Η κρίση γεννά ευκαιρίες, αρκεί να έχεις τη δυνατότητα να τις εντοπίσεις εν τη γενέσει τους, αλλά και γρήγορα να προσαρμοστείς. Κι αυτό το ξέρει πολύ καλά ο Κώστας Χαλιορής, μεγαλομέτοχος και επικεφαλής του Ομίλου Πλαστικά Θράκης.

Στα χρόνια της κρίσης και της «εθνικής κατάθλιψης», η εταιρεία της οποίας κρατά τα ηνία για πάνω από 20 χρόνια περίπου όχι μόνο πήγε κόντρα στο ρεύμα στοχεύοντας στην εξωστρέφεια, αλλά και κατάφερε να καταστεί μια υπολογίσιμη ελληνική πολυεθνική, από τις ελάχιστες που πρεσβεύουν το ελληνικό επιχειρείν με τόση επιτυχία στο εξωτερικό.

Επειτα ήρθε η κρίση της πανδημίας, όμως και πάλι ο Ομιλος Πλαστικά Θράκης όχι μόνο ύψωσε «τείχος ανοσίας» γύρω του, αλλά και κατάφερε με την άμεση επέκτασή του στον χώρο των χειρουργικών μασκών να γράψει εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα και παράλληλα να καταστεί σήμερα μία από τις ηγέτιδες δυνάμεις στην παραγωγή μασκών σε όλη την Ευρώπη! Και φυσικά μαζί με αυτό να επεκταθούν οι θέσεις εργασίας που σε επίπεδο ομίλου πλέον έχουν φτάσει τις 2.202, στηρίζοντας οικονομικά μια ευαίσθητη περιοχή της Ελλάδας, όπου βρίσκεται ένα από τα εργοστάσια του ομίλου και απασχολείται σχεδόν το μισό προσωπικό.

Κάπως έτσι, στην Ελλάδα της αποβιομηχάνισης και της «μονοκαλλιέργειας» του τουρισμού, η Πλαστικά Θράκης έχει αναδειχθεί σημαντική δύναμη της βιομηχανίας με διεθνές εκτόπισμα, με βιομηχανικές μονάδες παραγωγής σε Ελλάδα, Σκωτία, Ιρλανδία, Βουλγαρία, Ρουμανία και ΗΠΑ και με δίκτυο πωλήσεων σε 80 χώρες σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική. Το 57% της παραγωγής του ομίλου γίνεται στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η ελληνική αγορά αντιπροσωπεύει μόλις το 17% των πωλήσεών της. Ενα επίπεδο που, όπως αναγνώρισε ο κ. Χαλιορής, χρειάζεται πλέον μια άψογη διοικητική πυραμίδα στην οποία φρόντισε να αναθέσει τον ρόλο-κλειδί στον κ. Δημήτρη Μαλάμο, περιοριζόμενος ο ίδιος στη θέση του προέδρου αλλά και του chief entrepreneur, όπως είναι ο τίτλος του νέου τμήματος καινοτομίας, αναζητώντας τις νέες ευκαιρίες.

Αυτός ο νέος κύκλος της εταιρείας έρχεται τη στιγμή που έχει ολοκληρωθεί ήδη ένα μεγάλο πλάνο επενδύσεων ύψους 165 εκατ. ευρώ και παράλληλα ξεκινά ένα καινούριο, το οποίο, όπως εξηγεί στο «business stories» ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Μαλάμος, θα διαφοροποιηθεί ελαφρώς έναντι του προηγούμενου που είχε ως κεντρικό άξονα την οργανική ανάπτυξη.

«Καταφέραμε να αυξήσουμε την παραγωγική δυναμικότητα των εργοστασίων μας και να μπούμε σε νέες αγορές, να βελτιώσουμε το προϊοντικό μας μείγμα, ενισχύοντας τις υποδομές μας και τρέχοντας παράλληλα μια εσωτερική αναδιοργάνωση που βοήθησε σημαντικά στη βελτίωση των αποτελεσμάτων του ομίλου», λέει ο κ. Μαλάμος, ο οποίος στο νέο πενταετές πλάνο δεν αποκλείει και εξαγορές.

