα. Οι εταιρείες θα «πρέπει να εξηγήσουν τις ανταμοιβές αυτές και πως δεν αποτελούν άλλη μια ασπίδα προς μείωση των ήδη διογκωμένων αμοιβών τους», σύμφωνα με τη συμβουλευτική Institutional Shareholder Services (ISS). 

Για να είμαστε δίκαιοι, τα στελέχη αυτά δεν φταίνε για την παρούσα κρίση της πανδημίας, και έχουν εργαστεί σκληρά για την προστασία των εργαζομένων τους και των ίδιων των επιχειρήσεων. Με τον κορωνοϊό να μην έχει ακόμη υπερνικηθεί εντελώς, τα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων είναι διατεθειμένα να πληρώσουν αδρά για τα στελέχη τους έτσι ώστε τα πράγματα να κυλήσουν ομαλά. Παράλληλά, πολλές οικονομίες έχουν ανακάμψει γρήγορα, δίνοντας στους μάνατζερ τη δυνατότητα σύναψης νέων συμβολαίων, αφού υπάρχουν ευκαιρίες και αλλού.

Παρά την πανδημία και παρά τις ελάχιστες μειώσεις των μεγαλοστελεχών, οι μισθοί τους παραμένουν στα ύψη. 

Μυθικά μπόνους

Από την άλλη, κανείς δεν πρόκειται να μετανιώσει για το μπόνους του $1 εκατ του Chief Medical Officer της Moderna, Ταλ Ζακς, το οποίο του προσφέρθηκε για να συνεχίσει την εργασία του όσον αφορά το εμβόλιο του κορωνοϊό. Το πρόβλημα, όμως, έγκειται στις εταιρείες οι οποίες έχουν πρόβλημα.

Ακόμη κι αυτές αυξάνουν τα μπόνους των στελεχών έτσι ώστε να μην φύγουν. Μεταξύ των λοιπών αμερικανικών εταιρειών που δήλωσαν πτώχευση το 2020, η Hertz Global Holdings υποσχέθηκε στα μεγαλοστελέχη μπόνους εκατομμυρίων για να παραμείνουν στην εταιρεία, κάτι που άλλαξε όταν ένας δικαστής αποφάσισε πως η ιδέα και μόνο τέτοιας ανταμοιβής ήταν προσβλητική. 

Η αλυσίδα κινηματογράφων των ΗΠΑ, AMC, προσέδωσε $17,5 εκατ σε μπόνους στα στελέχη της το 2020, παρά τη δήλωση $4,6 δισ ζημιών  κατά τη διάρκεια του έτους. Η μεγάλη αύξηση στις αποχωρήσεις στελεχών ήταν και ο λόγος για τη συγκεκριμένη απόφαση. Ενα χρόνο κατά τον οποίο χιλιάδες εργαζόμενοι έχασαν τις θέσεις τους, ο CEO Ανταμ Αρον έλαβε $20,9 εκατομμύρια, διπλασιάζοντας το μισθό του. Η συμβουλευτική ISS αναφέρει πως οι μέτοχοι της εταιρείας θα πρέπει να απορρίψουν το σχέδιο αυτό κατά τη διάρκεια της επόμενης συνάντησής τους. 

Η βρετανική αλυσίδα Cineworld αντάμειψε δύο στελέχη με δεκάδες εκατομμυρίων στερλινών που συνδέονταν με την ανάκαμψη της αξίας των μετοχών της εταιρείας. Οι μέτοχοι της εταιρείας έδωσαν το πράσινο φως στο πλάνο, παρά τις λοιπές αντιδράσεις.

Η Norwegian Cruise Line, η οποία έχει πληγεί από την πανδημία, έπεισε τον CEO Φρανκ Ντελ Ρίο να παραμείνει, προσφέροντάς του $8,8 εκατ σε μπόνους, μαζί με μετοχικά πακέτα. Ο Ντελ Ρίο επίσης έλαβε $10,3 εκατ σε οφέλη αποχώρησης από το προηγούμενο συμβόλαιό του. Συνολικά, τα έσοδα του Ντελ Ρίο διπλασιάστηκαν εν μία νυκτί σε $36,4 εκατ για φέτος, κάτι τρομακτικά υψηλό εάν αναλογιστεί κανείς πως η επιχείρησε είχε δηλώσει ζημίες $4 δισ. 

Το αφεντικό της General Electric Co Λάρι Καλπ απέρριψε εθελοντικά μέρος του μπόνους του για το 2020. Παρόλα αυτά, λόγω ενός ανανεωμένου προγράμματος μετοχών το οποίο συστήθηκε για να τον πείσει να παραμείνει, ο Καλπ θα λάβει payout σε μετοχές αξίας $230 εκατομμυρίων.

Ο Κρις Νασέτα της Hilton δεν έλαβε το μπόνους του (που είχε ως προϋπόθεση την επίτευξη στόχων κερδοφορίας). Παρόλα αυτά, ο Νασέτα έλαβε περίπου $20,1 σε μετοχικό πακέτο και μισθό.

Ακόμη και οι πιο κερδοφόρες εταιρείες, όπως η Starbucks Corp αντιμετωπίζουν αντίσταση από τους μετόχους τους για τα πλάνα αυτά. Η επιχείρηση είχε προσπαθήσει να προσφέρει μπόνους παραμονής ύψους $50 εκατ στον CEO Κέβιν Τζόνσον. Η εταιρεία οπλικών συστημάτων BAE Systems Plc επίσης αντιμετωπίζει αντίσταση για το μπόνους των 2,8 εκατομμυρίων στερλινών στην CEO Τσαρλς Γούντμπερν. 

Επειδή μπορούν

Η δημιουργία ενός πλάνου προς τέρψη όλων είναι πάρα πολύ δύσκολη. Εάν οι εταιρείες δεν δώσουν μπόνους, τα στελέχη θα φύγουν. Εάν δώσουν υπερβολικά μπόνους, τα στελέχη θα πλουτίσουν χωρίς να έχουν κάνει τίποτα εάν οι μετοχές ανακάμψουν. Στη Βρετανία, τα μετοχικά πακέτα μπόνους χωρίς προϋποθέσεις στόχων σημαίνουν πως τα στελέχη θα μπορέσουν να λάβουν τεράστια μπόνους… επειδή μπορούν. 

Τα διοικητικά συμβούλια θα πρέπει να καταλάβουν τον κοινωνικό παλμό, ιδιαίτερα στην παρούσα κρίση. Η συνταγή του «Πλήρωσέ τον για να μη φύγει» είναι μία που μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.

Διαβάστε ακόμη

WATT: Η πρώτη εταιρεία κυκλικής οικονομίας στο κατώφλι του Χρηματιστηρίου

Πλαστικά Θράκης: Ηγέτιδα δύναμη στην παραγωγή μασκών στην Ευρώπη

Κορωνοϊός: Τι μπορώ να κάνω τώρα που έχω ολοκληρώσει τον εμβολιασμό μου

 

Exit mobile version