«Η στρατηγική για την πενταετία 2021-2025 συνεχίζει να έχει ως στόχο τη βιώσιμη κερδοφόρα ανάπτυξη και να στηρίζεται σε δύο πυλώνες: α) τη δημιουργία αξίας μέσω της αύξησης των περιθωρίων κέρδους, όπως και στο προηγούμενο στρατηγικό πλάνο, και β) την αξιοποίηση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών σε υφιστάμενους τομείς ή σε νέους τομείς δραστηριοποίησης. Ο πρόεδρος της εταιρείας, ο κ. Κωνσταντίνος Χαλιορής, αναλαμβάνοντας από τα τέλη του 2020 τη θέση του chief entrepreneur και έχοντας σημαντική σταδιοδρομία και πολύτιμη πείρα στο επιχειρείν θα επιδιώξει την αξιοποίηση των νέων ευκαιριών».

Μαζί με αυτά, όπως εξηγεί, παραμένουν στις προτεραιότητες του ομίλου η βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματός του, η τήρηση των αρχών τις εταιρικής διακυβέρνησης, η συμβολή στην απασχόληση και η στήριξη των τοπικών κοινωνιών όπου δραστηριοποιείται.

Οι χειρουργικές μάσκες

Τελευταία η εταιρεία εισήλθε με αξιώσεις σε μια νέα κατηγορία χειρουργικών μασκών, αυτές της ενισχυμένης προστασίας τύπου FFP2, έχοντας ολοκληρώσει ουσιαστικά και τη δεύτερη φάση της επένδυσης στη συγκεκριμένη προϊοντική κατηγορία. Είχαν προηγηθεί οι γραμμές παραγωγής χειρουργικών μασκών Τύπου Ι, Τύπου ΙΙ και Τύπου ΙΙR στα εργοστάσια στην Ελλάδα, στη Σκωτία και την Ιρλανδία.

«Αυτή τη στιγμή ο Oμιλος Πλαστικά Θράκης εντάσσεται στους μεγαλύτερους παραγωγούς ατομικής προστασίας στην Ευρώπη, δεδομένου ότι ήδη η παραγωγική δυναμικότητα των εταιρειών του στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και τη Σκωτία ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες τύπου ΙΙR τον μήνα. Επιπρόσθετα, η ολοκλήρωση της νέας επένδυσης στην Ξάνθη για την παραγωγή μασκών ενισχυμένης προστασίας τύπου FFP2-NR Series 902 Advanced εξασφαλίζει την παραγωγή 1,5 εκατομμυρίου μασκών FFP2 τον μήνα».

Οπως λέει ο κ. Μαλάμος, πλέον οι μάσκες του ομίλου, πέραν των χωρών όπου γίνεται η παραγωγή τους, πωλούνται και σε διάφορες άλλες χώρες της Ευρώπης, κυρίως σε οργανισμούς και τοπικά συστήματα υγείας, αλλά και σε λοιπούς οργανισμούς και την τοπική αγορά. Σημαντικότερες αγορές, όπως λέει, παραμένουν οι αγορές της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Δημήτρης Μαλάμος

«Ο όμιλος δραστηριοποιείται για περισσότερα από 30 χρόνια στην παραγωγή τεχνικών υφασμάτων που απευθύνονται στον κλάδο προϊόντων προσωπικής προστασίας και υγείας. Ως εκ τούτου, θα εξακολουθήσουμε να υποστηρίζουμε τον συγκεκριμένο κλάδο, προσηλωμένοι στην παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων.

Παράλληλα, το προϊοντικό μας χαρτοφυλάκιο επεκτείνεται και αναδιαμορφώνεται διαρκώς, καλύπτοντας μια ευρεία γκάμα προϊόντων για την προστασία της υγείας μας, ενώ εμπλουτίζεται με νέα καινοτόμα προϊόντα, σε διαφορετικές εφαρμογές, σύμφωνα και με τις επιμέρους ανάγκες και απαιτήσεις των πελατών μας», λέει ο κ. Μαλάμος.

Η παραγωγή μασκών, που στο σύνολό τους ήταν μια επένδυση μόλις γύρω στα 4 εκατ. ευρώ, δημιούργησε 150 νέες θέσεις εργασίας και παράλληλα έδωσε μεγάλη ώθηση στις οικονομικές επιδόσεις του Ομίλου Πλαστικά Θράκης. Οι εντυπωσιακοί ρυθμοί ανάπτυξης, σύμφωνα με τον κ. Μαλάμο, φαίνεται να συνεχίζονται και το 2021.

Εκρηξη μεγεθών

Σημειωτέον ότι ο κύκλος εργασιών κατέγραψε αύξηση 13,9%, στα 339,72 εκατ. ευρώ, το 2020, τα προσαρμοσμένα EBITDA αυξήθηκαν 147%, στα 76,55 εκατ. ευρώ, και τα καθαρά κέρδη εκτινάχθηκαν στο 905%, στα 37,3 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο καθαρός δανεισμός του ομίλου μειώθηκε κατά 45,32 εκατ. ευρώ, στα 38,21 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων στις 31 Δεκεμβρίου 2020 ανήλθε σε 174,58 εκατ. ευρώ έναντι 146,35 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν. Μεγέθη που φανερώνουν τις στέρεες βάσεις του ομίλου.

«Το 2020 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά, κατά την οποία ο όμιλος, εκμεταλλευόμενος τις παραγωγικές του υποδομές, την πολύχρονη τεχνογνωσία, αλλά και το πενταετές πλάνο επενδύσεων και αναδιοργάνωσης που προηγήθηκε, κατάφερε να σημειώσει υψηλή κερδοφορία και να βελτιώσει σημαντικά τα μεγέθη του ισολογισμού του», λέει ο κ. Μαλάμος.

Και προσθέτει: «Η πορεία του ομίλου στο πρώτο τρίμηνο του 2021 παραμένει σημαντικά βελτιωμένη, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2020, με υψηλή κερδοφορία και ρευστότητα, καθώς η ζήτηση για τα περισσότερα προϊόντα του υφιστάμενου προϊοντικού χαρτοφυλακίου παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με το 2020. Με όσα μπορούμε να εκτιμήσουμε σήμερα, παραμένουμε αισιόδοξοι για τη συνολική πορεία του πρώτου εξαμήνου της χρονιάς, αναμένοντας ικανοποιητική ζήτηση για τα προϊόντα μας και σχετική σταθεροποίηση της διαθεσιμότητας και των τιμών των πρώτων υλών. Για το δεύτερο εξάμηνο του έτους ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις, καθώς υπάρχει αβεβαιότητα για τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν στην αγορά, τα επίπεδα της ζήτησης και την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Από την πλευρά μας θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στη διαρκή μας βελτίωση, προσπαθώντας να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των πελατών, προμηθευτών και εργαζομένων μας καθημερινά».

Πάντως ο κ. Μαλάμος δεν θεωρεί ότι θα υπάρξει κάμψη των πωλήσεων με την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Η παραγωγή μας αφορά κατά κύριο λόγο σε τεχνικά υφάσματα από τα οποία παράγονται οι χειρουργικές και FFP2 μάσκες, oι ιατρικές φόρμες και τα σκουφάκια μιας χρήσης, τα οποία παράγονται για περισσότερα από 30 χρόνια στα εργοστάσια του ομίλου σε Ελλάδα, Σκωτία και Ιρλανδία. Με την απόφαση της Ε.Ε. αλλά και της Μ. Βρετανίας να είναι αυτόνομες στα παραπάνω είδη ατομικής προστασίας και να μην υποχρεούνται σε εισαγωγές από ασιατικές χώρες, έχουμε την πεποίθηση ότι θα απορροφηθεί πλήρως η παραγωγή τέτοιων υφασμάτων με ευρωπαϊκές προδιαγραφές όπως τα δικά μας. Παράλληλα, η πανδημία μάς έμαθε να είμαστε πιο προσεχτικοί και να προφυλάσσουμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας, άρα, εκτός από τη χρήση μασκών ευρωπαϊκής πια προέλευσης σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος που θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται εντονότερα σε σχέση με την προ COVID εποχή, οι μάσκες θα μπουν πια στο φαρμακείο του σπιτιού μας. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς μας, μέσω της καθετοποίησης που έχουμε επιτύχει στην παραγωγική μας διαδικασία, μας προσδίδει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ώστε να παραμείνουμε βασικοί προμηθευτές σε οργανισμούς υγείας στην Ευρώπη. Είμαστε λοιπόν αισιόδοξοι. Αν και τα επίπεδα της ζήτησης θα διαμορφωθούν χαμηλότερα απ’ ό,τι είναι σήμερα, η συγκεκριμένη αγορά και ειδικότερα αυτή των χειρουργικών μασκών θα αποτελέσει αγορά δραστηριοποίησης του ομίλου και στο μέλλον».

Ως παγκόσμια εταιρεία, όμως, με σημαντική παρουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα Πλαστικά Θράκης έχουν και έναν «πονοκέφαλο», ο οποίος αφορά την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Προς το παρόν ο πονοκέφαλος είναι μικρός, εξηγεί ο κ. Μαλάμος.

«Ο όμιλος έχει παρουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της κατά 100% θυγατρικής Don & Low LTD, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των τεχνικών υφασμάτων και αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη θυγατρική του ομίλου. Το 60% των πωλήσεων της Don & Low πραγματοποιείται εντός της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου και το υπόλοιπο 40% σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεδομένου ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση πραγματοποιήθηκε τελικά με την επίτευξη συμφωνίας κατά την οποία τα αγαθά τα οποία ανταλλάσσονται δεν υπόκεινται σε δασμούς και ποσοστώσεις, δεν έχει επηρεαστεί η δραστηριότητα της θυγατρικής του ομίλου στη Σκωτία σε κανένα επίπεδο. Οι όποιες τεχνικές δυσκολίες και καθυστερήσεις στους τελωνειακούς σταθμούς είναι απλώς θέμα χρόνου να λυθούν», σημειώνει.

Ο ίδιος βρίσκεται στην οικογένεια του Ομίλου Πλαστικά Θράκης αρκετά χρόνια. Από το 2010 ήταν ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου, ενώ πέρυσι τον Μάρτιο προήχθη σε αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο, για να γίνει το φθινόπωρο τελικά διευθύνων σύμβουλος με βάση τη νέα διοικητική διάρθρωση του ομίλου.

«Η ανάληψη του ρόλου του διευθύνοντος συμβούλου αποτελεί για εμένα τιμή, αλλά και ταυτόχρονα μεγάλη ευθύνη, ώστε να είμαι άξιος συνεχιστής της διοίκησης του προέδρου του ομίλου», μας λέει.

Ποια θεωρεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον ίδιο; «Η συνέχιση της κερδοφόρας και βιώσιμης ανάπτυξης του ομίλου, διασφαλίζοντας την οικογενειακή μας κουλτούρα, τον πολυεθνικό μας χαρακτήρα και τις αρχές που διέπουν τη λειτουργία μας για περισσότερο από 40 χρόνια. Επίσης, παραμένει για εμένα στόχος η εστίαση στη βιωσιμότητα, στην κυκλική οικονομία και τον σεβασμό του περιβάλλοντος, μέσω της μείωσης του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος, ενώ έμφαση θα δοθεί στη βελτίωση των υποδομών μας σε συστήματα και ευρύτερα στον τομέα της τεχνολογίας. Τέλος, προτεραιότητα αποτελεί η διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των ανθρώπων μας, οι οποίοι παραμένουν το μεγαλύτερό μας περιουσιακό στοιχείο».

Διαβάστε ακόμη 

WATT: Η πρώτη εταιρεία κυκλικής οικονομίας στο κατώφλι του Χρηματιστηρίου

Κομισιόν- Τουρισμός: Χαλάρωση των μέτρων για τα ταξίδια αλλά και «φρένο ασφαλείας» για τις μεταλλαγές του ιού

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε (παραδείγματα)